Місцеві вибори 2020 – до чого нам готуватися (автор Валентин Станкевич)

Місцеві вибори 2020 – до чого нам готуватися (автор Валентин Станкевич)

Вже за два місяці, 25 жовтня, ми обиратимемо депутатів місцевих рад. Здається, місцеві вибори менш важливі, ніж президентські чи парламентські. Але це хибна думка. У місцевих рад є повноваження і гроші, тому восени буде гаряче. До чого нам готуватися?

За якими правилами пройдуть місцеві вибори

Перший сюрприз – нові правила гри. Наприкінці липня народні депутати ухвалили зміни до Виборчого кодексу – 25 жовтня вибори пройдуть за двома різними системами.

Місцеві ради сіл і селищ з населенням до 10 тис виборців обиратимуть за мажоритарною системою. Люди голосуватимуть за кандидатів, а не за партії.

Інша ситуація з місцевими радами великих міст з населенням понад 10 тис виборців. Для них діятиме пропорційна система – кандидатів у депутати висуватимуть лише партії. Але місця у списку розподілятимуться залежно від того, скільки голосів набере той чи інший кандидат.

Як це? Виходить, ми голосуємо не лише за партії, але й за кандидатів? – запитаєте ви. Вірно, це так звана система відкритих списків.

Щоб не перевантажувати зараз зайвою інформацією, радимо заздалегідь ознайомитися з новими правилами. Бо в кабінці для голосування ви не встигнете це зробити.

Які партії можуть взяти 5% бар’єр

Тепер з’ясуймо, хто претендує на потрапляння у місцеві ради. Список фаворитів давно відомий. Але останнє соціологічне опитування від авторитетних Центр «Социс» та Центр Разумкова свідчить, що без сюрпризів не обійдеться.

За даними соціологів, якби вибори відбулися найближчої неділі, за «Слугу народу» проголосували б 25,5% серед тих, хто визначився і піде на вибори, за ОПЗЖ – 18,3%, за «Європейську солідарність» – 18,1%, за «Батьківщину» – 10,4%, за «Силу і честь» – 6,5%.

Бачимо, що вже є один претендент на сюрприз. Партія «Сила і честь», яка немає жодного представника у владі, і у якої мізер коштів на рекламу, наразі впевнено долає 5%. До того ж, у Ігоря Смешка високий персональний рейтинг. Він у п’ятірці претендентів на президентський пост.

Як пояснити «феномен Смешка»? Адже на минулих президентських виборах було щось подібне. Ігор Смешко в Хмельницькій області набрав майже 50 тис голосів (7,65%). Хоча у нього не було грошей на рекламу і агітацію.

На парламентських виборах «Сила і честь» в області отримала нижчий результат – 4,69%. Знову ж таки, без грошей.

Так, партія Ігоря Смешка не увійшла в парламент, але на місцевих виборів вона зможе відігратися.

Поміркуйте самі. «Сила і честь» має власне ідеологічне обличчя. Сповідує консервативну демократію, опирається на традиційні українські цінності, багато уваги приділяє розвитку економіки і держави. Має яскравого лідера і що важливо – власну систему відбору кандидатів.

За інформацією з неофіційних джерел, «Сила і честь» на місцевих виборах братиме не кількістю, а якістю. В партії існує спеціальна система відбору кандидатів.

Кожного, хто захоче висунутися від «Сили і честь», ретельно перевірятимуть за допомогою інформації з відкритих та закритих джерел. Додатково кожен кандидат мусить отримати персональні рекомендації від інших членів партії.

За задумом, такий серйозний відбір дозволить відсікти від списку людей з заплямованою репутацією, тих, кого підозрювали в корупції, або звичайних балакунів і непрофесійних людей.

В умовах дефіциту кадрів і дефіциту довіри до політиків, це може зіграти визначальну роль. Але чи зіграє – дізнаємося 25 жовтня.

Ріки бруду і реклами

Наразі з кожним днем в Інтернеті, в газетах і на вулицях все більше і більше політичної реклами. Дефіцит ідей кандидати намагаються компенсувати засиллям агітації. Ну і звісно, взаємними звинуваченнями і потоками бруду. Звичайну людину це «вганяє» в депресію.

Хочеться почути, що кандидати у депутати робитимуть у місцевих радах. Як наводитимуть порядок в селах, містечках і містах нашої області. Завдяки чому зможуть показати швидкий результат.

Усе інше – хто де був і що робив – мало нас цікавить.

Тому шановні кандидати і партії, здивуйте нас своїми ідеями і програмами. Бо усе інше ми вже бачили і чули багато разів. Не втрачайте наш і свій час на дурниці.

До зустрічі на дільницях 25 жовтня.

Автор Валентин Станкевич

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
15:02 Йому було 24: загинув доброволець з Хмельницького Тарас Мельник photo_camera 14:38 Графік стоянок екобуса в квітні: що й куди приносити хмельничанам 14:03 Військові силою затримали чоловіка в Хмельницькому. Що про це каже адвокат 13:42 350 тисяч за електроенергію стягнув хмельницький суд з двох жителів будинку Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 13:00 На Хмельниччині п’яний водій автобуса в’їхав у стовп і втік. Його оштрафували 12:11 Через ворожу атаку на Хмельниччині постраждали шість будинків, – ОВА 11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up