Світлана з Хмельниччини має 8 дітей. Ми перевірили, як вони живуть

Світлана з Хмельниччини має 8 дітей. Ми перевірили, як вони живуть
На фото Світлана зі своїми молодшими дітьми. Старші на момент створення фото були в школі
  • Богдана, Катя, Юля, Ліза, Маша, Коля, Мар’ян і Даян.
  • Всі ці діти - рідні брати й сестри, які мешкають в селі Вихрівка в Дунаєвецькому районі.
  • Найстаршій 11 років, молодшому - 1 рік.
  • Ми навідалися в гості до сім’ї, поспілкувалися із мамою й дізналися, як вони живуть.
Сімей, де живе більш як троє дітей, у Хмельницькій області є понад 12 тисяч. Саме такі й називають багатодітними. Одна із їх числа мешкає у Дунаєвецькому районі, в селі Вихрівка. 

Світлана Лазарєва проживає зі співмешканцем і своїми вісьмома дітьми. Журналісти vsim.ua напросилися до них в гості. Дібратися до їхньої хати від зупинки своїм ходом надто довго. Довелося піймати “попутку”. Дорогою місцевий водій у кількох словах розповів про багатодітну сім’ю. “Вони, певно, хочуть футбольну команду зібрати”, - каже чоловік. Маму всіх вісьмох, Світлану, він описав дуже худенькою. Розповів, що вона має роботящого чоловіка, який є надто старшим за неї.

Світлана двічі хотіла покінчити життя самогубством

Світлані Лазарєвій 37 років. Жінка розповідає, що про велику власну сім’ю ніколи не мріяла. Тепер вона має трьох хлопців і п’ятьох дівчат. Серед них є пара двійнят. Вперше Світлана народила у 26 років. Найстаршій дитині - 11, молодшому - 1 рік. Деякі її діти народжені з різницею в один рік. Усі вагітності, каже Світлана, проходили легко. Те ж саме стосується пологів. Найменшого свого сина жінка народила в “швидкій”. 

Отож, найстаршій дочці Богдані 11 років, Каті - 10, Юлі 9. Двійняткам Лізі та Маші - 5 років, Мар’яну - 4, Колі - 2, Даяну 1 рік.

Відео дня

У житті з багатьма дітьми не все так гладко. Світлана розповіла, що їхню сім’ю тримає на жорсткому контролі соціальна служба. З ревізією навідуються щонайменше двічі на місяць. Через незначні дрібниці, каже жінка, малих вже два рази відбирали. Це Світлана Лазарєва переживала дуже важко. І навіть двічі хотіла покінчити життя самогубством. 

Нет описания.

Коли ми підійшли до будинку, де мешкає сім’я, з-за паркану відразу вибігли діти. Вони почали називати свої імена та посміхатися. “Це Колька, а це Мар’ян”, - взялися розповідати дівчатка-двійнятка. 

Оскільки ми приїхали близько 10:30, старші діти Світлани були в школі. Решта малих відвідують дитячий садок. Та сьогодні жінка влаштувала для них вихідний. 

Будинок, де мешкає багатодітна сім’я, розташований біля річки. У ньому є 4 кімнати, дві з яких у непридатному для проживання стані. Світлана розповіла, що там представники соцслужб затіяли ремонт, що затягнувся. Тому сім’я Лазарєвих “товчеться” у двох кімнатах. В одній є три ліжка, в іншій - чотири. Жінка розповідає, що всі діти сплять по двоє. Також у будинку є сучасний телевізор - “плазма”.

Нет описания.

Ще одна кімната без ремонту - це ванна. “Тут ми купаємо малих”, - каже мама вісьмох дітей. Окрім ванни для дітей, там ще була й для дорослих. Однак вона поки не встановлена. Туалету там немає. 

Кухня, а точніше її невелика частина, знаходиться там, де затіяний ремонт. Плита, каструлі й стіл - все це для приготування їжі на все сімейство. Світлана розповіла, що годує дітей 5 разів на день. У раціон включає каші, “перше”, м’ясо, рибу і балує дітей цукерками. 

Нет описания.

Під час нашого візиту жінка саме варила гороховий суп. Також вона похизувалася тим, що власноруч пече хліб. До слова, під час нашого спілкування малі тільки його і їли. “Мама, дай ще хліба”, - повторювала одна з двійняток Ліза. 

“Де ваші іграшки?”

Дивитися за вісьмома дітьми одночасно - справа не з легких. Світлана каже, що трапляється, коли всі одночасно починають плакати.  У такі моменти жінка виходить на двір, сідає на сходи й кличе малих на розмову. А тоді відвертає їхню увагу іграми. Скажімо, в м’яча. 

Нет описания.

За весь час нашого спілкування, нам не вдалося помітити жодної іграшки в домі. На запитання до дітей: “Де ваші іграшки?”, вони сказали: “У піску”. Ліза та Маша повели нас туди за руку. Там вказали на невеличку деталь від конструктора і сказали : “Ось”. Ситуацію з іграшками виправила мама Світлана, яка казна-звідки дістала цілу гору м’яких іграшок. 

Чи хочете ще дітей?

Згодом ми перейшли до відвертих тем. Світлана залюбки розповіла про свою жіночу долю. Під час деяких відповідей, на її очі наверталися сльози. 

Світлана, розкажіть про свою сім’ю. Чи ви теж мали багато рідних сестер і братів?

Ваші восьмеро дітей від одного чоловіка?

Де ви берете дохід на утримання сім’ї?

Розкажіть, як проходить ваш день.

Коли ви вагітніли, чи думали про аборт?

Світлано, чи хочете ви ще дітей?

Нет описания.

Світлано, ви казали, що у вас вилучали дітей. Коли і як це було?

Чи вистачає їжі та одягу для дітей? Можливо, хтось вам допомагає?

Світлано, про що ви мрієте?

Станом на 1 квітня 2021 року в Хмельницькій області нараховується 12 139 багатодітних сімей. Йдеться про тих, в кого є більше, як троє дітей. Загалом всіх неповнолітніх в таких сім’ях на Хмельниччині налічується 41 533. Про це розповіли в департаменті соцзахисту населення Хмельницької обласної держадміністрації. 

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (87)
  • Читач36

    Було б добре почути думку представників влади: старости села, соціальних служб або ж сусудів, щоб інформація про цю сім'ю не була однобокою.
  • Емилия Чеснок

    Вчепилися до жінки. Що у вас інших проблем не має. А ви, якщо не маєте освіти,  з однією дитиною найдіть роботу в Україні  щоб її виростити  .дати  освіту. роботу. Моя прабабка мала 12 дітей, всі вижили. Сім"я не з п"яниць і не не з нероб. Влада  ,як царська, потім радянська  не  піклувалась за них.. А їх діти здобули освіту, стали порядними , не бідними людьми.
  • Олена Садовська

    Головне, що зі співмешканцем... Мають розум, не розписалися... Краще ж бути мамою- одиначкою і держава все витримає)

    Дар'я Ярема reply Олена Садовська

    Це люди з мого села, тут є багато людей з таким розумом
  • Валентина Касьяненко

    Де їх тато-герой?

keyboard_arrow_up