З дороги - на "Європу". Брудний сніг із хмельницьких вулиць скидають, де хочуть

З дороги - на "Європу". Брудний сніг із хмельницьких вулиць скидають, де хочуть
  • Не на полігон, то на "Європу". Комунальники скидають брудний сніг поруч з "мертвим" ТЦ на проїзді Геологів. 
  • Кучугури снігу впираються в дерева, що ростуть поруч. За 70 метрів від звалища тече Плоска.
  • Екологи стверджують, що сніг забруднить грунтові води та погубить рослини. 

Брудний сніг із сіллю та піском, вочевидь, мали б вивозити на смітник. Але гори брудної суміші лежать на стоянці навпроти ТЦ "Європа". У КП “БРЕД”, яке займається вивозом снігу з вулиць, не приховують, що їхні працівники розвантажуються там. В розслідуванні допомогла система YouControl

Везуть з центру 

Забирають сніговий скол вантажівками. Причини вивозу саме на проїзд Геологів банальні: так вирішили. Такі пояснення журналістам надали по телефону посадовці. Керівник комунального підприємства “БРЕД” Олег Нестерук підтвердив, що вантажівки справді відвозять сніг в сторону “Європи”. Але не зі всього міста. Туди, за словами посадовця, везли із Проскурівської та Кам’янецької.  

Відео дня

- Сніг з вулиць звозять до місця, де була “Європа”, - коментує Олег Нестерук. - Яка там адреса - не знаю. Є управління житлово-комунального господарства, звертайтеся до них.

Телефонуємо в ЖКГ. Заступник начальника управління Віталій Гурський каже, що більш засмічений сніг вивозять на полігон. А «чистіший» – до провулку Геологів, навпроти «Європи». 

- Для вивозу снігу обрали місця, які не приносять людям шкоди, - розповідає Віталій Гурський. - Там, де немає зелені та річки поблизу. Таке є на Геологів, за ринками. Там були плити. То ми їх демонтували і на те місце звозимо сніг.

Почали возити цієї зими 

Щоб побачити снігозвалище на власні очі, вирушаємо до «Європи». Двоповерховий торговельний комплекс площею 27 тисяч квадратів стоїть пусткою уже 2,5 роки. По прилеглій території бігають бездомні собаки. Поблизу комплексу проходить дорога, яка веде на виїзд з міста.

Навпроти головного входу до “Європи” лежить снігозвалище. Саме сюди, на колишню парковку торгового центру, звозять брудний сніг та пісок з міських вулиць.

На місці ми зустріли сторожа "мертвого" ринку. Охоронець Олег, який уже кілька років наглядає за «Європою», розповів журналістам, що завозити сніг почали близько місяця тому. Охоронець згадав, що дана територія раніше була вимощена бетонними плитами. То перед тим, як почали везти сніг, плити зняли.

- Я працюю добу через дві, то всього не бачу, - каже Олег. – Але привозять сюди сніг комунальники. Помітив по техніці, яка приїжджає. То оце стільки встигли закидати тим снігом. 

Для того, аби хоч якось сфотографувати звалище повністю довелось залізти на гору снігу. Але й таким чином край звалища ледь видно

Заввишки з людину

Та колишній паркінг довелось побачити лише на мапі. Адже на його місці тепер все завалене горами брудного снігу з піском. Півметра, метрові та півтораметрові брили замерзлого снігу нагадують руїни. У деяких місцях гори сягнули людського зросту. 

Previous Next

Одні кучугури надто чорні від піску. Але таких менше. Решта – просто сніг з сміттям На замерзлому снігу видніються сліди від коліс. Одразу ясно – машини вантажні та габаритні. Снігове звалище починається від краю парковки і закінчується аж біля непрацюючої автостанції №6. З однієї сторони воно межує із дорогою провулку Геологів. З іншою – брили впираються в дерева, що ростуть між паркінгом та річкою. На звалищі видно невелику бляшану будку. То був пропускний пункт. Зараз будка закрита і привалена снігом.

Торговий центр давно не працює. Але поруч із влаштованим снігозвалищем розташована зелена зона та росте кілька десятків дерев. А в сімдесяти метрах від місця вивозу снігу протікає річка Плоска, яка впадає в Південний Буг. А по другий бік від Плоски розташовані житлові будинки та земельні ділянки. Це приватний сектор «Дальніх Гречан».

Фото зроблене із Google Мaps. Червоним кольором обведено місця, де скидають брудний сніг.

