Точка зору: Давно відомо, що політика справа брудна, а місцева політика, то взагалі часто рідкісне болото

В погоні за політичними дивідендами деякі діячі ідуть на все, щоб очорнити конкурентів, надаючи перевагу брудним технологіям перед чесною боротьбою.

І на хвилі особливо популярної в наш час "боротьби" із корупцією, що розвинули наші нові і старі правоохоронні органи за підтримки великої кількості громадських організацій,  з'являються трохи дивні "корупційні" справи. Які нічим іншим як недобросовісною конкуренцією чи цілеспрямованим цькуванням не назвеш.

Уже більше ніж півроку в Хмельницькому продовжується справа проти депутата Хмельницької міської ради Олександра Скочеляса, голови Хмельницької міської організації партії ВО «Батьківщина». Десятки державних службовців - поліцейських, працівників суду та прокуратури, Національного антикорупційного агентства витрачають свій в прямому сенсі дорогоцінний час на справу вартістю 1 800 грн. Тільки вручати протокол про адміністративне правопорушення за невчасне подання електронної декларації на робоче місце депутата завітало аж 6 поліцейських! Скільки їх тоді має бути на затриманні якогось особливо небезпечного злочинця?! Хоча, можливо, просто роботи в нашої поліції не було, один ішов вручити протокол, а інші, щоб не скучати у відділку, пішли за компанію. Тільки от за українськими законами, вони не тільки вручити той протокол мали, а й скласти його в присутності особи, що притягується до адмінвідповідальності. Натомість наша поліція прийшла з уже готовим протоколом і наполегливо (це вони вміють) просила його підписати. Зрозуміло, що ніхто нічого не підписував, тим більш була й поважна причина, передбачена тими ж українськими законами. Саме адміністративне порушення полягає в тому, що депутат подав невчасно Декларацію про доходи за 2016 рік, не 1-го, а 2-го травня 2017 року. За словами самого Олександра Скочеляса 1-го травня сайт, де відбувається е-декларування просто не пускав до реєстрації уже готову декларацію, відомості про створення якої були на сайті у вигляді чернетки ще з середини квітня. Якщо хто забувся, то в той період це була топ-новина на всіх каналах. Нарікання на роботу сайту лунали від багатьох депутатів та держчиновників. Багато з них теж не змогли вчасно скористатись послугами сайту.

Здавалося б питання дріб'язкове і не вартує того часу і сил, що на нього витрачається. Якби не одне але. Особу, що порушила термін подачі Декларацій про доходи прирівнюють до корупціонерів і дані про неї вносять в Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні правопорушення. Тобто, особу, що, можливо, не з власної волі і бажання на один день прострочила подачу Декларації прирівнюють із людьми, що, наприклад, брали хабарі. Відчуваєте різницю?

Це вже не перші закиди, що лунають на адресу головного хмельницького «батьківщинівця» в місцевій пресі.  Але  жодного разу вони не знайшли підтвердження в законному порядку. Та деякі "активісти" продовжують вишукувати хоч щось, що можна було б "пришити" депутату. Їхня активність була б більш слушною в інших справах. Але, чомусь, вони всю свою увагу сфокусували саме на цьому народному обранці, що не може не наводити на думку про замовний характер їхньої роботи.

Cуд першої інстанції визнав Олександра Скочеляса винним у вчиненні адміністративного корупційного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.172-6 КУпАП (несвоєчасне подання без поважних причин декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування) і наклав на нього штраф в сумі 850 грн. Депутат повинен був подати декларацію про доходи за 2016 рік до 1 травня 2017року, однак про свої статки прозвітував 2 травня 2017 року.

З таким рішенням політик не погодився і оскаржив його до апеляційної інстанції.

Як ствердив уже апеляційний суд, конструктивною ознакою цього правопорушення (об’єктивною стороною) є несвоєчасне подання декларації без поважних на те причин. Однак, як встановлено при розгляді справи, причиною несвоєчасності став збій у системі державного реєстру, внаслідок якого декларанту не вдалось авторизуватись на сайті НАЗК в передостанній та останній дні подачі. Такі пояснення депутата підтверджуються скріншотом сторінки веб-сайту та поясненнями свідка, яка була очевидцем безрезультатного намагання увійти до системи електронного декларування 29 та 30 квітня 2017 року, та спроби останнього з’ясувати суть помилки на гарячій лінії НАЗК.

Крім того, таке правопорушення може бути вчинене лише за наявності умислу. Про вчинення протягом тривалого часу активних дій щодо заповнення декларації в межах відведеного законом строку свідчить витяг послідовності дій користувача реєстру, який досліджувався судом. За документом заповнювати декларацію депутат розпочав ще 23 березня 2017 року. Такі обставини, на думку суду, вказують на його бажання своєчасно подати декларацію.

Відтак, суд прийшов до висновку, що депутат  не виконав свій обов’язок належним чином з причин, що не залежали від його волі.

Постанова суду апеляційної інстанції набрала законної сили негайно після її винесення і оскарженню не підлягає.

Таким чином, голові хмельницьких «батьківщинівців» вкотре вдалось відбити атаку противників, перетворивши так очікувану недоброзичливцями поразку в яскраву перемогу, що показала всю недолугість противників. Яким доводиться мало не з «пальця висмоктувати» якісь, хоч трохи схожі на провокативні, факти. Навряд чи вони зупиняться й зараз, але, як казав один поет із дружньої нам країни – ворогів не буває лише в боягузів!

 

на правах реклами

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:40 Великий футбол повернувся у Хмельницький: як перемагало Поділля photo_camera 16:13 Храм у Деражнянській громаді офіційно перейшов до ПЦУ 15:35 Великогабаритні автобуси замінять «маршрутки» у Хмельницькому 15:02 Йому було 24: загинув доброволець з Хмельницького Тарас Мельник photo_camera Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 14:38 Графік стоянок екобуса в квітні: що й куди приносити хмельничанам 14:03 Військові силою затримали чоловіка в Хмельницькому. Що про це каже адвокат 13:42 350 тисяч за електроенергію стягнув хмельницький суд з двох жителів будинку 13:00 На Хмельниччині п’яний водій автобуса в’їхав у стовп і втік. Його оштрафували 12:11 Через ворожу атаку на Хмельниччині постраждали шість будинків, – ОВА 11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up