Московський патріархат на Хмельниччині: скільки церков перейшли і що кажуть священники

Московський патріархат на Хмельниччині: скільки церков перейшли і що кажуть священники
  • Релігійні громади почали відмовлятись від московського патріархату.
  • У Хмельницькій тегромаді досі зареєстровано 46 таких церков. 
  • Дізнавалися, як війна вплинула на ситуацію у храмах і що кажуть про перехід хмельницькі священники.

У Хмельницькій області зареєстровано 946 релігійних громад УПЦ, які перебувають у складі московського патріархату. З початком війни одна за одною вони почали заявляти про бажання змінити підпорядкування. Таких громад зараз десятки. Щоправда, до юридичного переходу дійшли лише дві. Журналіст “ВСІМ” дізнавалася, як у Хмельницькому та області залишають московський патріархат, яка процедура і що про перехід до Української Церкви кажуть священники.

З чого все почалось?

У парламенті ухвалили Закон “Про колаборацію”. Це означає, що всі, хто  співпрацює з ворогом, будуть нести за це кримінальну відповідальність. Зокрема, йдеться і про РПЦ в Україні, яка теж підлягає забороні. 

Священнослужителі Православної Церкви України на чолі з митрополитом Епіфанієм, почали звертатися до вірян та духівництва московського патріархату. Закликають переходити під юрисдикцію ПЦУ. Рішення громади зараз приймають самостійно, але важливо, аби воно було затверджене документально.  Як відбувається перехід на Хмельниччині?

Відео дня

Виходять, але не офіційно

У мережі щодня публікують інформацію про вихід все більшої кількості релігійних громад зі складу московського патріархату. До прикладу, начальник обласної військової адміністрації Сергій Гамалій повідомляв, що до ОВА від початку війни звернулись 13 релігійних громад з Хмельницького району, які вийшли з-під впливу російської церкви.  Вони надалі будуть продовжувати свою діяльність в статусі незалежних православних громад. Також на сторінках громад повідомляється і про аналогічні рішення щодо переходу у 18 населених пунктах Хмельницької області. Як виявилось, всі ці рішення громади приймають на місцях самостійно. А далі зміна підпорядкування має  бути офіційно затвердженою. Про це журналістці “ВСІМ” розповів начальник відділу національностей та релігій Хмельницької ОВА Дмитро Баланюк. 

За його словами, з початком війни і станом на сьогодні лише дві громади по області подали відповідні документи на вихід зі складу московського патріархату і перейшли до ПЦУ.  У Хмельницькому поки жодної. Мова йде лише про ті факти, які задокументовані офіційно (тобто юридично). 

“Сергій Гамалій казав про громади, які опублікували цю інформацію в мережі Фейсбук. Тобто набагато більше людей прийняли рішення, а насправді документи до сьогоднішнього дня вони не подали. Звісно все має бути зафіксовано документально”, - пояснює Дмитро Баланюк. 

Яка процедура?

Всього на території області зареєстровано 1993 громад різних конфесій. На території Хмельницької ТГ всього є 170 релігійних громад. 

На Хмельниччині 946 громад перебувають у складі московського патріархату, чиї статути зареєстровані належним чином. По Хмельницькому і тергромаді є 46 таких релігійних організацій УПЦ. 

На наше запитання, чому так мало громад переходять, начальник відділу національностей та релігій Дмитро Баланюк відповідає: “Важко сказати. Вони просто приймають рішення, але документи не везуть”.

Загалом процедура така: 

Громади збираються на місцях і приймають відповідні рішення на зборах. Мають зробити протоколи зборів, до якого додають списки присутніх, а також списки тих, які проголосували, роблять три статути в новій редакції. Всі ці документи на зміну конфесійної приналежності релігійні громади повинні подати до обласної державної (тепер військової) адміністрації для реєстрації. Рішення має бути затверджене розпорядженням начальника військової адміністрації. В загальному питання розглядають півтора-два тижні. 

Яка позиція хмельницьких священнослужителів?

Володимир Марущак, Хмельницька єпархія Української Православної Церкви:

"Нашу позицію озвучив митрополит Епіфаній, ми відкриті і готові до діалогу, але вони ментально не наші. У них інший світогляд, як показує війна, і дії інші, заражені "руським міром" на жаль.. З міських парафій не перейшла жодна і це після 40 днів війни і десятки тисяч смертей українського народу!".

Олександр Дацюк, секретар Хмельницької єпархії, протоієрей
“На даний час не маю сил ні на які коментарі, мій вчинок є моєю принциповою позицією з 1992 року. Щодо інших священиків- питайте їх особисто”.

