“Чоловік залишається на вулиці”: як працює Хмельницький перинатальний центр під час карантину

“Чоловік залишається на вулиці”: як працює Хмельницький перинатальний центр під час карантину
  • Заходи проти поширення коронавірусу ввели і в перинатальному центрі.
  • Зокрема, туди не пускають чоловіків й відмінили партнерські пологи.
  • Такі правила ввели згідно до наказу МОЗ України та департаменту охорони здоров'я Хмельницької облдержадміністрації.
  • Як нині працює заклад?

Допоки триває карантин, всі вимушені перейти на максимально безпечний режим життя. Більша частина хмельничан ні ногою на двір без маски чи антисептика. А що й казати про лікарні? В медзакладах сьогодні намагаються дотримуватись всіх правил і норм гігієни. До того ж в деяких з них взялися за це дуже серйозно. Йдеться про перинатальний центр. Адже майбутні мами вимушені відвідувати його часто й іноді незаплановано. 

Що слід знати жінкам, перш ніж переступити поріг перинатального центру? 

Без чоловіків і зайвих рухів

Сьогодні потрапити до Хмельницького міського перинатального центру можуть далеко не всі. Адже вхід до закладу обмежений. Так, при вході слід чітко озвучити куди й до кого ви прямуєте. Під час цього варто обов’язково бути в бахілах, масці та гумових рукавичках. Далі - всім міряють температуру. Якщо показник в нормі - вас пропустять. Оскільки до закладу навідались і журналісти vsim.ua, то поміряли температуру й нам. “36 і 1 - можете проходити”, - сказала медпрацівниця. 

Відео дня

В коридорах перинатального центру майже пусто. Де-не-де сидить одна чи дві вагітних жінки. Перед прийомом кожній з них ретельно обробляють руки антисептиком. 

До стін закладу майбутні мами прийшли за заздалегідь узгодженим часом зі своїм лікарем. Адже в сьогоднішніх умовах потрапити на прийом можна лише так. До того ж, перебувати в коридорах й відділеннях дозволено не більше 10 пацієнтів із дистанцією 2 метри. Судячи з того, що людей не густо, цих правил тут дотримуються. 

Детальніше про функціонування закладу в умовах карантину розповіла завідувач відділення сумісного перебування матері та дитини Лілія Костьолко.

Однією з найголовніших умов перебування в закладі - обов’язковий масковий режим. Стосується він і пацієнтів, і медпрацівників. Після кожного прийому обробляють приміщення: миють підлогу, провітрюють та все дезінфікують. Однак всі планові та профілактичні огляди наразі відтерміновані. Всі інші питання жінки узгоджують зі своїм лікарем. За потреби - приходять на огляд. В іншому випадку - лікар консультує в дистанційному режимі. 

А от прийти жінка до пологового сьогодні мусить сама. Звісно, що супроводжувати її може чоловік чи інші родичі. Проте залишатися вони мають поза закладом. “Такі правила”, - каже Лілія Костьолко. Більше того, в перинатальному центрі нині відмінили партнерські пологи. Зазвичай вони відбуваються в присутності батька дитини. Наразі це неможливо. Такі заходи прийняли задля безпеки жінки, малюка та й самих лікарів. 

Разом із тим, із усіма вагітними лікарі контактують не рідше 2 разів на тиждень. Так вони з’ясовують наявність чи відсутність в жінки ознак ГРВІ. При поступленні роділлі з такими проявами - її поміщають в спеціальний бокс. 

Аби уникнути різних захворювань, Лілія Костьолко радить майбутнім мамам залишатися на час карантину вдома. Водночас - дихати свіжим повітрям на балконі або прогулюватися в малолюдних місцях. Крім того, не забувати про маску та гумові рукавички. А також пити теплі напої. Адже при народженні дитина отримує материнський імунітет. “Здорова мама - здорова дитина”, - каже лікарка. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Наталия Сенчук

    Якщо нікого поруч немає, то в цьому роддомі Богу душу можна віддати
  • Малішевська Інна

    Питання: навіщо було всю гінекологію зганяти в одне місце? А тепер дотримуються заходів.....брЄд!!!!
    Навіщо забрали лікарів з кожного району?  В період карантину це було б набагато безпечніше. Але що казати....це ж наша держава!!!!
  • Віталій Шевченко

    Для чого ви примушуєте реєструватись на вашому сайті...гавно ресурс. Відписка

    Ievgen Pervushyn reply Віталій Шевченко

    Віталій Шевченко вони себе до ню йорк таймз прирівняли...
  • Юлія Діхтярук

    Там взагалі умови жесть...як чоловіка немає поруч так і вмерти можна....що за дурдом????
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up