У Лісових Гринівцях є “Висранка” і живуть депутати. Репортаж з села

У Лісових Гринівцях є “Висранка” і живуть депутати. Репортаж з села
  • Лісові Гринівці знаходяться від Хмельницького трохи більш як за 7 кілометрів.
  • Цей населений пункт відрізняється від звичайного села. 
  • Воно поділене на мікрорайони, серед яких є “мажорний”.
  • Розповідаємо про місце, де мешкають хмельницькі депутати й інша “еліта”.

Лісові Гринівці - деякі хмельничани порівнюють його із київською Конча-Заспою, а деякі просто називають заможним селом. Все через чималу кількість розкішних будинків, дорогих автомобілів і впливових людей, які живуть саме там. Ми навідалися до цього населеного пункту й познайомилися із ним ближче. Дізналися, як там живуть різні верстви населення, побачили панські маєтки, скромні хати та іншу сторону “мажорного” села. 

“Це якась жесть, а не дорога”

Лісові Гринівці знаходяться за Озерною. Від Хмельницького воно розташоване трохи більш як за 7 кілометрів. Населений пункт входить до Лісовогринівецької ОТГ. 

З міста дібратися туди можна маршруткою під номером 1741. Що й ми зробили. На зупинці біля “Юності” транспорт чекали близько 15 хвилин. Бус приїхав напівпорожній. “Ви в межах міста?”, - запитав водій, коли я дала 200 гривень за проїзд. “Ні, я в Гринівці”, - кажу йому. Заплатила 9 гривень. 

Відео дня

Чимало пасажирів вийшли з маршрутки на Озерній. І всього декілька осіб їхали далі, до села. Минувши Хмельницький, в транспорті почалася сильна тряска. “Це якась жесть, а не дороги” - сказала жінка, яка сиділа позаду мене. Не могла з нею не погодитися. Від трясіння здавалося, що в буса відваляться колеса. Та ні. Пронесло. 

Висранка - частина Гринівців

Майже всі пасажири вийшли в самісінькому центрі Гринівців. Як і в багатьох містах, тут є великий напис для селфі: “Я люблю Лісові Гринівці”. У серці села є сільрада, куди ми навідалися, щоб дізнатися про хмельницьку Конча-Заспу більше. Сільського голови на той момент не було. Замість нього про Лісові Гринівці нам розповів спеціаліст з питань освіти та культури. Він провів селом екскурсію, розповів про принади й показав те, чим тут пишаються. 

Розпочнемо з того, що саме село поділене на мікрорайони. Один із них - Висранка. Не перечитуйте слово заново, бо написано все правильно. Висранка починається з місця, де знаходиться амбулаторія загальної практики сімейної медицини і відділення поліції. Колись через це місце водили пастися корів. Худоба залишала за собою слід, від чого це місце отримало назву. 

Серед інших мікрорайонів - Америка, Ярі, Бевзи, Ділниця, Погуні та Оболонь. Звідки походять їхні назви місцеві не знають. Царева гора - ще один мікрорайон. Подейкують, що колись там жив сам цар. А от який саме - залишається в таємниці. 

У школі немає місця для молодших учнів

Центр Лісових Гринівців - основне місце для здибанок місцевих. Тут вам і головний магазин села “Центральний”, пивний бар, ліцей, дитячий садок. Ну і той самий напис “Я люблю Лісові Гринівці”, що розміщений на будівлі сільської ради. 

Нет описания.
Дитячий садок "Ромашка"

Депутат сільради каже, що Лісовогринівецький ліцей є одним із найпотужніших закладів у їхній ОТГ. Там навчається 198 дітей. Через “червону зону” тут зачинено. Працює лише дитячий садок. До речі, там гризуть граніт науки з дошкільнятами й молодші учні. Як розповіла завідувачка дитсадка, в ліцеї для 1-4 класів немає місця. Тож ті навчаються в одній будівлі з малечею.

У дитсадку “Ромашка” нині є 95 вихованців, які відвідують різні за віком групи. На території є два дитячих майданчики. Завідувачка Діана Подгорнюк каже, що в закладі є все необхідне для функціонування. Просто під час нашого візиту до дитсадка привезли новенький холодильник. Тож наша розмова перервалася й жінка пішла все контролювати. 

Після відвідин дитсадка, ми рушили на прогулянку селом. Місцеві показали нам ще один дитячий майданчик, який нещодавно привели до ладу. Поряд із ним знаходиться будинок, що руйнується. Нам розповіли, що його називають “стара контора”. Мовляв, раніше там знаходилася сільська рада й пошта. Зараз будівля перебуває у приватній власності. На ній напис: “ТОВ Хмельницьке”. За даними сервісу YouControl, основний вид діяльності - вирощування зернових, бобових і насіння олійних культур. Та по факту, будинок пустує й до того всього руйнується просто на очах. Місцеві розповідають, що в такому стані він щонайменше років 5. 

Нет описания.

Є в Лісових Гринівцях інші підприємства. Одне з них - меблева фабрика, власником якої є місцевий депутат Олександр Собко. А ще в “мажорному селі” займаються вирощуванням, заготовленням і сушкою лікарняних рослин, зернових культур, овочів, фруктів, ягід і грибів. Все це робить підприємство “Фіто фрукт”, власником є Юрій Шлапак. 

