Як перевезти тіло померлого в Україну з Польщі - від "А" до "Я" від спеціаліста міжнародних ритуальних послуг (Новини компаній)

Як перевезти тіло померлого в Україну з Польщі - від "А" до "Я" від спеціаліста міжнародних ритуальних послуг (Новини компаній)

В Польщі працює українське похоронне бюро Funeralia, яке займається перевезенням тіл померлих громадян України на Батьківщину.

Скільки коштує перевезення тіла померлого з-за кордону, від чого залежить вартість перевезення померлих та як виглядає сама процедура, для vsim.ua розповів керівник міжнародного похоронного бюро Funeralia Олег Мілінський.

Як давно ви надаєте ритуальні послуги в Польщі?
Ми інтенсивно працюємо в Польщі з 2014 року, відколи в Україні почалася війна. Коли почалася війна на сході України, стало більше замовлень з Польщі та Західної Європи. Тоді ми переїхали до Варшави й відкрили тут офіс. Стали в Польщі однією з перших українських фірм, які роблять перевезення померлих в Україну.

Можете навести статистику смертності українців у Польщі?
Протягом 2018 року в Польщі, в середньому, щоденно помирало чи гинуло двоє громадян України. Більшу частину всього обсягу перевезень померлих в Україну робила саме наша фірма Funeralia.

Яка основна причина смертей чи загибелі громадян України у Польщі?
Найчастіше - це природна смерть - інфаркт чи інсульт. 

Багато смертей серед українських водіїв-далекобійників по всій Європі.   

В Польщі найбільше смертей українців трапляється наприкінці лютого - на початку весни.

В тому ж грудні чи січні, коли значно менше українців приїжджає на роботу, статистика смертей суттєво нижча.

З чого починається і як виглядає перевезення тіл померлих з Польщі в Україну?
Починається все з пошуків тіла. Згідно польського законодавства, коли помирає громадянин іншої держави, той, хто фіксує смерть, мусить повідомити про це консульську установу. Однак дуже часто цього не робиться. Тому є маса випадків, коли ні родина, ні консульство не знають, де людина перебувала перед смертю. Тоді родичі дзвонять до нас і просять знайти. 

Після того, як ми знаходимо тіло, розраховуємо вартість послуг транспортування тіла померлого в Україну й шукаємо, хто заплатить за них: чи це страхова компанія, чи родичі, чи хтось інший. Також звертаємося до польських роботодавців. Вони не мусять платити, однак часто погоджуються допомогти, принаймні частково. Особливо, якщо померла людина працювала в них давно. 

Скільки коштує перевезення померлих з Польщі в Україну? 
Варіанти можуть бути різними: або перевезення тіла, або урни з прахом. Перевезення труни з тілом з Польщі в Україну коштує в межах 1 000-2 000 тисяч євро. Ціна залежить в основному від відстані.

Ще один чинник, який впливає на вартість послуг з перевезення померлих - відстань до консульської установи. Наприклад, людина помирає в Зеленій Гурі, а місто відноситься до території обслуговування консульства у Варшаві. Це додаткова дорога, адже ми маємо поїхати і туди, й туди. 

Якщо в родичів немає грошей, ми пропонуємо кремацію. Кремація та перевезення через кордон урни з прахом - це найдешевший варіант. Коштує все в межах 600-900 євро. 

Трапляються випадки, коли ми надаємо послуги по їхній собівартості або робимо перевезення тіла померлого безкоштовно. Наприклад, помер єдиний син, у якого не було власної сім'ї, а мамі вже 80 років. Зрозуміло, в таких випадках ми йдемо назустріч.

Після того, як знайшли, хто заплатить за послуги транспортування, що відбувається далі?
Далі починається виготовлення документів.

Щоб перевезти тіло через кордон, нам треба отримати свідоцтво про смерть, довідку про причину смерті, дозвіл від органів влади.

Потім з цим усім їдемо в консульство. Якщо всі умови виконані, всі документи в наявності, консул дає дозвіл на ввезення труни в Україну.

Скільки часу займає перевезення тіла померлого з Польщі до України?
У середньому - це повний робочий тиждень, і на вихідних веземо тіло в Україну.

Але варто зазначити, що згідно з польським законодавством, всі дії щодо надання ритуальних послуг та міжнародних перевезень померлих мають виконувати спеціальні фірми, тож самостійно забрати тіло померлого з Польщі неможливо.

Джерело www.yavp.pl

keyboard_arrow_up