Пошук роботи в Україні: Jooble про працевлаштування в різних регіонах (новини компаній)

Пошук роботи в Україні: Jooble про працевлаштування в різних регіонах (новини компаній)

Експерти компанії Jooble розповідають про актуальну ситуацію на ринку праці в різних регіонах України. Дізнайтеся про особливості пошуку роботи у 2024 році

Український ринок праці у 2024 році продовжує кардинальну трансформацію. Кількість пропозицій для шукачів у березні зросла до 100 тис., а рівень безробіття скоротився на 16,1%. Найбільше можливостей працевлаштування знаходиться у Києві, Львові, Дніпрі, Одесі та Харкові. Актуальні вакансії в Україні демонструють, що середні зарплати за місяць роботи складають близько 20000-25000 грн. У цій статті ми поговоримо про актуальну ситуацію на ринку праці різних регіонів країни та розповімо як знайти роботу в умовах воєнного стану.

Актуальний розподіл вакансій

У березні 2024 року близько 55% відсотків оголошень на ринку праці припадають на Київську, Львівську, Дніпропетровську, Одеську та Харківську області. Наприклад, на Jooble щодня з’являються сотні нових вакансій, де пропонується робота Кременчуг та в інших українських містах. 

Через внутрішню міграцію населення та релокацію більше, ніж 800 підприємств, значний приріст робочих пропозицій спостерігається у Закарпатській, Волинській, Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях. Проте, через активні бойові дії виникає дефіцит можливостей працевлаштування у неокупованих частинах Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Донецької та Луганської областей. 

Конкуренція на ринку праці

Статистичні дані демонструють, що у лютому конкуренція серед кандидатів зросла на 42%, порівняно з груднем 2023 року. Цей показник стосується здебільшого IT та Digital-спеціальностей, які минулого року зазнали ринкової кризи та масових скорочень персоналу. Причинами цьому стали закінчення контрактів з іноземними партнерами та зменшення попиту на послуги.

Разом із тим, спостерігається дефіцит кваліфікованих кадрів у технічних, медичних, будівельних та робочих спеціальностях. Завдяки невисокій конкуренції сьогодні можуть легко вибрати вакансію водії, машиністи, механіки, будівельники, різнороби, лікарі та середній медичний персонал.

Кого шукають роботодавці?

Найбільша кількість вакансій майже у всіх регіонах країни сфокусована у сферах обслуговування, робочих спеціальностей, продажів, транспорту та логістики. До десятки посад, які мають високий попит зараз, відносяться:

  1. Продавець-консультант.
  2. Менеджер з продажу.
  3. Водій.
  4. Бухгалтер.
  5. Адміністратор.
  6. Менеджер по роботі з клієнтами.
  7. Охоронець.
  8. Медсестра.
  9. Офіціант.
  10. Різнороб.

У 2024 році почав активно розвиватися військовий рекрутинг, українським спеціалістам різних фахів тепер пропонують знайти роботу у лавах ЗСУ. Крім військовослужбовців, сили оборони шукають лікарів невідкладних станів, електриків, механіків, інженерів зв’язку та ін. Заробітні плати тут знаходяться в діапазоні 20000-130000 грн.

Як отримати роботу в умовах змін на ринку праці?

Повномасштабне вторгнення змінює підходи до працевлаштування та попит на окремих спеціалістів. Разом з експертами компанії Jooble ми виділили ряд рекомендацій, які допоможуть шукачам швидше знайти постійну зайнятість.

№1. Розширюйте область пошуку робочих пропозицій

Чим більше відгуків ви надсилаєте щоденно, тим вищий шанс отримати найближчим часом зворотний зв’язок від роботодавців. Саме тому слід переглядати оголошення на порталах з пошуку зайнятості, офіційних сайтах організацій, у професійних спільнотах, соцмережах та месенджерах. Також ефективним методом є залучення нетворкінгу, іноді колеги та знайомі можуть запропонувати закриті позиції у їхніх компаніях або рекомендувати керівництву вашу кандидатуру.

№2. Зробіть своє резюме «сильним»

Резюме повинно переконати рекрутера у тому, що ви є найкращим кандидатом на обрану посаду. При його складанні необхідно подавати інформацію чітко та структуровано. Описуйте не тільки навички й обов’язки на попередньому місці роботи, але й демонструвати досягнення та користь для компанії. 

Перед надсилання відгуку необхідно перевірити відповідність резюме вимогам, зазначеним роботодавцем у тексті вакансії. Для демонстрації своєї зацікавленості та мотивації обійняти посаду, залишайте супровідний лист. У ньому треба коротко описати свої кваліфікації, пояснити чому ви хочете обійняти саме цю посаду та як ви можете бути корисним для компанії.

№3. Розвивайте soft-skills

«М’які» навички – це ситуативні вміння, знання та риси характеру, які допомагають працівникам в ефективному виконанні задач та взаємодії з командою. На думку роботодавців, сучасним фахівцям не вистачає таких навичок:

  • критичного мислення;
  • керування часом;
  • прагнення до саморозвитку;
  • самоорганізації;
  • комплексного підходу до вирішення проблем;
  • стрес-менеджменту;
  • емоційного інтелекту.

Сьогодні інформацію про сучасні вправи та техніки розвитку soft-skills можна знайти у книгах, подкастах, вебінарах та на спеціалізованих курсах.

№4. Розглядайте можливості дистанційної роботи

У містах та регіонах, де спостерігається дефіцит пропозицій зайнятості, може стати виходом віддалене працевлаштування. Найчастіше дистанційна робота пропонується таким фахівцям:

  • Менеджер з продажу;
  • Клієнт-менеджер;
  • Вчитель іноземних мов;
  • Рекрутер;
  • Спеціаліст служби підтримки;
  • SMM-менеджер;
  • Копірайтер тощо.

Для віддаленої роботи необхідно мати лише ПК, стабільне інтернет-з’єднання та тихе робоче місце. Також важливо вміти користуватися стандартними офісними програмами, месенджерами та сервісами для відеозв'язку.

№5. Не бійтеся перекваліфікації

У випадку, якщо попит на вашу посаду протягом тривалого часу тільки зменшується, а рівень конкуренції зростає, не слід боятися переходу у більш перспективну спеціальність. Зараз освітні платформи пропонують велику кількість навчальних програм від маркетингу до режисури. Деякі з них надають українцям безкоштовний доступ до курсів для засвоєння фундаментальних навичок спеціальності.

keyboard_arrow_up