«Бомба сповільненої дії»: нардеп Лабазюк про податкові норми законопроекту №5600 (пресслужба С.Лабазюка)

«Бомба сповільненої дії»: нардеп Лабазюк про податкові норми законопроекту №5600 (пресслужба С.Лабазюка)

На початку липня Верховна Рада України прийняла за основу законопроект №5600 про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень.

Проте, як зазначив під час брифінгу у Верховній Раді народний депутат України, член політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ» Сергій Лабазюк, крім змін, що стосуються олігархів, в урядовому законопроекті міститься ряд «сюрпризів» для широкого кола українців.

«До літніх канікул Верховної Ради залишилось менше тижня… Проте думки про відпочинок краще відкинути, адже, на жаль, цього літа нас чекає бомба сповільненої дії у вигляді законопроекту №5600. Так званий деолігархічний закон стосується не тільки нафти чи газу, на яких заробляють олігархи, а й податків для кожного українця», - заявив Лабазюк під час брифінгу в парламенті.

Зокрема, мова йде про новий податок у вигляді мінімального податкового зобов’язання для аграріїв, 20% ПДВ на новозбудоване житло та вилучення з місцевих бюджетів 5% акцизу на тютюн, який призведе до втрати громадами 2,9 млрд гривень.

Говорячи про нові податки для фермерів, Лабазюк уточнює: «Він (документ, - ред.) торкнеться кожного власника сільськогосподарської землі. І немає жодної різниці – у власності людини 1000 га чи 1 га. Тепер кожний громадянин, який вирощує на своїй землі картоплю чи помідори, змушений буде сплачувати до бюджету, оскільки держава вважає, що він на цьому заробляє».

До всього, уряд планує ввести 20% ПДВ на новозбудоване житло. Як пояснює парламентар, такі «новели» однозначно вдарять по цінам на нерухомість і це за умов, що молоді українські сім’ї і так змушені їздити на заробітки, аби заробити кошти для придбання власного житла.

Сергій Лабазюк звернувся до народних депутатів з проханням внести поправки до кінця поточного тижня, аби унормувати податкове навантаження.

«До кінця цього тижня є можливість внести відповідні поправки, що ми вже і зробили з колегами. Уряд має зрозуміти, що одноразова вигода з наповнення бюджету – це витягування усіх ресурсів з кишень бізнесу. Завдання податкових змін - урівноваження податкового навантаження, аби і казна наповнювалася, і підприємництво розвивалося. Тому під час літніх канікул не буде часу на відпочинок – нас чекають тисячі поправок, дискусій та обговорень, а це великий шмат роботи, який ми маємо виконати до вересня», - підсумував народний депутат Сергій Лабазюк.

Нагадаємо, що законопроект у ЗМІ назвали деолігархічним через те, що ним пропонується підвищити розмір ренти на видобуток залізної руди, а також запровадити акцизний податок на електроенергію, вироблену з сонячних та вітрових електростанцій.

keyboard_arrow_up