Річка Плоска впадає у Південний Буг

"Де ми вирішили, там вирішили"

Аби довідатись чому ж для вивозу обрали місце поруч із деревами та неподалік від річки, вирішили запитати в мерії. Заммера з питань ЖКГ Анатолій Нестерук у коментарі повідомив, що забирали надлишок снігу по Проскурівській від Володимирської, та по Кам’янецькій від Прибузької, аби забезпечити нормальний рух транспорту. Саме з цих ділянок і везли на "Європу". 

Для вивозу снігового сколу є два місця. Це міське сміттєзвалище та територія поблизу «Європи». Чому саме “Європа” пояснює просто: ми так вирішили.

-  Хіба ж це суттєво для мешканців міста?, - коментує по телефону заступник міського голови Анатолій Нестерук. - Де ми вирішили, там вирішили. Вам яка від цього різниця? Там ринки возили. І ми возили. Але небагато. Більше возити не будемо. Бо це дуже затратно. 

На питання журналіста чи можна вивозити сніг на територію міста, чиновник радить почитати закони. 

- Забороняється коло річки складувати сніг. От якби ми возили в пойму Південного Бугу. То там не можна. А як сніг лежить по місту, то він може лежати і потім далі буде розтавати? Ми діємо згідно чинного законодавства. Не порушуємо ні технічних, ні екологічних норм, - переконує Анатолій Нестерук. 

На чиїй землі снігозвалище?

Земля, на якій знаходиться теперішнє снігозвалище належить до комунальної власності міста.

 Територію, на якій знаходиться паркінг, згідно даних Держгеокадастру, вже три роки орендує ТОВ "Атріум-Холдинг". Згідно даних реєстру юридичиних та фізичних осіб, “Атріум-Холдинг” є приватною організацією, яка спеціалізується на будівництві.

Нам вдалось зв'язатися із власником фірми Вадимом Швецем по мобільному, який зазначений в системі Youconrol. Проте, чоловік заявив, що підприємством він уже не керує. Кому ж воно тепер належить, Вадим Швець не знає, як і не розуміє чому реєстри подають застарілу інформацію.

- Наскільки я пам'ятаю, “Атріум-Холдинг” вже не наше підприємство, - коментує Вадим Швець. - Кому тепер належить фірма я не маю поняття, мене не цікавить куди воно і що відходить.  

Чим посипають дороги та тротуари

Чи не найбільше забруднюють сніг суміші, якими посипають дороги та тротуари. Цим також займаються працівники КП “БРЕД”. Комунальники кажуть, до їх складу входять тільки натуральні речовини у певних пропорціях. Переконують, хімікатів не додають.

- Суміш, якою посипають дороги та тротуари в місті, складається на 50% із піску, ще 50% відсіву, який добувають із кам’яного кар’єру та 15% технічної солі, - пояснює заступник директора КП «БРЕД» Микола Надопта. – До прикладу, на 1 тонну піску даємо ще 1 тонну відсіву та 150 кілограм солі.

Керівник підприємства Олег Нестерук розповідає, що на міські дороги від початку сезону вже висипали близько 8500 тонн суміші. На тротуари пішло значно більше – 1 600 000 тонн. А от снігу, переконує, вивезли в рази менше.

«Вивіз снігу на цю ділянку є порушенням закону»

Ольга Єфремова, кандидат технічних наук, доцент кафедри екології Хмельницького національного університету

- Відповідно до вимог санітарного законодавства (ст. 3.9 Наказу Міністерства охорони здоров’я України від 17.03.2011 р.) забороняється: переміщення, перекидання і складування сколу льоду, забрудненого снігу на ділянках зелених насаджень, водоймах, укритих льодом, пляжах та гідротехнічних спорудах. Вивезення сколу льоду, забрудненого снігу необхідно здійснювати на спеціально облаштовані ділянки на території споруд зливової каналізації з відведенням талої води на споруди механічної очистки. Сніг, що збирають з доріг, містить велику кількість домішок. Насамперед, це залишки солей (технічна сіль, яку використовують комунальні служби крім хлориду натрію містить і інші хімічні елементи), пісок, важкі метали (джерелом є викиди від двигунів внутрішнього згорання, що працюють на бензині та дизельному паливі).

Танення такого снігу призведе до негативних явищ – пригнічення розвитку рослин і тварин (і на ділянці складування снігу, і у річці), засихання дерев, замулення річки, до зміни сольового складу води річки. При таненні снігу забруднюючі речовини потраплять у ґрунтові води (неподалік розташований приватний сектор, який має колодязі). До того ж, ще більше накопичення снігу на даній ділянці може призвести до підтоплення прилеглих територій навесні або при настанні відлиги. Підтоплення, в свою чергу, теж призведе до забруднення річки. Слід зазначити, що ми вже спостерігаємо суттєве погіршення стану русла річки Плоски вздовж парку – заростання та обміління водотоки. Тож, вивезення зібраного снігу на дану ділянку є порушенням вимог законодавства. Такий сніг повинен вивозитися за межі міста на спеціально відведенні місця або на полігон побутових відходів.

