На ботулізм захворіли троє мешканців Хмельницького району — усі в реанімації

На ботулізм захворіли троє мешканців Хмельницького району — усі в реанімації
  • Три жінки у важкому стані.
  • Вони споживали копчену рибу та м'ясний паштет.

В Україні зростає кількість випадків захворювання на ботулізм — ця тенденція торкнулася і Хмельниччини. Наразі у Хмельницькій інфекційній лікарні проходять лікування троє пацієнтів із підтвердженим діагнозом. Про це сьогодні, 5 травня, повідомили у медичній установі на сторінці у Facebook.

«Станом на теперішній час на лікуванні в закладі перебуває три пацієнти з ботулізмом», — йдеться в повідомленні.

Серед госпіталізованих:

Відео дня
  • 53-річна жінка з Хмельницького району, яка звернулася до лікарів на третій день після появи симптомів. Напередодні вона споживала копчену рибу, придбану на ринку.
  • Дві інші пацієнтки — жінки віком 30 та 69 років. Вони з однієї родини й також мешкають у Хмельницькому районі. Обидві були госпіталізовані на третій день хвороби. Ймовірною причиною зараження є споживання домашнього м’ясного паштету.

Усі троє пацієнтів перебувають у важкому стані — у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії. Медики кажуть, що у них спостерігаються такі симптоми, як: порушення зору, утруднення ковтання, сухість у роті, закрепи та м’язова слабкість.

«Пацієнти отримують необхідне лікування, зокрема одразу при госпіталізації їм був введений протиботулінічний гептавалентний антитоксин», — зазначили у лікарні.

Загалом, з початку 2025 року в Україні зареєстровано вже 26 випадків ботулізму, із яких 15 — лише у квітні. У Хмельницькій інфекційній лікарні впродовж І кварталу 2025 року пролікували одного пацієнта з цим діагнозом.

Як уберегтися від ботулізму — нагадування від лікарів:

  • Уникайте вживання консервованої їжі сумнівної якості, особливо якщо упаковка має здуті або деформовані кришки, неприємний запах чи помутніння маринаду;
  • Не купуйте в’ялену, копчену, солону чи консервовану продукцію на стихійних ринках або з рук;
  • Не вживайте консервовану продукцію з простроченим терміном придатності або з ознаками псування;
  • Завжди проводьте термічну обробку домашніх м’ясних і рибних консервів перед споживанням;
  • Дотримуйтесь санітарних норм та правил стерилізації під час домашнього консервування.

«Ботулізм можна успішно вилікувати, якщо при появі перших симптомів (порушення зору, двоїння в очах, утруднення ковтання, нудота, блювота, виражена сухість в роті, слабкість) відразу звернутися за медичною допомогою та вчасно отримати специфічне лікування – введення протиботулінічного гептавалентного антитоксину», — наголошують фахівці.

Читайте також: На Хмельниччині зафіксували десятки інфікованих кліщів. Лікарі попереджають про небезпеку

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up