Фахівці компанії EPAM розповіли хмельничанам, як починати шлях в ІТ (новини компаній)

Фахівці компанії EPAM розповіли хмельничанам, як починати шлях в ІТ (новини компаній)

Днями в Хмельницькому пройшла  конференція IT Insider, де досвідчені фахівці розповіли новачкам про те, яких помилок варто уникати на початку шляху в IT. Поділитися знаннями з молоддю та світчерами — ініціатива учасників кількох професійних спільнот компанії EPAM. 10 спікерів презентували свої теми в iHUB, щоб хмельничани, які цікавляться IT-галуззю, могли зробити свідомий вибір спеціальності.

Навіщо потрібна англійська мова в ІТ? Хто такий бізнес-аналітик? Що робить проєктний менеджер? Де навчатися ІТ? Теми, яким була присвячена конференція IT Insider. Присутні уважно слухали фахівців і ставили запитання про необхідність англійської мови в роботі та курси, на яких можна освоїти нову професію.

Два роки в Хмельницькому

EPAM — найбільша ІТ-компанія України, яка на сьогодні об'єднує близько 10 тисяч фахівців. У Хмельницькому офіс EPAM відкрили навесні 2022 року, коли кількість спеціалістів, які переїхали до західних та центральних регіонів, помітно зросла. Понад два роки хмельничани мають можливість працювати в сучасному коворкінгу в БЦ «Парус» з видом на Південний Буг.

«IT-спеціалісти активно допомагають українським захисникам, — розповідає регіональний директор EPAM Сергій Редько. — Багато хто з айтівців бере участь у волонтерських проєктах, розробляє відповідне програмне забезпечення, а інші - активно донатять. Згідно з дослідженням Львівського ІТ-кластера, 95% фахівців щомісяця перераховують донати, середній розмір яких становить близько 10 тисяч гривень».

Нагорода від DOU за допомогу вишам

Волонтери EPAM активно долучаються до проєктів, які допомагають країні вистояти під час повномасштабної війни. Так, у березні компанія отримала нагороду головної IT-спільноти України — DOU — за ініціативу з перенесення критично важливої інфраструктури вишів у хмарні сховища Amazon (AWS).

Навесні 2022 EPAM та Amazon ініціювали проєкт допомоги українським університетам. Загалом програма охопила 25 вишів. Завдяки цьому 180 тисяч студентів продовжили навчання незалежно від місця перебування. Серед вишів, які убезпечили дані, два навчальні заклади, релоковані на Хмельниччину. Це Херсонський національний технологічний університет та Східноукраїнський національний університет ім. І. Франка — один з найбільших вишів країни, у якому навчалися близько 35 000 студентів.

«Дія», Держстат та автівки для військових

Останній масштабний цифровий проєкт EPAM — трансформація Держстату, яку компанія втілює разом з Міністерством цифрової трансформації. Серед основних завдань головного статистичного органу країни — технологічне оновлення до сучасних зразків IT-компанії. Нещодавно запустили бета-версію порталу stat.gov.ua. До речі, чотири роки тому волонтери EPAM розробили  для Мінцифри першу версію мобільного застосунку «Дія», яким користуються 20 мільйонів українців.

Фахівці EPAM долучаються не тільки до ІТ-допомоги країні. Після підриву Каховської ГЕС завдяки донатам айтівців вдалося зробити дещо масштабне — встановити 3 водонапірні башти. До збору долучилися близько 800 спеціалістів, які зібрали 1,8 млн грн. Відтепер у місцевих жителів є вдома чиста вода.

Допомагає EPAM і нашим захисникам на передовій. Навесні завершиться проєкт «Загартована сотня». 100 автомобілів буде передано для 100 різних підрозділів, які перебувають на всіх напрямках — від Харкова до Херсона. Машини допомагають бійцям переміщатися, евакуювати поранених, підвозити продукти, медикаменти та багато іншого. За півтора року компанія спрямувала на проєкт близько 30 млн грн. Загальна сума допомоги від EPAM для нашої країни з моменту повномасштабного вторгнення вже перевищила 568 млн грн.

keyboard_arrow_up