Життєва позиція: За ініціативи Сергія Лабазюка у Хмельницькому на круглому столі обговорили шляхи співпраці бізнесу та професійно-технічної освіти

Життєва позиція: За ініціативи Сергія Лабазюка у Хмельницькому на круглому столі обговорили шляхи співпраці бізнесу та професійно-технічної освіти

Сьогодні на ринку праці катастрофічно не вистачає працівників робітничих спеціальностей. Натомість молоді випускники спеціалізованих закладів не адаптовані під сучасні умови виробництва. Стихійна проблема для бізнесу поставила під загрозу розвиток економіки країни в цілому, адже на підприємствах немає кваліфікованої робочої сили.

У Хмельницькій області вирішувати цю проблему взялися спільними зусиллями бізнесу та закладів професійно-технічної освіти. За ініціативи народного депутата України Сергія Лабазюка у обласному центрі відбувся круглий стіл на тему «Співпраця бізнесу та професійно-технічної освіти. Курс на економічний розвиток країни».  До розмови запросили очільників об’єднань роботодавців області, керівників закладів професійно-технічної освіти з різних куточків регіону, представників Міністерства освіти і науки, представників обласної влади та центрів зайнятості.

У ході активного діалогу спільно напрацьовували шляхи рішення проблеми та обговорили проблематику взаємної відповідальності бізнесу та закладів профтехосвіти задля якісної підготовки кваліфікованих кадрів.

Насамперед народний депутат України Сергій Лабазюк висловив своє занепокоєння нездоровою ситуацією на ринку праці та наголосив, що така тенденція невдовзі приведе до занепаду економіки країни.

«Я переконаний, що профтехосвіту потрібно розглядати як один з головних чинників, що забезпечить відродження економіки та національну безпеку держави. Тому те, що відбувається сьогодні з професійно-технічною освітою країни – наші спільні виклики. Без жартів, випускники технікумув та училищ (малярі, слюсарі, механіки та електрозварювальники) – «на вагу золота».

Так, виробництво все більше автоматизується, від цього нікуди не дітися. Але, наприклад,  є ряд напрямків, які без робітника, без людських рук не зробиш. Тому питання повернення престижу робітничих професій актуальне і вимагає детального опрацювання між бізнесом та державою», - наголосив парламентар Сергій Лабазюк.

У ході розмови всі погодилися із думкою нардепа, що потрібно змінити – підходи. Профтехосвіта в Україні повинна орієнтуватися на попит ринку та інноваційні підходи. Один із таких, а саме впровадження елементів дуальної системи освіти, презентувала представник міністерства освіти і науки України Вікторія Карбишева. Інноваційний підхід передбачає практичне навчання учнів на підприємстві, з подальшою перспективою працевлаштування. Про перший досвід та результати впровадження такого проекту в Україні розказала заступник директора навчально-методичного центру Львівської області Наталія Рибак.

На круглому столі учасники обговорили можливості впровадження цієї практики на теренах Хмельниччини. Не оминули увагою і проблемні питання.  Перш за все, зауважили, що потрібно окреслити перспективи роботи з удосконалення профорієнтаційної роботи серед молоді.

У підсумку присутні одностайно зійшлися на тому, що надалі потрібно проблему вирішувати лише у злагодженій та конструктивній співпраці. Так, відразу після засідання уже в окремих підгрупах по спеціалізації стали обмірковувати подальші кроки.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області 20:48 Де в Хмельницькому не буде світла 23 квітня (АДРЕСИ)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up