Як розпізнати наркомана? Ознаки для визначення залежності

Раніше вважалося, що розпізнати наркомана можна за зовнішнім виглядом і неадекватній поведінці, проте це твердження вірне лише частково.

Існує цілий комплекс прямих і непрямих ознак, який потрібно знати, щоб убезпечити себе і близьких, а також щоб вчасно розпізнати що насувається лихо.Які ознаки проблеми?
Залежно від типу наркотику симптоми наркотичного отруєння різняться.

Щодо близької людини можна визначити лише непрямі ознаки. Залежно від типу впливу наркотику, його складу і природи симптоматика буває протилежною. Так, при стимуляторах у наркомана збільшується м'язова активність, що може розвинутися в судоми. При прийомі транквілізаторів і подібних за дії препаратів визначається загальмованість і «зависання».

Як розпізнати, що людина знаходиться під дією речовин:

  • Змінюються розмовна і письмова мова на більш безладну;
  • Надмірна активність або навпаки пасивність, взаимозаменяющие один одного;
  • Підвищена емоційність, яка може змінюватися заниженою емоційною реакцією і неемоційне;
  • Зміна настроїв, порушення ходи;
  • Відсутність апетиту, або надмірний апетит, жадібне поїдання їжі, нетипова булімія;
  • Розширені зіниці, або завужені, що не реагують на світло;
  • Денна сонливість, що змінюються нічний підвищеною активністю, спрагою діяльності;
  • Бліді шкірні покриви.

Щоб розпізнати наркоманію і не сплутати її з психічними розладами різного спектру знадобиться досвід. Зазначені симптоми можуть бути різновидом неврозу, депресії або інших розладів. Тому не варто поспішати звинувачувати близької людини через спробу побічно визначити його стан.

Як виявити наркозалежної людини по поведінці?

Зміна компанії друзів, особливо у підлітків, буває нерідко і свідчить про зміну інтересів, однак якщо при цьому відбувається різкий розрив відносин зі старими товаришами, то це є тривожним симптомом. Далі відбувається відчутне віддалення людини від родичів і близьких, уникнення прямих відповідей на питання, скритність. Залежна людина починає ховати очі, уникаючи зустрічі прямого погляду, жити на самоті, замикатися в собі.

Якщо є така можливість, необхідно визначити наркомана по очах, так як це є найбільш ефективним способом дізнатися про його стан. Знаючи це, людина може приховувати очі за темними окулярами, ховати погляд і уникати спілкування. Наркомани навчилися закапувати очі спеціальними судинозвужувальними краплями, які усувають почервоніння. Але очі - дзеркало душі, і вони неодмінно скажуть про душевний стан їх власника.

Як визначити наркомана по очах і розпізнати вплив заборонених препаратів:

  • масні очі, немов з поволокою розпізнають вживання опіатів;
  • звужені зіниці також свідчать про застосування метадону, героїну та інших опіатів;
  • розширені зіниці говорять про вживання стимуляторів - кокаїну, амфетаміну. Також розпізнається прийняття галюциногенних грибів або ЛСД;
  • червоні запалені очі можуть свідчити про куріння марихуани, гашишу та інших каннабіоідов;
  • запалі і приспущені повіки, закочують погляд, напівзакриті очі можуть бути симптомом транквілізаторів і розпізнаванням наркотиків після припинення їх дії на організм;
  • скляний, нічого не виражає погляд.

Однак багато хто з перерахованих вище визначень того, як розпізнати наркомана можуть свідчити зовсім про інше. Так, червоні очі можуть бути наслідком довгого сидіння перед монітором комп'ютера, приспущені повіки - наслідком недосипання, розширені зіниці можуть свідчити про збудженому стані людини, а завужені - про прийняття заспокійливих засобів. Тому щоб визначити діагноз потрібно сходити до лікаря, а не лякати себе і оточуючих можливо неіснуючої проблемою.

«Міжнародна Антинаркотична Асоціація» надає допомогу наркозалежним протягом багатьох років. Зателефонуйте нам прямо зараз, ми проведемо консультацію і приймемо вашого близького в будь-який час! У реабілітаційному центрі лікування від наркоманії у Хмельницькому проводиться абсолютно анонімно.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:37 Працівники колонії на Хмельниччині знайшли «сюрприз» в помідорах 10:46 Розстріл поліцейських у сусідній Вінничині: поліція шукає нападників 09:58 На Хмельниччині за добу сталось три пожежі: що горіло 09:13 На Хмельниччині з 2022 року затримали 86 нелегалів з росії: що з ними зробили Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up