Хмельничан запитають про проблеми в громаді: коли та як пройде опитування

Хмельничан запитають про проблеми в громаді: коли та як пройде опитування
  • «Агенція розвитку Хмельницького» запускає опитування серед містян. 

  • Його проводитимуть студенти двох місцевих університетів на вулицях міста. 

  • Вони збиратимуть інформацію щодо проблем в громаді.

Комунальна установа «Агенція розвитку Хмельницького» спільно із Хмельницьким національним університетом та Хмельницьким університетом управління та права імені Леоніда Юзькова запускають дослідження громадської думки серед містян. 

– Ми збираємо студентів двох університетів разом з їхніми викладачами, які погодилися на волонтерських засадах взяти участь в опитуванні жителів нашої громади про те, як вони бачать розвиток нашої громади особливо в цей час й післявоєнний час, що треба робити в першу чергу, в другу, для того, щоб це не вирішувати безпосередньо у владних кабінетах. Такого раніше ще не проводилося. Ми хочемо отримати результати, які використаємо для написання як різних грантових програм, так і стратегічних документів, – розповів директор комунальної установи «Агенція розвитку Хмельницького» Олег Черненко. 

Відео дня

Опитування проводитимуть понад двадцять студентів із двох місцевих ВНЗ. Вони, дотримуючись вибірки, повинні опитати певну кількість осіб кожної вікової категорії, статі в різних мікрорайонах міста. Одним із тих, хто на волонтерських засадах згодився взяти участь у цьому проєкті став студент юридичного факультету Хмельницького університету управління та права Дмитро Требик. 

– Я очікую на співпрацю з міською радою, мені цікаво попрацювати з органами місцевого самоврядування. Я очікую навчитися правильної комунікації з населенням, це буде важливо в моїй подальшій професійній діяльності, – розповів студент.  

Яка мета проєкту 

Зібрана інформація буде використана для написання майбутніх грантів, які допоможуть покращити життя в громаді. Заразом міська рада, на основі цих даних, підготує стратегію розвитку громади. 

– В нас має бути нова стратегія розвитку громади з 2026 року і з осені ми маємо почати над нею працювати. Оці дані, які отут (в цьому опитуванні, - прим.автора) будуть збиратися, вони ввійдуть в програму відновлення, яку сьогодні вимагає Уряд на кожну громаду, – розповів заступник Хмельницького міського голови Микола Ваврищук. 

Додали: плюсом цього дослідження є те, що на отримання таких даних громаді не потрібно буде витрачати бюджетні кошти, адже, як стверджують організатори, таке опитування може вартувати десятки тисяч гривень. 

Про що запитуватимуть містян 

У анкету входить 18 питань, які стосуються життя громади. Респонденти оцінюватимуть діяльність місцевих органів самоврядування, якість надання послуг в місті, зокрема цікавитимуться думкою щодо якості:  

Також цікавитимуться думкою громадськості щодо того, куди в умовах воєнного стану краще скеровувати кошти з міської казни, а також чи потрібно вже зараз проводити відновлення громади чи краще зачекати завершення війни. Серед іншого – наскільки населення поінформоване про діяльність місцевих органів влади і як вони ставляться до внутрішньо переміщених осіб. Після блоку основних питань збиратимуть студенти й інформацію про самих респондентів: вік, рід діяльності, освіта, мова спілкування та фінансовий стан. Однак без зазначення особистих даних – анкетування анонімне. Всього планують опитати орієнтовно 700 осіб. 

– Метою цього проєкту є визначення проєкту майбутньої відбудови. Ми надавали всю посильну допомогу для того, щоб сформувати цю стратегію і визначити те, які є ключові проблеми сьогодні у громаді й власне яким чином громада бачить розв'язання цих проблем. Питання сформульовані максимально просто, хоча опитувальник досить великий виключно через те, що це об’ємне дослідження. Це дослідження було для нас певним викликом. Є питання «так» чи «ні», а є питання такі, що потрібно висловити думку, – розповіла кандидатка політичних наук, доцентка, завідувачка кафедри міжнародної комунікації та політології Хмельницького національного університету Ольга Заславська.  

Опитування розпочнеться вже наступного тижня й завершиться орієнтовно за 14 днів.  

Читайте також: 

Хмельничан опитуватимуть про користування громадським транспортом: як це відбуватиметься

Скільки коштує навчання у хмельницьких ВНЗ (ІНФОГРАФІКА)
 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Люда

    Про яку роботу в громаді ви маєте на увазі? Її не було не має і на мою думку не буде. Заїдьте в село і без опитування все буде зрозуміло.
  • Poppy seed

    От серйозно? Стратегія розвитку? Це знайшли відмазку щоб вкрасти гроші? Чи є сенс у цьому всьому якщо війна ще не закінчилася?
  • Лесовой К.

    Ви своє авто ремонтуєте за результатами опитування перехожих?
  • Читач81

    Проблем хватає. Мало бруківки міська влада кладе. І Дитячий світ погано утеплили. Мало освоїли коштів. І стадіонів мало реконструювали. Треба ставити конкретне питання перед міською владою. Буде вона працювати, чи ні?

keyboard_arrow_up