Як вибрати якісну каву? (новини компаній)

Як вибрати якісну каву? (новини компаній)

Яка кава найсмачніша? На це питання немає однозначної відповіді, адже у кожної людини є свої власні смакові вподобання, що до смаку кави та її аромату. Завдяки унікальності цього напою, кількість його шанувальників постійно росте, а деякі кавомани взагалі не уявляють початок свого ранку без гарячої чашки міцного еспресо чи ніжного капучино з вершковою пінкою. Тому виробники намагаються якомога точніше догодити кожному споживачу та виготовляють велике різноманіття асортименту. Все ж для деяких початківців широкий асортимент може трішки налякати та стати випробуванням.

Саме тому, у цій статті ми зібрали корисні поради, щодо того, як вибрати каву, які критерії враховувати та де купити каву в Києві аби продукт був найкращої якості. Користуючись порадами від наших експертів, ви точно зможете самостійно обрати та придбати улюблений напій, який неодмінно вам сподобається!

Основні критерії вибору кави

Перш за все пропонуємо визначитися з сортом зерна. Хоча всього у світі налічується більше ніж 40 видів кавових рослин, найпопулярнішими в кавовій індустрії є всього два: арабіка та робуста. Чим вони особливі та яка між ними різниця? Розглянемо більш детально.

Арабіка чи робуста

Спробуємо розрізнити їх за такими відмінностями:

  • Форма зерна. Якщо говорити про арабіку, то зернятко має більш витягнуту форму, схожу на овал, а прожилка у вигляді хвильки. Робуста навпаки, кругліша та дрібніша від арабіки, а прожилка має майже рівненьку форму.
  • Умови зростання. Знову розпочнемо з арабіки, адже вона більш вибаглива у плані кліматичних умов та росте виключно на висоті 600–2200 м над рівнем моря, при температурі не вище ніж 24°. Також рослина сприятлива до різного роду хвороб, але всі попередні моменти не заважають саме їй займати майже 80% всього кавового ринку світу! А що робуста? Цей кавовий кущ, зовсім не вибагливий, та рідко хворіє , але їй потрібен більш вологий клімат, тому росте вона від 0 до 800 метрів над рівнем моря за доволі високої температури 18-36°, в порівнянні з іншим сортом. Також робуста витримує різкі зміни у кліматі, може рости навіть на суглинні та дає чималий врожай. При цьому всьому вона займає всього 20–30% кавового ринку. Чому? Розглянемо наступну відмінність.
  • Смакові особливості. Арабіка має вишуканий та багатогранний смак, це по суті преміальний сорт, але разом з тим, це найбільш відповідний варіант для кавомана початківця. Заваривши арабіку, ви відчуєте неймовірний аромат, неперевершений смак та одразу закохаєтесь у каву! Це саме те, що потрібно, щоб розпочати знайомство зі світом кави, адже з першого горнятка ви відчуєте легкий горіхово-шоколадний смак з ненав'язливою кислинкою та тонким квітковим ароматом! Досконалість з першого ковтку, що може бути краще? Якщо ж звернути увагу на робусту, то ситуація дещо різниться на фоні арабіки. Смак цих зерен плоский та одноманітний, він доволі гіркуватий та землистий, а аромат не такий яскравий. 

Так, арабіка коштує майже у два рази дорожче за робусту, але обидва сорти мають свою цінність та “родзинку”. Наприклад, робуста містить майже у два рази більше кофеїну (1,7–4,1%), ніж арабіка (0,8–1,4%), тому цікаві купажі в поєднанні з нею, роблять напій не тільки унікальним та ще більше витонченим, а й міцнішим. До речі, саме робуста відповідає за гарну та золотаву пінку крема, яка так подобається багатьом.

Типи обсмаження

Під час процесу обсмажування кавові зерна дуже змінюються не тільки в плані смаку, а й зовнішнє. Випаровується зайва волога, вони значно збільшуються в розмірах, утворюється той самій аромат кави, завдяки вивільненню речовини кафеоль та сахароза перетворюючись на кармелін, надає зерняткові коричневого забарвлення. Звичайно, що колір зерна залежить від ступеня обсмажування, так само як і кількість масла, що з'являється на поверхні зерен. Арабіка та робуста по різному реагують на процес обсмажування та додають напоям більшої індивідуальності. Отож, які є типи обсмаження, розглянемо детальніше:

  • Світле обсмажування (або скандинавська, корична, новоанглійська чи американська). Зернятка обсмажені легким типом, мають світло-коричневий колір, а на поверхні немає масляного шару, при цьому кава має цікавий кислуватий присмак. Готувати краще такі зерна за допомогою крапельного аеропресу, саме в такому випадку смак розкривається повною мірою.
  • Середнє обсмажування (американська, міська, повна міська та віденська). Саме цей метод обсмаження є найпопулярнішим у багатьох країнах, і не дарма, адже це свого роду компроміс. Зернятко вже набуває гарного коричневого кольору та починається процес карамелізації, але водночас немає горілого чи димного присмаку. Навпаки, кава по максимуму відкриває весь потенціал. Відкривається величезний спектр смакових відтінків, як от цитруси, шоколад, горіхи, фрукти чи карамель. Радимо спробувати саме зерна середнього типу обсмажування, особливо якщо ви початківець, це буде дуже вдалий та приємний досвід.
  • Темне обсмажування (французьке, італійське та іспанське). В цьому випадку потрібно вчасно зупинитись і не пересмажити каву, щоб не зробити з зерняток вугілля, адже в тоді кава може буде дуже гіркою та з горілим ароматом. В ідеалі, кава темного ступеня обсмаження має доволі різкий, але приємний смак з нотками чорного шоколаду, ягідно-фруктовим присмаком та звичайно приємною гірчинкою.

Яке б обсмаження ви не обрали, головне це свіжа та якісна сировина, адже тоді процес обсмажування, приготування, а згодом, і куштування, принесе тільки позитивні емоції.

Зернова кава

В зернах

Обираючи саме зерновий вид кави, зверніть увагу на такі фактори:

  • Свіжість. З моменту обсмаження має пройти не більше 30 діб, звичайно кава не буде шкідлива чи погана, але якщо перевищити цей термін, то смак та аромат втрачають свої властивості. Тому радимо для початку придбати маленьку порцію зерен, аби вони не зіпсувались передчасно. Якщо потрібно зберігати каву тривалий час (до 6 місяців), то краще обирати вакуумне пакування. Також немає бути затхлого аромату, а зернятка мають бути цілі та однакові.

Мелена

Обов'язково присутній клапан дегазації, через який, до речі, можна дізнатися аромат кави. Для перевірки якості, візьміть ложку кави та киньте у холодну воду, все що впаде на дно чашки, це домішки, яких немає бути.

Розчинна

Досить популярний вид кави, з непростим технологічним процесом. Буває двох видів, порошкова та сублімована. Така кава заварюється за лічені секунди, має непоганий смак та ароматичні добавки.

Ароматна кава

Смакові особливості кожного сорту дуже відрізняються, тому щоб обрати напій, потрібно спробувати декілька варіантів. Але не зупиняйтесь, експериментуйте та сміливо шукайте найсмачнішу каву!

keyboard_arrow_up