Як і за скільки померлих за кордоном доставляють в Україну. Інтерв'ю із засновником компанії "Funeralia” (Новини компаній)

Як і за скільки померлих за кордоном доставляють в Україну. Інтерв'ю із засновником компанії "Funeralia” (Новини компаній)
  • “Funeralia” - компанія міжнародних ритуальних послуг та перевезення померлих.
  • За десять років роботи тіла українців доставляли ледь не зі всього світу.
  • Як все працює і скільки коштує ця послуга, розповів засновник компанії Олег Мілінський.

За останні роки поїздки за кордон стали чи то трендом, чи то необхідністю. Адже українці - завзяті мандрівники й відчайдушні заробітчани. Однак повернення людей додому буває не завжди таким, як того б хотілося. Так чи інакше, послугу перевезення померлих з-за кордону таки не можна назвати “приємною”. Втім розуміння її необхідності приходить тоді, коли біда з’являється на порозі.

Олег Мілінський - засновник компанії міжнародних ритуальних послуг та перевезення померлих. Чоловік займається цією справою вже десять років. За цей період тіла українців привозили на рідну землю майже зі всієї планети.

На похоронний бізнес надихнула Італія

Тема смерті для Олега Мілінського постала в нових фарбах після відвідин похорону в Італії. Адже там, за його словами, ця сумна подія проходить у супроводі розкоші. Гарні машини, квіти та сонце - саме такі асоціації викликає в пана Олега слово похорон. Тож саме Італія надихнула його на відкриття власної справи в Україні.

  • Це було в 2000-х роках. В Україні на той час похорон проходив сумно і похмуро. На страшному транспорті труни привозили з-за кордону. До речі, коштували вони не дешево. А в Італії - це красиво. У них похоронна процесія завжди проходить на розкішних машинах, із гарними квітами та під сяючим сонцем. Саме з цього почався наш похоронний бізнес. Потім люди почали звертатися за послугами перевезення загиблих. Тож ми створили фірму у Варшаві і почали працювати, - розповідає Олег Мілінський.

Перевозити загиблих фірма “Funurelia” почала саме з Італії. Як розповідає Олег Мілінський, на той час до цієї країни їхали переважно жінки. Там вони працювали доглядальницями. Така робота користувалася серед українок попитом. Тож не дивно, що доставляти померлих почали саме звідти.

Все, що потрібно - доручення від родича

Компанія “Funeralia” займається перевезенням померлих з 2009 року. Нині їхні офіси розташовані у кількох містах Європи. Зокрема, у Варшаві, Берліні та Мілані. Щодо українських міст, то знайти компанію можна лише в Хмельницькому та в Борисполі. Суть послуги полягає в тому, аби якісно та безпечно довезти тіло померлого в Україну. Весь процес - це організація документальної, матеріальної і технічної бази.

Перевезення померлого починається із оформлення процедури. Для цього компанія просить лише доручення від родича. Усім іншим займаються професіонали. Їх, до речі, в “Funeralia” працює 15. Вся команда - це 3 менеджери і 12 водіїв.

  • Коли людина до нас звертається, перше, що ми робимо - це дізнаємося, де знаходиться тіло. Згодом уточнюємо причину смерті. Від родини загиблого нам потрібне лише доручення на нашу компанію. Більше родина у цій справі нічого не робить. Вони не їдуть за кордон і не займаються документами, бо це вже наша робота. Тим паче, що в більшості країн документи на руки родичам не видають. Наприклад, у Німеччині не візьмеш свідоцтво про смерть. Там має приїхати лише похоронна компанія - каже Олег Мілінський.

Дуже важливий момент - вже зараз українські фірми мають законодавчі обмеження щодо перевезення тіл померлих з країн ЄС в Україну. Ба більше того, українські фірми перевезення померлих не можуть надати послуги кремації чи поховання в країнах Європейського Союзу. Саме тому фірма Funeralia має польську резиденцію та, в основному, базується в Варшаві - аби допомогти землякам в тяжку хвилину за будь-яких обставин!

Щоб перевезти тіло на рідну землю, воно піддається методам для тривалого транспортування. Мова йде про бальзамування тіла. Таким чином воно залишається у фіксованому стані тривалий час. Цим займаються фахівці, яких компанія “Funurelia” знаходить за кордоном. Втім така послуга є не у всіх країнах.

Безпосередньо при перевезенні, тіло поміщають в спеціальну труну. Там воно надійно пломбується і не відкривається до прибуття загиблого до пункту призначення.

За роки своєї роботи компанія Funurelia перевозила тіла із різних куточків світу: від Америки до Африки. Звісно, що при таких відстанях в хід вступає авіаперевезення.

  • Наші українці є всюди. Ми перевозили тіла майже зі всієї Європи, а також з Америки, Австралії, Куби, Африки, Балі, Кореї, Китаю. Привозили навіть відомого полярника, який загинув у Римі - каже Олег Мілінський.

Вартість процедури транспортування залежить від відстані та країни. Загалом, перевезення загиблого з країн Євросоюзу обходиться від 2-х до 6-ти тисяч євро. Щодо екзотичних місцевостей -  то тут ціна може сягати 15-и тисяч.

За скільки часу доставляють тіло

Тривалість перевезення тіла в Україну залежить від кількох факторів. По-перше, країна, де сталася смерть. По-друге - її причина. За всю практику роботи, компанія “Funurelia” зафіксувала власні рекорди. Наприклад, найшвидше загиблого доставили за три дні. Втім є й найдовший показник - шість місяців.

  • Якщо смерть проста і країна проста, то може бути навіть три дні. Рекорд нашої давності - це шість місяців. Так довго, тому що прокурор не дозволяв забирати з-за кордону тіло. Це було в Італії. Жінку збила машина на пішохідному переході. Тривало слідство і вивезти тіло не дозволяли. Крім того, я маю такі випадки, що ховали людей не в Україні, а за кордоном. Причина така, що прокуратура не давала дозвіл на вивіз. Також довге перевезення може бути через те, що смерть громадянина іншої держави є нез’ясованою або лікарняною. Тоді все ретельно перевіряють, аби не було міжнародного скандалу. Український урядовець не може вказувати прокурору в Парижі. Там розмова швидко закінчується: йде процесуальна справа і все, - каже Олег Мілінський.

Коли близька людина помирає за кордоном, перший приятель родичів - це консул. Ніхто краще не знає місцевої специфіки, ніж ця людина. Олег Мілінський пояснює, що радить усім людям при поїздці за кордон купувати страховий поліс. Адже перевезення померлих - справа не з легких. Ненормований графік роботи та кількість загиблих за кордоном, що з кожним роком збільшується - робить її більш складною і відповідальною. Однак, за будь-яких обставин варто знати, куди звернутися і як діяти правильно. Бо бути достойною заслуговує остання путь кожного.

 

keyboard_arrow_up