Продовження дії договору про дружбу із країною-агресором є принципово неможливим (прес-служба газети "Голос України")

Продовження дії договору про дружбу із країною-агресором є принципово неможливим (прес-служба газети "Голос України")

Верховна Рада підтримала поданий Президентом Петром Порошенком законопроект "Про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією" (№ 0206).

Доповідач – заступник міністра закордонних справ Сергій Кислиця – зазначив: оскільки Російська Федерація зухвало знехтувала основоположними принципами цього договору, зокрема, порушуючи територіальну цілісність та вчиняючи збройну агресію проти України, а також враховуючи, що Росія демонструє відсутність намірів для мирного врегулювання спорів, продовження дії договору на наступний десятилітній період є принципово неможливим. До того ж він наголосив, що згідно зі статтею 70 Віденської конвенції про виконання міжнародних договорів, припинення дії договору не впливає на права та обов'язки РФ та України, які виникли до цього.

ДОВІДКОВО

Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією було учинено 31 травня 1997 року у Києві та ратифіковано Верховною Радою 14 січня 1998 року.

Держдума РФ схвалила цей договір 25 грудня 1998 року, а після ратифікації 2 березня 1999 року Радою федерації РФ договір з 1 квітня 1999 року набрав чинності.

Договір було укладено терміном на десять років і відповідно до ст. 40 цього документа його дія автоматично продовжується на наступні десятирічні періоди, якщо жодна з Високих Договірних Сторін не заявить про своє бажання припинити його дію шляхом письмового повідомлення не менш як за шість місяців до закінчення чергового десятирічного періоду, тобто не пізніше 30 вересня 2018 року.

Зважаючи на триваючу агресію РФ проти України, що спричинила порушення більшості статей договору, Президент 17 вересня 2018 року видав відповідний указ, а Міністерство закордонних справ України нотою від 21 вересня 2018 року офіційно повідомило Російську Федерацію про бажання України припинити з 1 квітня 2019 року дію Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією.

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо посилення соціального захисту учасників боротьби за незалежність України у XX столітті" (№ 8519).

Автор законопроекту Юрій-Богдан Шухевич, вітаючи нинішніх захисників України, нагадав, що сьогодні ще є ціла категорія людей, які також воювали і віддавали життя за Україну, проте українська держава досі не віддала їм належне. "Деяким із них пощастило вижити у тій війні. Їх небагато, за нашим обліком, лише 1200 осіб. Це вояки Української повстанської армії, Поліської Січі, Української народної революційної армії, Української військової організації та інших збройних формувань Організації українських націоналістів, які сьогодні є найбільш упослідженою категорією громадян. Тому наш законопроект скерований на те, щоб надати цим воякам заслужений статус ветеранів війни", – сказав він та зауважив, що цей статус хоча б частково відшкодує те, чого вони були позбавлені роками.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій закликав підтримати законопроект, у якому йдеться про надання статусу ветеранів війни тим, хто боровся за волю України. "Ми живемо в історичні часи, коли цей законопроект з трибуни Верховної Ради доповідає син Головного командира УПА Романа Шухевича. І це демонструє, що наша боротьба та наша війна триває не чотири роки, а понад сто років – від вояків УНР, УГА, Карпатської Січі, УПА і до сьогодні. Обстоюючи нині нашу незалежність, ми маємо віддати шану всім тим попередникам, нашим дідам і прадідам, які воювали за українську державу і віддавали своє життя з мрією про те, що настане день і Україна буде незалежною. "Зродились ми великої години!" – цей гімн, який виконує сьогодні українська армія – з тих етапів нашої боротьби".

Про це повідомляє парламентський часопис «Голос України».

Детальніше – на сайті www.golos.com.ua

 

 

на правах реклами

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up