«Пісок спричиняє замулення, а солі – хімічне забруднення»

Юрій Рєзніков, член хмельницького «Товариства охорони природи»

- Брудний сніг для навколишнього середовища не дуже дружній. Його посипають солями та піском. Замість солей часто використовують хімічні речовини чи мінеральні добрива. Тобто, цей сніг у своєму складі вже має механічний осад та хімікати. То от ні пісок, ні сіль для річки та рослин не є дружніми. То якраз є забруднення річки. Пісок спричиняє замулення, а солі – хімічне забруднення. Тому це не повинно потрапляти навіть у заплаву річки. Ще у 1977 році вирішили охороняти річки шляхом створення природоохоронних зон та створили відповідний закон. Саме цей закон «оберігає» річки від втручання людини. Відповідно до нього кожна водойма має свою санітарну зону та прибережну смугу. Тому якщо відстань до водойми складає 50-100 метрів, то все забруднення, що входить в цю зону, потрапить в річку. А вже пісок потрохи буде замулювати воду далі.

«Брудний сніг шкодить довкіллю»

Юлія Пашковська, голова правління громадської організації «ЕкоПолтава»

- Суміш снігу та солі впливає на стан ґрунтів, адже відбувається їх антропогенне засолення. Відповідно, це негативний вплив на рослини. Часто можна спостерігати, як хворіють дерева або навіть засихають. Тобто, сама сіль має негативний вплив. Ну дерева, звісно, не знищаться одразу, але шкода буде нанесена. Щодо річки то все залежить від того скільки солі було висипано на дороги. Але в будь-якому випадку такий сніг матиме поганий вплив на навколишнє середовище, що в місті, що поза ним.

«Слід вивозити на облаштовані ділянки»

Тетяна Лампіка, громадський інспектор при державній екологічній інспекції Дніпропетровської області та радник з питань екологічної безпеки й поводження з відходами

- Вивозити брудний сніг із сумішшю солей та піску неподалік від зелених зон не можна. Згідно законів "Про благоустрій", "Про відходи", ДСанПІНу - ці відходи потенційно небезпечні і вони повинні вивозитися на спеціальні майданчики з бетонними покриттям і системою очистки поверхнево-ливневого стоку, яка б утримала залишки нафтопродуктів та хімічних речовин.

«Вважають, що сіль - найдешевший протиожеледний засіб»

Олег Андрос, заступник голови Спілки вільних журналістів “Природа понад усе”  

- Солі взагалі у снігу не має бути, ані за містами, ані у межах міст. Комунальники, які її застосовують, дуже неправі з точки зору охорони довкілля. Однією з важливих складових загрозливої екологічної ситуації у містах України є багаторічна практика використання технічної солі як протиожеледного засобу. Для прикладу. Дерева, особливо ті, що зростають вздовж доріг, щороку масово всихають. Передусім це стосується саме придорожніх насаджень – дерев на тротуарі.  Одна з головних причин цього недугу – сіль, яку використовують взимку для руйнування криги на тротуарах і дорогах. Сіль потрапляє у грунт і робить його непридатним для росту дерев. Також сіль руйнує дорожнє покриття, асфальт, огорожі і навіть автомобілі та взуття перехожих. Комунальники вважають, що сіль - найдешевший протиожеледний засіб. Однак це смішно з огляду на збитки від безперервної пересадки дерев, фарбування, огорож, ремонту покриття вулиць та збитки жителів міста. Уся ця сіль або осідає в грунті, або в якості розсолу йде в річки.  

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Юрий Кошарский

    Мдааа, свалка там величезна... судя по відео загадили добре. Але чо вони плити зняли якшо то орендована земля?
  • Sergii Bernada

    "На тротуари пішло значно більше – 1 600 000 тонн". Це достовірна інформація?
  • Ірина Волошина

    Божечко, які купи снігу! який же він "чистіший", то чорнота сама настояща! правильно екологи кажуть, то всьо буде в річці, тільки навесні. А чиновникам що, їхні ж будинки поруч не стоять, люди не бачать, бо тудою ніхто не ходить. то й можна везти... Так вже загаджують той Хмельницький, аж гидко!

    Сергій Якубенко reply Ірина Волошина

    та чиновникам до одного місця, те шо буде потом. головне центр міста чистим зробити для замилювання очей виборців.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up