“За 2 копійки - 500 доларів”. Ми перевірили, які монети можна продати в Хмельницькому

“За 2 копійки - 500 доларів”. Ми перевірили, які монети можна продати в Хмельницькому
  • В інтернеті можна знайти чимало повідомлень стосовно купівлі-продажу “раритету”.
  • До нього відносять, як старі монети, так і антикваріат. 
  • У Хмельницькому є чимало пунктів купівлі-продажу таких речей.
  • Ми знайшли копійки різних номіналів і перевірили, чи вдасться на них розбагатіти.

Часто в кишенях, різних закутках на полицях чи в сумках, можна знайти різноманітні монети. Чи замислювалися ви, що одна з таких може принести неабиякий прибуток? Якщо вірити оголошенням у всесвітній мережі, то за певні копійки можна отримати від кількох тисяч гривень. Заробити можна не лише на колекційних чи царських монетах, а й на тих, що налічують близько 30 років. 

“Ягідки” та тризуб на монеті впливають на її ціну

Якщо пошукати оголошення в інтернеті стосовно продажу чи купівлі старовинних монет - їх можна знайти чимало. У Хмельницькому, станом на сьогодні, 26 лютого, таких на сайті olx є 705. Серед них - копійки часів СРСР, 90-х років і навіть купюри 2000-х. Скажімо, за 50 копійок 1992 року хочуть 12 тисяч гривень. А за 2 копійки 2003 року - 2 788 гривень.

У старій скарбничці нам вдалося знайти монети 1992 і 1994 року випуску. З них - номіналом 5, 25 і 50 копійок. Ми звернулися до спеціалізованих магазинів, аби фахівці дали свою оцінку монетам.

Відео дня

Нет описания.

Обрали різні точки збору антикваріату в Хмельницькому. У магазині на Соборній та Подільській довелося “поцілувати замок”. Тож ми спробували продати копійки в точці на Староміській. Там приймають монети, військові ордени, дитячу літературу та антикваріат. Чоловік детально оглянув наші знахідки й заявив: “Ці копійки нічого не коштують”. За його словами, варто приносити ті, що вже вийшли з обігу. А також срібні монети. Мовляв, за такі можна отримати від кількох сотень як гривень, так і доларів. 

У магазині антикваріату, що знаходиться на Купріна, “втюхати” старі копійки теж не вдалося. Працівник сказав: аби їх продати, монети мають мати рідкісну особливість. Наприклад, 50 копійок 1992 року можна продати, якщо на них є заводський брак. Щоб його виявити, звертають увагу на аверс та реверс (зворотну й лицьову сторону монети).

Якщо говорити про 50 копійок 1992 року, то спеціалісти кажуть, необхідно звертати увагу на зображення тризуба. Монети з розряду “рідкісні” містять пошкодження на ньому. Такі копійки коштують декілька сотень гривень. Також при оцінці монети, звертають увагу на так звані ягідки на реверсі копійки (там, де вказаний номінал). Якщо монета є рідкісною - ягідки овальної форми. Адже на переважній більшості копійок вони круглі. 

Скрін з відео на YouTube

Знайти такі копійки складно, - каже працівник антикварного магазину. Та саме за них колекціонери ладні віддати від кількох сотень до кількох тисяч гривень. 

Які монети та за скільки можна продати

Людей, які колекціонують або вивчають старовинні монети, називають нумізматами. Фахівці кажуть, що їх найбільше цікавлять копійки перших років Незалежності. Адже ті карбувалися в Італії та на Луганському патронному заводі. Деякі з таких монет були пробними й мають невеликий тираж. Саме через це їхня вартість є високою. 

У каталозі монет України можна знайти список тих, які вважаються цінними. Загалом серед них - від 1 копійки 1992 року до 1 гривні 2010 року.  Придбати все це можуть за різними цінами: від 5 гривень до 30 тисяч. Найдорожче може обійтися саме та монета, про яку нам казав працівник антикварного магазину в Хмельницькому. Йдеться про 2 копійки 1992 року. За неї нумізмати готові віддати від 13 до 30 тисяч гривень. 

У каталозі монет йдеться, що 2 копійки з вузьким вінком на реверсі відносять до пробного тиражу. Сама монета може бути виконана з різного металу: алюмінію, немагнітної чи магнітної сталі, нікелевого сплаву чи міді. Найдешевшою вважається 2 копійки з алюмінію. Її ціна - від 13 до 20 тисяч гривень. 

Наприклад, за 14 тисяч гривень можна продати 10 копійок 1992 року. На такій монеті має бути випуклий щит і вдавлене зображення тризуба. Також слід звернути увагу на ребро. На ньому має бути дрібна насічка. 

Скрін з сайту Каталог монет України

За кілька тисяч гривень можна продати монету номіналом 1 гривня 1995 року. Від 1 400 до 2 800 тисяч можуть віддати за копійку з вузьким кантом. Тобто елементом, що облягає периметр кожного боку. Від 2 800 до 9 тисяч коштує монета із гладким ребром.Та найдорожче може обійтися 1 гривня, якщо на ребрі монети є 3 крапки. Ціна за таку - від 13 до 17 тисяч гривень. 

Які ще монети можна продати в Україні та яка їхня ціна, дивіться в інфографіці. 

Продати всі ці монети можна через відомі інтернет-аукціони. Їхній перелік можна знайти тут. Або ж пропонувати їх у місцевих антикварних магазинах. Можливо, саме у вас знайдеться та сама унікальна монета, за яку ладні заплатити десятки тисяч гривень. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (23)
  • Сергій Кабалюк

    У мене також є такі копійки як продати
  • Оксана Філатова

    Який номер телефону я б хотіла продати
  • Софія Бутова

    Який номер телефону щоб продати
  • Софія Бутова

    Який номер телефону щоб продати

keyboard_arrow_up