Лабазюк направив до прем’єр-міністра запити щодо питань екології та публічних закупівель: Рада підтримала (пресслужба С.Лабазюка)

Лабазюк направив до прем’єр-міністра запити щодо питань екології та публічних закупівель: Рада підтримала (пресслужба С.Лабазюка)

Громади України отримають 450 тисяч гривень з державного бюджету у вигляді субвенції на здійснення природоохоронних заходів на об’єктах комунальної власності. Таке рішення було прийнято на засіданні Верховної Ради України минулого пленарного тижня.

Відповідну ініціативу вніс народний депутат України від політичної партії "ЗА МАЙБУТНЄ" Сергій Лабазюк, який ще у жовтні надіслав до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля два депутатські запити щодо фінансування природоохоронних заходів в регіонах країни та впровадження посади «Фахівець з державних (публічних) закупівель» у закладах загальної середньої освіти.

Як пояснює нардеп, в Україні склалася надзвичайна ситуація з рядом об’єктів, котрі забезпечують очистку, відведення та переробку відходів. Так, за рік підприємства водопровідно-каналізаційного господарства обробляють майже 2 млрд. куб. метрів стічних вод. Середній вік таких споруд складає 50-70 років, що виходить за межі їх планового строку експлуатації.

"До прикладу, в моєму рідному місті Волочиськ каналізаційні очисні споруди в аварійному стані, адже з 60-х років частина з них вийшли з ладу. Щодня стоки в кількості 2500 м3 скидаються в річку Збруч", - зазначив Сергій Лабазюк.

Аналогічна ситуація склалася і в інших регіонах України, які не можуть забезпечити належної очистки та скидають забруднені речовини у річки, озера та ліси. Маємо ризик техногенної катастрофи в екологічних зонах.

Друга ініціатива, яка стосується питання публічних закупівель в освітніх закладах, також була підтримана народними обранцями на пленарному засіданні парламенту. Постійне оновлення положень Закону України «Про публічні закупівлі» та підзаконних нормативно-правових актів, не дає змогу особам, без наявності спеціальної підготовки, належним чином організовувати та супроводжувати публічні закупівлі.

Це призводить до частих оскаржень закупівель до Антимонопольного комітету України, як наслідок – зрив термінів та неефективне  використання бюджетних коштів. З огляду на це, Лабазюк звернувся з проханням розглянути необхідність внесення змін до Наказу Міністерства освіти і науки України від 06.12.2010  № 1205 щодо впровадження до Типових штатних нормативів закладів загальної середньої освіти посади «Фахівець з державних (публічних) закупівель». 

"Такі зміни дозволять суттєво підвищити якість і оперативність не тільки оголошення закупівлі, а й юридичного супроводу процесу у разі недобросовісних учасників, котрі зривають важливі закупки для наших діток", - переконаний парламентар.

keyboard_arrow_up