Яких змін чекати українця? Нардеп Сергій Лабазюк прокоментував Держбюджет-2022 (пресслужба С.Лабазюка)

Яких змін чекати українця? Нардеп Сергій  Лабазюк прокоментував Держбюджет-2022 (пресслужба С.Лабазюка)

2 грудня Верховна Рада ухвалила Державний бюджет України на 2022 рік. За проект бюджету проголосували 264 народних депутати. Головний кошторис країни збалансований, проте містить, як плюси, так і мінуси.

Таку думку в ефірі хмельницького телеканалу ТВ7+ висловив народний депутат України, представник політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ» Сергій Лабазюк.

На переконання парламентаря, до позитивних змін можна віднести підняття заробітної плати медичним працівникам, збільшення фінансування оборонної сфери України та виділення 1 млрд гривень на запуск національної програми «Питна вода». 

«Видатки на безпеку та оборону зросли до 6% ВВП, а саме – до близько 322,7 млрд грн. Враховуючи загрозу на сході України, важливо, що левова частка коштів буде направлена саме на модернізацію армії. До всього, нам нарешті вдалося передбачити збільшення зарплати для медиків (мінімальна виплата становитиме у 2022 році 20 тис. грн. – ред.). Фінансування в 1 млрд грн програми «Питна вода» – ще одна перемога, адже наше завдання забезпечити українців, насамперед в регіонах, якісною водою», – вважає Лабазюк.

Говорячи про мінуси ухваленого кошторису, нардеп зауважив – заробітну платню освітянам не вдалося збільшити. Проте не покидає надії, що цю статтю видатків постановою Кабміну доопрацюють вже на початку 2022 року. Щодо державної підтримки агросектору, який фактично годує Україну, фінансування залишили на рівні 4,4 млрд грн. Хоча відповідні поправки Сергій Лабазюк вносив, пропонуючи закласти видатки в розмірі 5,8 млрд грн.

«Ми наполягали на важливості збільшити підтримку агросектору до 1% від ВВП. Для нашої аграрної держави ці кошти вкрай необхідні для подальшого розвитку та експортного нарощування. Адже це і створення робочих місць, сплата податків і наповнення бюджету. Натомість ми маємо, що маємо! Хоча МінАПК взагалі наполягало на сумі в межах 11 млрд 106 млн грн», – пояснює член Комітету з аграрної політики Сергій Лабазюк.

До всього, разом з колегами політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ» парламентар звертався до уряду з проханням виділити 905 млн грн на розвиток екстреної медичної допомоги, а саме – закупівлю 707 сучасних автомобілів для бригад. Натомість уряд запровадив статтю видатків «Виплати працівникам закладів охорони здоров’я у зв’язку з переїздом на нове місце роботи» у сумі 100 млн грн. Але чи вистачить цих коштів на закупівлю «швидких», залишається питанням.

Загалом на переконання парламентаря, бюджет на 2022 рік не є ідеальним, проте вже зараз у держави є чітке розуміння: усі статті видатків будуть фінансуватися вчасно: «Чи ідеальний бюджет? Звичайно, ні! Але ми вже маємо ухвалений документ і залишити країну без бюджету на наступний рік було би гірше. Зарплатня, пенсії та інші статті видатків будуть фінансуватися вчасно. Варто розуміти, що державний бюджет – це не те, що прийняли сьогодні, а догма на цілий рік. Завжди є змога зробити перерозподіл коштів по тих статтях видатків, які потребують дофінансування».

Політична партія «ЗА МАЙБУТНЄ», за словами Сергія Лабазюка, буде наполягати на ухваленні тих пропозицій, які не було враховані в цілому.

keyboard_arrow_up