Закон про передачу земель громадам підписано: Лабазюк пояснив, що тепер зміниться (пресслужба С.Лабазюка)

Закон про передачу земель громадам підписано: Лабазюк пояснив, що тепер зміниться (пресслужба С.Лабазюка)

Сьогодні під час проведення Всеукраїнського форуму «Україна 30. Земля» президент Володимир Зеленський підписав закон №2194, яким передбачається удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин.

Цю подію прокоментував на своїй офіційній сторінці в Facebook народний депутат України та член депутатської групи «Партія «За Майбутнє» Сергій Лабазюк. З його слів, тепер право розпоряджатися землями передано громадам безповоротно, а Держгеокадастр залишається лише сервісною організацією з ліквідованими корупційнійними повноваженнями в управлінні земельними ресурсами.

«Я неодноразово говорив про те, що законопроект ухвалили із запізненням мінімум у 3-4 роки. Документ повинен був вступити в дію одночасно з запуском реформи децентралізації, а саме – з початком об’єднання територіальних громад. Адже це ключовий інструмент, який дає можливість людям на місцях ефективно працювати, отримувати ресурси з власних земель та планувати місцевий бюджет на наступні роки», - виразив свою думку політик та член Комітету з питань аграрної та земельної політики.

Також Лабазюк назвав ключові аспекти законопроекту:

  1. право купівлі землі належить винятково громадянам України та компаніям під українською юрисдикцією;
  2. державні землі с/г призначення за межами населених пунктів переходять у власність громад, які від нині отримують право самостійно розпоряджатися ділянками;
  3. органи місцевого самоврядування контролюватимуть самовільне зайняття земельних ділянок та нецільове використанням земель. Також вони отримують повноваження затверджувати документи із землеустрою та містобудівної документації.
  4. що дуже важливо для людей – скорочується ряд бюрократичних процедур, зменшується кількість довідок та строки їх оформлення. Це дасть змогу подолати корупцію в сфері земельних відносин та збільшить матеріальну базу громад.

Народний депутат переконаний, що підписаний документ є надзвичайно важливим і визначальним для завершення децентралізації: «Вітаю усіх з цією подією та висловлюю подяку всім депутатам, які підтримали цей закон!».

Нагадаємо, що законопроект №2194 передбачає передачу землі державної власності за межами населених пунктів (крім земель, які потрібні державі для виконання її функцій) до комунальної власності сільських, селищних, міських рад. Документом також встановлюється чіткий механізм порядку фіксування у Державному земельному кадастрі меж громад.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:26 На Хмельниччині лікарі залікували до смерті пацієнтку: їх судили 16:40 Великий футбол повернувся у Хмельницький: як перемагало Поділля photo_camera 16:13 Храм у Деражнянській громаді офіційно перейшов до ПЦУ 15:35 Великогабаритні автобуси замінять «маршрутки» у Хмельницькому Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 15:02 Йому було 24: загинув доброволець з Хмельницького Тарас Мельник photo_camera 14:38 Графік стоянок екобуса в квітні: що й куди приносити хмельничанам 14:03 Військові силою затримали чоловіка в Хмельницькому. Що про це каже адвокат 13:42 350 тисяч за електроенергію стягнув хмельницький суд з двох жителів будинку 13:00 На Хмельниччині п’яний водій автобуса в’їхав у стовп і втік. Його оштрафували 12:11 Через ворожу атаку на Хмельниччині постраждали шість будинків, – ОВА 11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up