Для вітчизняного бізнесу вдвічі можуть знизити штраф: усі подробиці (пресслужба С.Лабазюка)

Для вітчизняного бізнесу вдвічі можуть знизити штраф: усі подробиці  (пресслужба С.Лабазюка)

Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів та Держпродспоживслужба презентували законопроект щодо зменшення вдвічі штрафів для вітчизняного бізнесу.

Ініціатива розробки відповідного законопроекту виникла на основі реального кейсу компанії «Нова Пошта», яка була оштрафована рішенням харківського територіального відділення ДПСС на 325 млн грн. Після проведення внутрішньої перевірки керівництвом ДПСС штраф був скасований. Згодом ТСК з питань захисту прав інвесторів у Верховній Раді запропонувала Держпродспоживслужбі спільно підготувати законопроект про зменшення штрафів для бізнесу.

Цей законопроект побудований на «трьох китах». Перше – планується змінити саму систему застосування штрафів: після зниження він становитиме від 0,1% і не більше 5% від вартості продукції, реалізованої за попередній календарний місяць. Запроваджується градація за перше, друге і більше порушень прав споживачів.

Кінцева сума штрафу буде залежати від ступеню ризикованості компанії та її розміру. Для цього вже розроблені критерії КМУ. Натомість прибирається корупційна складова, коли чиновник одноосібно вирішуватиме, скільки відсотків штрафу виписати. Другою ключовою зміною є запровадження судового контролю до набрання штрафом ДПСС чинності.

Третя зміна - чітке визначення, що ж таке «створення перешкод у проведенні перевірки», за яке може бути виписаний штраф. Адже станом на сьогодні в законі це поняття доволі розмите, необхідно конкретизувати ці дії.

Нагадаємо, ще влітку 2021 року під час пленарного засідання парламент ухвалив постанову №5659 "Про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів". До складу ТСК увійшло 13 народних депутатів, зокрема, народний депутат та представник політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ» Сергій Лабазюк.

Основними завданнями спецкомісії є підготовка та надання на розгляд Верховної Ради законодавчих ініціатив щодо захисту прав інвесторів (бізнесу), забезпечення рівного захисту прав, інтересів і майна суб'єктів інвестиційної діяльності незалежно від форми власності, а також ефективного інвестування в економіку України, розвитку міжнародного економічного співробітництва та інтеграції.

keyboard_arrow_up