Як живе простий люд в Гринівцях

Підприємства підприємствами, та в Гринівцях є на що подивитися. Наприклад, на дороги, що є тут і зроблені, і навпаки. Останній варіант стосується тих районів, що вважаються тут “простішими”. 

Як і у звичайних селах, замість асфальтового покриття, де-не-де щебінь або ями в розмір з кілька кулаків. Обабіч такої дороги розташовані звичайні будинки. За парканом видно людей, які пораються на городі, саджаючи картоплю. Або вбиту худобу, яка невдовзі займе місце на тарілці господарів. “Все це простий люд”, - кажуть місцеві. 

Нет описания.

У цій частині Лісових Гринівців є “водна проблема”. Бо частина села не забезпечена питною водою. Пізніше на робочому місці ми застали голову громади Віталія Грилюка, який роз’яснив ситуацію. За його словами, водогін встановили ще кілька років тому. Однак його повноцінну роботу досі не налагодили. Він пояснив: зараз питна вода подається лише на одній частині Лісових Гринівців, на решті беруть воду з криниць. Віталій Грилюк додав: близько за місяць це питання планують вирішити. 

Мажорний район Дехтярка

Є в Лісових Гринівцях інший район з дорогами і питною водою. Називається він Дехтярка. Це об’єднане товариство індивідуальних забудовників. Місцеві називають його “мажорним районом”. 

Дорога у Дехтярці викладена бруківкою, а по сторонах - безліч вершечків розкішних будинків. Білі, коричневі, у стилі хай-тек або класичному - яких тут тільки не знайти. Мешканці Лісових Гринівців розповідають, що тут живуть відомі та впливові люди. Наприклад, відомий бізнесмен Віктор Коліщак і його син, депутат Хмельницької міськради від партії “За майбутнє” Віталій Коліщак. А також депутат від партії “Батьківщина” Віталій Худецький. А ще в Дехтярці є будинок декана одного з факультетів педакадемії Інни Ящук. 

Нет описания.
Будинок колишнього сільського голови

Крім того, нам показали розкішний маєток колишнього сільського голови. Його масштаби вражають. Дивлячись на все це, порівняння Гринівців із київською Конча-Заспою стає повністю виправданим. 

До слова, у мажорному районі Дехтярка триває будівництво нових маєтків. Допоки ми все там роздивлялися, помітили таких чимало.

Як проводять вільний час в Лісових Гринівцях

Під час нашої екскурсії селом помітили безліч спортивних і дитячих майданчиків. На одному з таких періодично тренується місцева футбольна команда. А ще молодь займається тут безконтактним регбі. Депутат сільської ради Леонід Купельський каже, що для місцевої молоді планують створити спеціальний центр, де б вони могли тусуватися. 

Також тут хочуть облаштувати молодіжний парк, початок якого вже заклали у вигляді нових саджанців. До речі, знаходитися він буде неподалік місцевого будинку культури. Зараз частину його приміщення займає Укрпошта й бібліотека. 

Дорослі проводять тут дозвілля біля місцевого ставка, що називається “Качатник”. Або ж відпочивають в центрі села. Наприклад, у пивному барі. 

Про бюджет Лісовогринівецької ОТГ

До Лісовогринівецької ОТГ входить 14 населених пунктів. Серед них село Аркадіївці, Шпичинці, Моломолинці, Гнатівці, Редвинці, Терешківці, Ходаківці, Печеськи, Тиранівка, Стуфчинці, Климашівка, Пашківці і Лісові Гринівці, де мешкає найбільше людей - понад 2 тисячі.

У сільраді ми запитали, який бюджет має громада цьогоріч. Голова Віталій Грилюк розповів, що він становить понад 67 мільйонів гривень. Це на 23% більше, ніж у 2020 році. Серед першочергових видатків у 2021:

  • освіта - 35 мільйонів гривень
  • медицина - 1,5 мільйонів
  • соціальний захист - 2, 919 мільйонів 
  • культура і мистецтво - 2, 456 мільйонів
  • будівництво - 695,2 тисячі 
  • благоустрій - 4, 327 мільйонів
  • місцева пожежна охорона - 2, 823 мільйонів
  • субвенції на утримання закладів спільного користування - 1,976  мільйона.

Нет описания.

 

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.
Сільська рада

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.
Футбольний майданчик

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.
Відділ поліції
Нет описания.
Дитячий майданчик на території дитсадка

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (13)
  • Алексей Ставничий

    Величезний плюс жителів села що мають більше  свободи в облаштуванні господарства ніж жителі міста. Сільська рада більш лояльна ніж міська в цьому плані
  • Bella Rosa

    Мені ось цікава суть цього поста.Ну розповіли ви ,як вони  живуть,що маюсь.а суть? нам від цього легше стане  жити?  з/п збільшиться,коммуналка  дешевша  стане,ціни   впадуть на харчі??
  • Читач94

    А про що стаття так і не зрозумів? В людей є гроші, живуть собі.
  • Богдан Якубовський

    "в транспорті почалася тряска " , "жесть , а не дороги" - це і якому році ви туди їздили ??? Там давно , прекрасна , відремонтована дорога ...
    Майже половина "мікрорайонів" села названа не вірно ....і ТД. ... Стаття - якась нісенітниця ! Стиль написання взагалі вводить в ступор ..

keyboard_arrow_up