Хмельницька АЕС стане найбільшою у Європі — Галущенко

Хмельницька АЕС стане найбільшою у Європі — Галущенко
  • За словами міністра енергетики, після будівництва нових блоків Хмельницька АЕС стане найпотужнішою в Європі.
  • Дізнавайтесь, на якому етапі зараз будівництво.

На Хмельницькій АЕС будуть добудовані два блоки та встановлені два нові реактори АP1000, ця атомна електростанція буде найбільшою у Європі.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив міністр енергетики Герман Галущенко.

"Ми плануємо поновити роботи на третьому та четвертому реакторах. Ми вже там будували раніше, і мова зараз про добудову. По третьому блоку будівельна готовність дуже висока. Ми ведемо перемовини з нашими болгарськими партнерами про отримання відповідних корпусів реакторів. Думаю, що зможемо цей третій блок дуже швидко приєднати до системи", - сказав міністр.

Відео дня

За його словами, щодо п'ятого та шостого блоків ідеться про нову технологію – реактори АP1000 американської компанії Westinghouse.

"Так, це займе час, але коли добудуємо ці блоки, то Хмельницька атомна електростанція стане найбільшою в Європі. Зараз такою станцією є ЗАЕС, але ми не знаємо, в якому стані отримаємо її назад і скільки грошей треба буде на її відновлення", - заявив міністр.

Також Герман Галущенко додав: "Якщо уявити, що от завтра ми отримали корпус на майданчик, то десь два з половиною роки – і реактор буде в мережі".

"Це важливо, оскільки, як правило, проєкти в атомній енергетичній сфері реалізуються у термін від п'яти років і більше. У нас перевага зараз у тому, що певні роботи вже проведені. По-друге, ми маємо людей, які можуть це робити, адже за часів незалежності Україна побудувала два атомні блоки. Тому люди, які вміють це робити, у нас є. А цим не можуть похвалитися багато інших країн, які планують сьогодні розвивати атомну енергетику", - зазначив Галущенко.

Як повідомлялося, нині на Хмельницькій АЕС працюють два енергоблоки номінальною потужністю 1000 МВт кожен.

Читайте також:

Коментарі (4)
  • Олександр Петренко

    Ото "щастя" привалило !
  • Юлия Якимчук

    Німеччина відмовляється від атомних електростанцій. А нам мало Чорнобиля? І так на хмельниччині більший відсоток онкозахворювань, ніж у середньому по Україні. Добудувати реактори та за безцінь експортувати електроенергію легше, ніж побудувати економіку з сильними секторами важкої та легкої промисловості.

    Basementcat Tiger reply Юлия Якимчук

    дурепо, в Німеччині АЕС закрила агент ФСБ Меркель на вимогу Хуйла

    Юлия Якимчук reply Basementcat Tiger

    А це у Вас норма до опонентів звертатися "дурепо"? А хтось довів, що Меркель - агент ФСБ. У іншому випадку це наклеп.

keyboard_arrow_up