Нардеп з Хмельниччини при ухваленні податкового закону відстоюватиме акцизний податок на тютюн для громад (пресслужба С.Лабазюка)

Нардеп з Хмельниччини при ухваленні податкового закону відстоюватиме акцизний податок на тютюн для громад (пресслужба С.Лабазюка)

18 листопада Верховна Рада планує розгляд законопроекту №5600 за спеціальною процедурою.

Як нагадав народний депутат України Сергій Лабазюк під час брифінгу в парламенті, проект був представлений суспільству як «антиолігархічний». Його основна мета – привести в належний стан сплату податків тими, хто монополізував ринки і отримує надприбутки, але не платить до бюджету. Але насправді законопроект написали такими нормами, що він виглядав, швидше, проти малого бізнесу, фермерів та селян. Під час першого читання зусиллями депутатів групи «Партія «За майбутнє» низку таких норм вдалося відхилити.

Зокрема, як зазначив Сергій Лабазюк, до другого читання прибрали ініціативу оподатковувати ПДВ продаж житла. Адже її реалізація призвела б лише до здорожчання житла для людей. Відхилена і пропозиція оподатковувати ПДФО дохід від продажу сільськогосподарської продукції фермерів із ділянок понад 0,5 га.

«Дуже часто це може бути просто бабуся і дідусь, які працюють на власній присадибній ділянці, продають сир, молоко, можливо, якусь зелень чи інші продукти, заробляючи добавку до своєї мізерною пенсії для того, щоб вижити. І вони були б вимушені сплачувати ПДФО. Цю норму нам теж вдалося прибрати», — зазначив народний депутат.

Прибрали також норму, яка дозволила б податківцям заборонити розпоряджатися майном підприємців.

«Грубо кажучи, без суду і слідства могли б арештувати майно, ухвалювати рішення щодо його продажу. А потім підприємець, захистивши свою правоту в судах, свого майна вже повернути не зміг би», — зазначив Сергій Лабазюк.

Утім, за його словами, у проекті, який розглядатиме парламент у другому читанні, ще залишилися спірні моменти. Так, згідно з проектом, із бюджетів громад забирають акцизний податок на тютюн. Взамін (у проекті № 5719) пропонують новий механізм отримання цих коштів.

«Сьогодні акцизний податок із продажу тютюну одразу залишається в місцевих бюджетах, і в поточному місяці територіальні громади мають змогу ці кошти вже використовувати на власні потреби. А пропонується, що ці кошти будуть перерозподілятися з держбюджету громадам не частіше, ніж раз на три місяці. І поки що незрозуміло, за яким механізмом. Отже, ми бачимо, що, як мінімум, у межах трьох мільярдів громади недоотримають у свої бюджети», — зазначив Сергій Лабазюк.

Народний депутат підкреслив, що депутати групи «Партія «За майбутнє» під час розгляду законопроекту обстоюватимуть інтереси громад, аграріїв та підприємців.

keyboard_arrow_up