Чи готовий Хмельницький до снігопадів? Яку маємо техніку і що наобіцяли чиновники

Чи готовий Хмельницький до снігопадів? Яку маємо техніку і що наобіцяли чиновники
Дороги у Хмельницькому 13 листопада 2016 року.
  • Центр України вже засипає снігом. Циклон наближається до Хмельницького.
  • Наскільки місто готове до опадів, vsim.ua запитали в чиновників.
  • Ми подивилися на техніку, яка має очищати місто і посипати вулиці.

13 листопада 2016 року. Тоді Хмельницький засипало снігом. Місто на деякий час перетворилося у казковий зимовий лабіринт, через який важко було пройти та проїхати. Комунальники не встигали прибирати сніг. На дорогах утворилася густа «каша», на тротуарах місцями висота заметів сягала півметра. Комунальників тоді лаяли всі, кому не лінь.

Що обіцяють чиновники

Нові снігопади уже спричинили чимало проблем для жителів центральних областей України. Циклон поступово наближається до нас. Тому саме час дізнатися, що кажуть хмельницькі чиновники про готовність міста до зими.

“Колапсів не буде”

Відео дня

- Місто готове до 120% до зими. Все нормально. В тому році колапсів не було і не було ДТП через неприбраний сніг. Не буде і цього року. Все готове і все буде працювати, - коротко відповів заступник міського голови Хмельницького Анатолій Нестерук.

 

"Сніг в повітрі не прибирається"
- Повністю готові. У нас є вся необхідна суміш, техніка заправлена і готова до того, щоб посипати, суміш в ящиках на тротуарах розвезена по всьому місту. Все добре. Працівників ніколи не вистачає, але в тій мірі, щоб працювати, вони є. Сніг прибиратиметься вчасно. А як може бути не вчасно? Він не прибиратиметься миттєва, як того хочуть мешканці, щоб він, не долітаючи до асфальту чи бетону, зразу в повітрі прибирався. Але прибиратиметься звичайно, що вчасно, - каже начальник управління житлово-комунального господарства Хмельницької міськради Василь Новачок.

Мало техніки

- Техніки у нас недостатньо. Але ми обходимося тим, що маємо і дякуємо за то, що маємо. На місто Хмельницький необхідно хоча б до 30 одиниць техніки. На сьогоднішній день є ті, що чистять і посипають – 11. Плюс ще є три «ЗІЛа», які просто посипають. Також є шість грейдерів, трактори з щітками і відвалами. Будемо старатися, щоб зима пройшла спокійно і без колапсів. Але стихія є стихія. Того року за ніч чотири рази шов дощ, чотири рази сніг. Але думаю, що будемо справлятися, - каже директор комунального підприємства з будівництва, ремонту і експлуатації доріг Олег Нестерук.

Центр міста посипатимуть сіллю

Основна техніка, яка має чистити вулиці від снігу і посипати їх піском чи сіллю, утримується у КП БРЕД. Ми завітали туди і подивилися, який спецтранспорт є, дізналися скільки суміші заготовили на зиму.

У 2017-ому для КП БРЕД придбали підмітально-прибиральний автомобіль “Глобус” за 9,6 мільйона гривень, установку для приготування соленого розчину за 1,1 мільйона та підмітально-прибиральна машина Schmidt Swingo за 700 тисяч.

За інформацією механіка підприємства Володимира Шваєнка, у них на балансі перебуває 26 одиниць техніки, яка працюватиме взимку.

Найбільше – тракторів. Їх - 14. Вони обладнанні очисними щітками ззаду і відвалом для відгортання снігу спереду. Трактори різні за габаритами. Менші можуть більше використовують у приватному секторі, прибудинкових територія і можуть ними чистити тротуари.

Проблема може виникнути із найбільшою технікою для очистки снігу - грейдерами. На підприємству таких є 6. Та людей, які можуть ними керувати, на увесь транспорт поки не вистачає. Пошуки водіїв тривають.

Ще 6 одиниць техніки призначені для посипання вулиць піщаними і соляними сумішами. Серед них є старі, як «ЗІЛи» 1975 і 1978 років випуску. Вони можуть лише розкидати суміш. Більш нові призначені і для очистки від снігу.

Найновішою технікою є оцей «Гробус». Лише він може посипати місто соляним розчином, який будуть використовувати лише в центрі міста. Загалом, на підприємстві всього 5 машин, які були випущені менше десяти років тому.

Куди вивозитимуть сніг

Минулої зими сніговий скол з міста вивозили на “Європу”. Біля не працюючого торгового центру з нього утворилися гори. Екологи казали, що він з часом потрапить у стічні води і забруднить їх.

- Цього року ми закупили 12,9 тисяч тонн піщаної суміші і 308 тон соляної. Соляну плануємо використовувати лише в центрі міста, щоб там не утворювалося болота, - каже начальник дільниці по утриманню дорожньої мережі КП БРЕД Євгенія Будько. – Сніг з міста вивозитимемо на спеціально видалену ділянку біля Копистина. До «Європи», як того року, возити не будемо.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up