На Хмельниччині релігійні громади УПЦ МП переходять до ПЦУ (ВІДЕО)

На Хмельниччині релігійні громади УПЦ МП переходять до ПЦУ (ВІДЕО)

 

  • В Хмельницькій області триває перехід громад та парафій УПЦ мп до ПЦУ.

  • Зміна церковного підпорядкування відбувається повільно. В чому причини?

  • Дізнавайтесь також про особливості діяльності ПЦУ.

 

На Хмельниччині понад 30 громад і парафій готові перейти з УПЦ московського патріархату до Православної церкви України. Про це повідомив єпископ Хмельницький і Кам'янець-Подільський Павло в ефірі телеканалу Суспільне Поділля.

«Деякі громади, парафії, які більшістю голосів виявили бажання долучитися до помісної Православної церкви, вже подали документи, деякі перебувають на стадії їх оформлення. Точну статистику я навести не можу, бо сьогодні так, а завтра статистика змінюється, але їх налічується понад 30 (громад і парафій)», - зазначив єпископ.

Відео дня

За інформацією відділу національностей та релігій Хмельницької ОВА, в області зареєстровано 1362 православні релігійні організації, з яких 933 належать до УПЦ в єдності з рпц, а 405 – до ПЦУ. Московський патріархат на Хмельниччині має найбільше громад в порівнянні з іншими областями України.

Від 24 лютого і до сьогодні розпорядженням начальника Хмельницької ОВА зареєстровані зміни до статутів 13 громад УПЦ: 2 з них змінили конфесійну приналежність на ПЦУ, 11 – на статус незалежних православних громад, ще 7 – перебувають на розгляді.

Єпископ Павло додає: “Багато священників московського патріархату говорять: “Ми будемо здобувати незалежну автокефальну церкву”. Але від кого незалежну? Треба їх, напевне, запитати. В нас є помісна православна церква, ПЦУ, яка визнана у світі. Іншої немає. Іншої не буде. Ми повинні об'єднуватись. І ті священники, які були в підпорядкуванні МП, добре це знають. Але з тих чи інших причин вони не є щирими зі своїми парафіянами”.

Релігієзнавець Ярослав Євсечко зауважив: “Більшість парафій УПЦ МП все ще дотримуються вичікуючої позиції. Це моя суб'єктивна думка… Частина з тих людей не вірить в нашу перемогу, або навіть не сподівається на неї. У спілкуванні з окремими священнослужителями проглядається бекграунд, мовляв, треба почекати чим це все закінчиться… Тобто люди хочуть відсидітись. Великий плюс, що частина священнослужителів відверто засудили агресію росії та прагнуть певного статусу для УПЦ, відокремленого від рпц. Сам митрополит Онуфрій, як свідчать записи з богослужінь за його участі, продовжує згадувати кіріла. Тільки активний рух знизу призведе до помітних змін, бо верхівка попри певні правильні заяви дотримується вичікуючої позиції.” 

За словами предстоятеля Православної церкви України митрополита Епіфанія, станом на кінець березня 2022 року понад 50 громад в Україні перейшли до ПЦУ, близько 100 перебувають в процесі переходу, повідомляє Укрінформ.

“Якщо православні в Україні об'єднаються, то постане найчисельніша православна церква в усьому світі… Хай Господь дарує нам швидку перемогу над ворогом і об'єднання заради цієї землі та майбутніх поколінь”, - заявив єпископ Хмельницький і Кам'янець-Подільський.

Повне інтерв'ю з єпископом Павлом та релігієзнавцем Ярославом Євсечком можна подивитися тут:

 

Читайте також: 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (94)
  • Оксана Щербина

    Ці батюшки всі зрадники
  • Вера Левченко

    А они нам надоИм верить нельзя!
  • Катерина Петрівна

    Слава!
  • Olesya Chebanash

    У нас в селі церква московського патріархату, то більшість заявляють - в якій церкві хрестили - в тій і помру. Тай таке.. незважаючи на те, що війна, вбивства, ґвалтування…

keyboard_arrow_up