Як у Хмельницькому рятують дітей зі складних життєвих обставин

Як у Хмельницькому рятують дітей зі складних життєвих обставин
Фото ілюстративне
  • Насильство, непридатні умови для життя чи бездіяльність батьків.
  • У Хмельницькому в складних життєвих обставинах перебуває 43 дитини.
  • Деяких з них уже відібрали у батьків.

Із такими словами до служби у справах дітей часто телефонують схвильовані хмельничани. Щоправда, здебільшого такі звернення є хибним. Так чи інакше, на них реагують, а згодом - роблять висновки. У Хмельницькому на обліку перебуває 43 дитини, які опинилися у складних життєвих обставинах. У кожної з них своя історія. В когось - занадто болюча, а в когось - менш вразлива. Звісно, що такі дані є конфіденційними. Та про умовний розвиток подій сумних дитячих історій розповіла начальник служби у справах дітей Хмельницької міської ради Світлана Дика. 

Від допомоги психолога до позбавлення батьківських прав

“В першу чергу ми захищаємо права дітей” - вислів, що можна вважати гаслом служби у справах неповнолітніх. Саме ця структура відповідає за соціальний захист найменших. 

Відео дня

Після того, як до служби надходять звернення, за словами Світлани Дикої, на них починають реагувати негайно. Працівники виїжджають на відповідну адресу, а далі - здійснюють перевірку. Іноді все стає зрозуміло чи не з самого порога. Адже житлове приміщення, що схоже “на притон”, зовсім не викликає довіри в працівників служби у справах дітей. Згодом - спілкування із самими батьками. Тут, як то кажуть, ситуація на лице. Оцінивши картину загалом, фахівці роблять висновки. 

Далі до сценарію підключається “швидка” й поліція, що приїжджає на виклик працівників служби у справах дітей. Дитину везуть на обстеження в лікарню. Поки малечу оглядають чи, можливо, призначають необхідне лікування - триває перевірка її батьків. Тоді й у них з’являється можливість виправитися. Якщо цього не сталося - дитину передають до родичів або до державного закладу. Таких у Хмельницькому є три: два дитячих будинки та центр соціально-психологічної реабілітації. 

“Ситуація може бути виправлена тільки тоді, коли цього хочуть самі батьки” - каже Світлана Дика. В іншому випадку - їм загрожує позбавлення батьківських прав. 

В основному на обліку - підлітки

Нині на обліку в службі у справах дітей Хмельницької міської ради перебуває 43 дитини. Одна із них - періодично була жертвою фізичного насилля. Саме цю дитину вже відібрали від батьків. Наразі вона перебуває у дитячому будинку. 

Решта тих, хто на обліку - підлітки. Їх батьків притягнули до адміністративної відповідальності за статтею 184 (Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей). Простішими словами, їх діти-підлітки скоїли певні правопорушення. Наприклад, палили в недозволених місцях. Однак, саме такі вчинки привели до того, що нині вони знаходяться на обліку. Бо, як пояснила Світлана Дика, все це - провина їхніх батьків. “Це означає, що недогледіли або недовиховали” - пояснює жінка. В результаті, такі сім’ї потрапляють під приціл служби у справах дітей. Йдеться про регулярний контроль та перевірку. 

Начальник служби у справах дітей Хмельницької міської ради запевняє, із підлітками варто бути особливо обачними. Адже, саме у цьому віці вчинки дітей є найбільш непередбачуваними. Та всі вони напряму залежать від батьківської уваги та любові, що є такою необхідною дітям в будь-якому віці. 

Якщо ви стали свідком жорстокого поводження із дитиною або інших умов, за яких вона потребує допомоги, в службі у справах дітей радять звернутися за телефонами:

  • 65-72-50
  • 76-49-51

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up