Біометан - шлях до інвестицій та енергетичної незалежності України (пресслужба С.Лабазюка)

Біометан - шлях до інвестицій та енергетичної незалежності України (пресслужба С.Лабазюка)

В Україну можуть зайти великі інвестиції і це може допомогти нам стати більш енергонезалежними. Для цього необхідні прийняття відповідних законів. Над цим вже працюють у Верховній раді.

Агропромисловий комплекс України має найбільше земель у Європі. Щороку він накопичує мільйони тонн відходів. У Європі це відновлювальні джерела енергії. Там відходи використовують для виробництва біометану та дигестату (добрива). 

Відновлювальна енергетика в Європі це не просто якийсь рух у боротьбі за кращу екологію. За найближчі 6 років, (до 2030-го) 35% споживаної енергії мають бути відновлювальними. До прикладу, зараз в ЄС виробляється близько 3,5 млрд кубометрів біометану на рік, а в планах до 2030 року збільшити щорічне споживання до 35 млрд кубометрів.

Зважаючи на це, Україна може стати великим гравцем на ринку виробництва біометану в Європі. 

  • Європейські компанії, світові компанії стоять в черзі з інвестиціями, що інвестувати у Україну, будувати такі заводи, каже народний депутат України Сергій Лабазюк. - Потрібно врегулювати на законодавчому рівні цілий ряд норм. В першу чергу можливість такий газ закачувати в систему. А це в нас не передбачено. І надати можливість його експортувати. Бо це є експортний продукт.

Розвиток даної сфери - це робочі місця, це інвестиції, це енергетична незалежність країни і правильний екологічний шлях. Але це все стане можливим тільки після прийняття відповідного закону. А саме проєкту №9456. Він був зареєстрований у липні 2023 року. Зараз він перебуває на розгляді у Верховній Раді.

  • Я дуже прошу і закликаю колег до здорового глузду, щоби його підтримати обов'язково. І дати "зелений шлях«, щоби розвивався біометан в Україні, розвивалися екологічні та енергетичні програми. Це підтримка і розвиток нашої економіки, що зараз надзвичайно важливо. Тому що кожна гривня, зароблена сьогодні в Україні - це підтримка, в тому числі, наших Збройних сил.

Прийняттям закону №9456 вирішиться, зокрема, питання митного контролю та оформлення біометану. Переваги прийняття, а відтак і реалізації цього закону абсолютні: від надходжень до держбюджету, залучення додаткових інвестицій в аграрний сектор, створення нових робочих місць, а також зростання експортної валютної виручки до вкладу в енергетичну незалежність.

keyboard_arrow_up