Микола Лучинський,  настоятель парафії Римо-Католицької церкви Христа Царя Всесвіту
“Церква має виконувати свою місію, Церква має бути церквою, а не агентною структурою з сепаратистськими настроями. Це навіть не можна назвати церквою. Такі речі треба забороняти, якщо там не моляться за військових, а підтримують війну. Церква і держава вони роз’єднані, але йдеться про те, щоб церква виконувала свою місію, не накручувала людей і тим паче, не підтримувала війну, Боже борони”.

“Переходять, але лишаються промосковськими”

“Вихід - це ще не значить перехід”, - переконує отець Леонід, Хмельницька єпархія Української Православної Церкви. За його словами храми, які були в складі московського патріархату, мали вийти з цього підпорядкування ще давно. Перехід деяких громад священник вважає зробленим під тиском. Мовляв, “вивіска змінилась, а дух громади залишився промосковським”. Ось що пояснює Леонід:

“Такі церкви зараз майже не переходять. Вони зараз знайшли “лазєйку” в нашому законодавстві і просто роблять незалежну ні від кого громаду. Але ця громада залишається промосковською. Тобто тільки вивіска помінялась, а дух громади лишається промосковським. Є зараз такі громади, які переходять під тиском людей і священників.. Тому що той, хто хотів перейти, перейшов раніше ще тоді, коли почалась війна. Зі 100 може максимум 5 церков, які переходять свідомо під головуванням священника і релігійних громад. Незалежна громада оформлюється юридично і може існувати сама по собі. Вона немає верхнього підпорядкування. А ми підпорядковуємось нашому Владиці Хмельницькому і Кам’янець-Подільському. Законодавство каже, що може бути релігійна громада, яка нікому не підпорядковується. Це, на жаль, проблема. Адже церкви московського патріархату утворюють собі незалежні громади, але дух і протиукраїнський настрій так само існують. Підпорядкованість має бути обов’язково. Або вони себе називають російська православна церква в Україні і нікуди не виходять, або переходять в Православну церкву України. 
Наша громада займається волонтерством, але ми це не висвітлюємо. Ми займаємось тим, що допомагаємо, надаємо психологічну і релігійну допомогу для наших воїнів, для людей і для перемоги. А вони (церкви московського патріархату, - прим.автора)  цього не роблять і не будуть робити. Ось в чому між нами різниця. Бог один, але Бог присутній і в цій країні теж і хоче, щоб ця країна була світлою і дати їй перемогу. Але для того, щоб це зробити, ми повинні об’єднатись. Релігія вона ж об’єднує. А вони використовують релігію для роз’єднання людей". 

 Читайте також:

“Росії не повинно бути на цій землі”. Що про війну кажуть іноземці, які навчаються в Хмельницькому
 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (167)
  • Александр Барон

    Московські гебешні попи - чорти в рясах. Ведуть підривну діяльність по відношенню до України з давніх часів. Всіх отих чортів вислати на росію, на святій українській землі омитій кров'ю українців цим гебешним тваринам які моляться за здоров'я так званого патріарха гундяєва місця немає. Горіти їм в пеклі!
  • Svitlana Solonina

    От просто цікаво. Де ж той ваш бог, що допустив війну? Де ж той бог, що допускає смерті невинних людей, особливо маленьких дітей? Де ж той бог, якщо гинуть молоді хлопці та дівчата? Виходить бог то не мир і любов? Він не добрий?
  • Людмила Савельева

    Бог один і зараз, як ніколи потрібно молитись, а не сіяти ненависть один до одного. Кожен особисто відповість за свої дії. Є різні священики в будь якому патріархаті. Моліться, не гнівіть Бога, чиюсь молитву він почує.

    Людмила Савельева reply Людмила Савельева

    Ольга Яворська за такі накази будуть відповідати ті, хто їх підписував і виконував,
    нікого не омине кара Божа

    Ольга Яворська reply Людмила Савельева

    Людмила Савельева

    Olga Matsyuk reply Людмила Савельева

    Людмила Савельева є різні. Але ті, хто досі не розірвав своїх зв'язків з МП є мовчазними співучасниками!
  • Вера Базильчук

    Слава Україні за що небудь аби вказувати що робити і як робити,особливо в церковних ділах .А саме більше говорять ті що ні до церкви не ходять ні Біблії не читали. І їм всеодно яка буде церква,хоч католицька.А от покерувати то хліба не давай а дай погодитись. В нас те саме. Одна,дві, людини в церкві ,а дискусій.......

keyboard_arrow_up