Із 1 жовтня водії повинні включати фари автомобіля за містом

Із 1 жовтня водії повинні включати фари автомобіля за містом
Фото ілюстративне
  • Їздити з увімкненими фарами вдень потрібно з 1 жовтня до 1 травня.  

  • Такі заходи безпеки допоможуть зменшити ризики виникнення дорожньо-транспортних пригод.

Із 1 жовтня водії на заміських дорогах повинні рухатися з увімкненим світлом фар не лише вночі, але й вдень. Адже через скорочення світлового дня існує великий ризик аварій на дорогах. А увімкненні фари додатково позначатимуть транспортний засіб, який рухається. У поліції нагадали, коли та де слід вмикати денні ходові вогні та яке покарання передбачено тим, хто не дотримуватиметься вимог. 

Так, згідно із Правилами дорожнього руху з 1 жовтня до 1 травня на всіх механічних транспортних засобах, які рухаються поза населеними пунктами, мають бути включені денні ходові вогні. Якщо ж в конструкції транспортного засобу їх немає, слід увімкнути ближнє світло фар. Це правило діє цілодобово, тобто і в світлий час доби також. 

Разом з тим, в темний час доби, а також в тунелях і за умов недостатньої видимості незалежно від ступеня освітлення дороги і пори року, на транспорті мають бути включені:

Відео дня

Коли вмикати протитуманні фари і вогні

В умовах недостатньої видимості на всіх механічних транспортних засобах можна ввімкнути дальнє світло фар або додатково протитуманні фари. Але останні слід включати за умови, що вони не будуть засліплювати інших водіїв.

Але якщо на дорозі туман і погана видимість, то в денну пору замість ближнього світла можна включити протитуманні фари. Це не буде вважатися порушенням.

При цьому протитуманні фари не обов'язково вмикати. Правила говорять, що їх можна використовувати в умовах недостатньої видимості як окремо, так і разом з ближнім світлом фар, а в темну пору доби на неосвітлених ділянках дороги — тільки з ближнім або дальнім світлом фар.

Що стосується задніх протитуманних вогнів, то їх дозволяють використовувати виключно в умовах недостатньої видимості в темний або світлий час доби.

Яке покарання за порушення вимог ПДР

Водіїв, які нехтуватимуть вимогою ПДР і не включатимуть ходові вогні з 1 жовтня до 1 травня, можуть притягнути до відповідальності. 

Згідно статті 125 Кодексу України про адміністративні правопорушення як за порушення Правил дорожнього руху санкція info за таке порушення — попередження.

Та в поліції нагадують, що вимогу про ввімкнення ходових вогнів ігнорувати не можна, щоб не піддавати ризику себе та інших учасників дорожнього руху.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • ЧитачЧитачів

    А за світло хто буде платити?

keyboard_arrow_up