На Хмельницький Дипломатичний Форум приїхали посли 8 країн (новини компаній)

На Хмельницький Дипломатичний Форум приїхали посли 8 країн (новини компаній)

Унікальна подія відбулась на Хмельниччині - одночасний візит одразу 8 керівників дипломатичних установ. Сталося це на форумі, який було організовано Почесним консулом Республіки Молдова Миколою Скрипковським. 

Почесне Консульство Республіки Молдова у Хмельницькому відкрилося у вересні 2021 року. З початку роботи тут почали працювати над реалізацією ідеї зібрати в місті велику кількість керівників дипломатичних установ, акредитованих в Україні. Їхній приїзд мав популяризувати Хмельниччину, сприяти розвитку області завдяки інвестуванню в різноманітні туристичні, економічні та інші проєкти.

Проведення форуму було заплановано на 2022 рік. Але всі змінилося 24 лютого. Тому ідею з проведенням Міжнародного Дипломатичного Форуму відклали. Повернулися до неї вже у 2023 році. І вже 3 березня до Хмельницького приїхали  посли 8 країн. Це найбільший одночасний візит іноземних керівників дипломатичних установ на Хмельниччині.

- Посол Республіки Молдова Valeriu Chiveri,

- Посол Румунії Alexandru Victor Micula,

- Посол Республіки Вірменія Vladimir Karapetyan,

- Посол Грузії George Zakarashvili,

- Посол Республіки Киргизія Idris Kadyrkulov,

- Посол Словенії Tomaz Mencin,

- Посол Республіки Таджикистан Davlatali Nazrizoda,

- Посол Туреччини Yagmur Ahmet Guldere.

Організатором форуму стало консульство у Хмельницькому. Велику підтримку в цьому їй надав Надзвичайний та Повноважний посол Республіки Молдова в Україні Валеріу Ківерь.

У перший день форуму делегація послів завітала в Хмельницьку обласну військову адміністрацію. Там вони поспілкувалися із її очільником Сергієм Гамалієм. Також на зустрічі були присутні заступник Житомирської ОВА Віктор Градівський, голова Хмельницької обласної ради Віолета Лабазюк, народні депутати України Сергій Мандзій, Сергій Лабазюк та Микола Стефанчук.

Далі делегація попрямувала на офіційний прийом до Почесного Консульства Республіка Молдова у Хмельницькому. Тут до прийому долучилися Державний Секретар МЗС України Олександр Баньков, Єпископ Хмельницький та Кам’янець - Подільський Владико Павло та Єпископ РКЦ Владико Леон.

На Хмельницькому Дипломатичному Форумі в першу чергу обговорювались плани майбутньої довготривалої співпраці в рамках запланованих проєктів. Також усі відмітили доцільність таких зустрічей та розглянули можливість щорічних заходів подібного формату та змісту. Також для гостей  провели коротку екскурсію консульством та ознайомили з цікавими художніми експонатами.

При обговоренні ділових проблем, Микола Скрипковський наголосив, наскільки важливі такі заходи для нашої країни в теперішній час та подякував усім за підтримку та зацікавленість у розвитку і популяризації нашого регіону.

Пізніше всім високоповажним гостям  були вручені подарунки та гостинці з Молдови. Найголовнішою подією цього дня стало вручення Почесної Відзнаки «ШТЕФАНА ІІІ ВЕЛИКОГО» Почесним консулом Республіки Молдова – Миколою Скрипковським. Зокрема її отримали:

- Державний секретар МЗС України Олександр Баньков,

- Посол Республіки Молдова Valeriu Chiveri,

- Посол Румунії Alexandru Victor Micula,

- Посол Республіки Вірменія Vladimir Karapetyan,

- Посол Грузії George Zakarashvili,

- Посол Республіки Киргизія Idris Kadyrkulov,

- Посол Словенії Tomaz Mencin,

- Посол Республіки Таджикистан Davlatali Nazrizoda,

- та Посол Туреччини Yagmur Ahmet Guldere.

В свою чергу пан Микола Скрипковський також отримав подарунки від іноземних делегацій та гостей заходу, чим був приємно вражений та щиро вдячний.

 

В другий день форму, 4 березня, Почесний Консул Республіки Молдова Микола Скрипковський -  запросив своїх колег дипломатів Надзвичайних та Повноважних послів Республіка Молдова, Туреччина, Словенія, Грузія, Вірменія, Киргизстан, Таджикистан на екскурсії в Меджибіж, де відвідали Державний історико-культурний заповідник.

Почесних гостей зустрів директор заповідника - Олег Погорілець Олег. Іноземні дипломатичні діячі були ознайомлені з цінною пам’яткою архітектури України - Меджибізьким замком, а також провели екскурсію в історичному музеї та музеї «Пам’яті жертв Голодомору», де мали змогу залишити власні записи у Книзі відгуків музею.

Ми глибоко цінуємо своє походження, тому головною метою даної поїздки було продемонструвати гостям інших країн свою гостинність. Розповісти про величні та трагічні події нашої країни, а також донести, що Україна завжди  була державою з власною історією, мовою, культурою та традиціями.

 

  • Завдяки вашій присутності  на першому Хмельницькому Дипломатичному Форумі Надзвичайні і Повноважні Посли, я мав за честь поспілкуватися  з вами, донести свої думки та бачення, обговорити важливі теми, ознайомити вас із Консульством та частково розповісти про нашу неповторну та сильну країну великій кількості людей (126 600 000) ваших співвітчизників, яких ви представляєте в Україні, - наголосив у своїй промові Почесний Консул Республіка Молдова у м. Хмельницький Микола Скрипковський.

keyboard_arrow_up