Життєва позиція: За ініціативи Сергія Лабазюка у Хмельницькому на круглому столі обговорили шляхи співпраці бізнесу та професійно-технічної освіти

Життєва позиція: За ініціативи Сергія Лабазюка у Хмельницькому на круглому столі обговорили шляхи співпраці бізнесу та професійно-технічної освіти

Сьогодні на ринку праці катастрофічно не вистачає працівників робітничих спеціальностей. Натомість молоді випускники спеціалізованих закладів не адаптовані під сучасні умови виробництва. Стихійна проблема для бізнесу поставила під загрозу розвиток економіки країни в цілому, адже на підприємствах немає кваліфікованої робочої сили.

У Хмельницькій області вирішувати цю проблему взялися спільними зусиллями бізнесу та закладів професійно-технічної освіти. За ініціативи народного депутата України Сергія Лабазюка у обласному центрі відбувся круглий стіл на тему «Співпраця бізнесу та професійно-технічної освіти. Курс на економічний розвиток країни».  До розмови запросили очільників об’єднань роботодавців області, керівників закладів професійно-технічної освіти з різних куточків регіону, представників Міністерства освіти і науки, представників обласної влади та центрів зайнятості.

У ході активного діалогу спільно напрацьовували шляхи рішення проблеми та обговорили проблематику взаємної відповідальності бізнесу та закладів профтехосвіти задля якісної підготовки кваліфікованих кадрів.

Насамперед народний депутат України Сергій Лабазюк висловив своє занепокоєння нездоровою ситуацією на ринку праці та наголосив, що така тенденція невдовзі приведе до занепаду економіки країни.

«Я переконаний, що профтехосвіту потрібно розглядати як один з головних чинників, що забезпечить відродження економіки та національну безпеку держави. Тому те, що відбувається сьогодні з професійно-технічною освітою країни – наші спільні виклики. Без жартів, випускники технікумув та училищ (малярі, слюсарі, механіки та електрозварювальники) – «на вагу золота».

Так, виробництво все більше автоматизується, від цього нікуди не дітися. Але, наприклад,  є ряд напрямків, які без робітника, без людських рук не зробиш. Тому питання повернення престижу робітничих професій актуальне і вимагає детального опрацювання між бізнесом та державою», - наголосив парламентар Сергій Лабазюк.

У ході розмови всі погодилися із думкою нардепа, що потрібно змінити – підходи. Профтехосвіта в Україні повинна орієнтуватися на попит ринку та інноваційні підходи. Один із таких, а саме впровадження елементів дуальної системи освіти, презентувала представник міністерства освіти і науки України Вікторія Карбишева. Інноваційний підхід передбачає практичне навчання учнів на підприємстві, з подальшою перспективою працевлаштування. Про перший досвід та результати впровадження такого проекту в Україні розказала заступник директора навчально-методичного центру Львівської області Наталія Рибак.

На круглому столі учасники обговорили можливості впровадження цієї практики на теренах Хмельниччини. Не оминули увагою і проблемні питання.  Перш за все, зауважили, що потрібно окреслити перспективи роботи з удосконалення профорієнтаційної роботи серед молоді.

У підсумку присутні одностайно зійшлися на тому, що надалі потрібно проблему вирішувати лише у злагодженій та конструктивній співпраці. Так, відразу після засідання уже в окремих підгрупах по спеціалізації стали обмірковувати подальші кроки.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому 09:01 Постраждала жінка та пошкоджено будинок: наслідки атаки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up