5 питань від Президента (пресслужба партії "Слуга народу")

5 питань від Президента (пресслужба партії "Слуга народу")

Президент Володимир Зеленський ініціював проведення загальнонаціонального опитування - в день місцевих виборів, 25 жовтня. Що це означає?

Українцям поставлять 5 запитань:

Чи потрібно запровадити довічне ув’язнення за корупцію в особливо великих масштабах? Чи підтримуєш ти створення на Донбасі вільної економічної зони?

Чи потрібно скоротити кількість депутатів у Верховній Раді до 300?

Чи підтримуєш ти легалізацію в Україні медичного канабісу для зменшення болю у важких хворих?

Чи потрібно Україні на міжнародному рівні підняти питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом?

Усі ці питання не один рік дискутуються в суспільстві й мають багато як прихильників, так і опонентів. Однак, одна справа, коли без жодних наслідків це обговорюють під час ток-шоу на телебаченні чи в громадському транспорті. Інша – коли твоя думка дійсно стає важливою. Наприклад, ствердна відповідь більшості учасників опитування на питання про довічне ув’язнення корупціонерів стане чітким сигналом потенційним злочинцям – що ризики надвисокі, а політичним силам, які готові відстоювати принцип невідворотності покарання, що вони мають потужну підтримку громадян.

Ідея проведення опитування разом з виборами не виникла тільки зараз. Це частина програми, з якою Президент ішов на вибори у 2019 році. Юридично також немає жодних порушень. Стаття 69 Конституції України визначає, що «народне волевиявлення здійснюється через вибори, референдум та інші форми безпосередньої демократії». Водночас не розшифровується, що таке «інші форми безпосередньої демократії». Тобто Президент як гарант Конституції має право ініціювати подібне опитування. Це зручно для учасників опитування, адже немає потреби окремо витрачати на це час. І дозволяє охопити більше респондентів.

Опитування проводитимуть волонтери на виході з виборчих дільниць. Громадянам пропонуватимуть заповнити бюлетень із запитаннями від Президента. Навпроти кожного потрібно поставити «так» чи «ні». Участь — добровільна. І якщо ви побачите партійну символіку, наприклад на наметі, одязі волонтера чи самому бюлетені — можете сміливо викликати поліцію, бо це провокація.

Володимир Копанчук, кандидат у депутати Хмельницької обласної ради від партії «Слуга Народу»

«Справді, жодне посилення відповідальності (покарання) за злочин не зупинить його скоєння, але сьогодні Президент прагне ще раз виказати свою позицію нетерпимості до такого ганебного явища, як корупція. Та підняти питання про необхідність перегляду норм кримінального законодавства і вирішення глибинних підходів у протидії корупції як явищу на законодавчому рівні. Боротьба з корупцією має вестися не лише згори, але й кожен громадянин для себе має визначити, що він також не повинен бути джерелом корупції для чиновника», — підтримав ініціативу Президента кандидат у депутати Хмельницької обласної ради від партії «Слуга Народу» Володимир Копанчук.

Дуже важливо. Опитування не має прямих юридичних наслідків. Воно не є референдумом. Це різні інструменти, наслідки застосування яких не будуть однаковими. Опитування потрібно, щоб зафіксувати волю народу й уже з цим політичним мандатом вибудовувати державні позиції. І це дуже важливо, зважаючи на масштабність і незалежність, тому в середовищі політиків не зможуть ігнорувати вибір народу.

Яким буде цей вибір — залежить від тебе.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:40 Чи буде сніг? Прогноз погоди у Хмельницькому на 20-23 березня 11:14 П’яний водій насмерть збив хмельничанку і втік: що йому загрожує 10:22 Смертельна ДТП у Старокостянтинові: водій врізався у дерево 09:05 Негода на Хмельниччині: водіїв просять утриматись від далеких поїздок Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up