У «Дії» знову можна сплатити штраф: як працює послуга

У «Дії» знову можна сплатити штраф: як працює послуга
Фото ілюстративне
  • У програмі показуватимуть водіям навіть порушення, зроблені в той період, коли послуга була недоступна.

У сервіс державних послуг «Дія» повернули можливість переглядати та сплачувати штрафи за порушення правил дорожнього руху.

Про це пресслужба Міністерства цифрової трансформації України повідомила в офіційному Telegram-каналі.

Система надсилатиме в додаток «Дія» push-сповіщення про порушення правил дорожнього руху, які помітили камери автофіксації. Користувач може вивчити деталі, наприклад, дату фіксації, і відразу оплатити штраф у кілька кліків за допомогою банківських реквізитів або платіжних сервісів Apple Pay та Google Pay.

Відео дня

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ розробники «Дії» послугу «з міркувань безпеки» відключили разом із державними реєстрами. Однак зараз українці зможуть побачити навіть неоплачені штрафи, виписані за той час, поки сервіс не працював. Адже людина може навіть не знати про порушення правил дорожнього руху, якщо їх зафіксували автоматичні камери. Коли ж не сплатити штрафи вчасно, то правоохоронці можуть відкрити виконавчі провадження, а відтак - заарештувати банківські рахунки або заборонити виїжджати за кордон.

Послуга покликана своєчасно інформувати громадян та допомогти їм якнайшвидше провести оплату.

Нагадаємо, на початку «Дія» оновилася. Зокрема:

  • У застосунку вперше стали доступними англомовні версії закордонного паспорта, водійського посвідчення та техпаспорта на авто. Права та техпаспорт мають міжнародне кодування, яке використовується в ЄС, США та Канаді. Щоб у застосунку документи відображалися англійською, необхідно перемкнути мову. 
  • Пенсійне посвідчення. Доступні двох видів – за віком та спеціальні. Щоб побачити їх у «Дії», вони мають бути видані після 2014-го. Пенсійне за віком підтягнеться в «Дії» автоматично, а спеціальне необхідно завантажити самостійно. Як і інші документи в застосунку, пенсійне посвідчення можна буде перевірити або поділитися ним за допомогою QR-коду.
  • Посвідка на тимчасове або постійне проживання. Відтепер громадянам інших країн в Україні не потрібно носити фізичну картку з собою, а можна показати посвідку просто в «Дії». Також особи з посвідками на проживання матимуть можливість створювати підпис та користуватися сервісамим«Дії». У застосунок підтягнуться посвідки у вигляді пластикової картки із безконтактним носієм. Документи такого зразка почали видавати після квітня 2018 -го Також необхідно мати ідентифікаційний номер (РНОКПП) для того, щоб вони підтягнулися.
  • Шеринг авто. Повернули в «Дії» послугу шерингу авто, яка була тимчасово призупинена через війну. Тепер можна поділитися власним чи отримати техпаспорт іншої людини в декілька кліків. 
  • В українських РАЦсах через «Дію» для отримання адміністративних послуг та подання заяви на реєстрацію шлюбу можна подати цифрові документи замість паперового паспорта.
  •  За допомогою сервісу в «Дії» українці можуть швидко повідомляти військовим напрямок польоту ворожох  ракети — достатньо дістати смартфон та натиснути одну кнопку.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up