Якщо президент підпише. Авто порушників правил парковки забиратимуть на штрафмайданчик

Якщо президент підпише. Авто порушників правил парковки забиратимуть на штрафмайданчик
  • З початку року поліцейські вже оштрафували більше 200 водіїв, які залишили авто у заборонених місцях.
  • Новий закон, який уже на підписі в Порошенка, «розв’яже руки» копам і вони зможуть евакуйовувати авто без водіїв.
  • А також штрафуватимуть саме того, на кого машина зареєстрована.

Наприкінці минулого року Рада ухвалила новий закон про паркування і евакуацію авто. Законопроект дозволяє штрафувати водіїв автомобілів за несплату послуг платного паркування, а також дозволяє поліції евакуювати припарковані машини, що перешкоджають руху транспорту. Останнє слово - за президентом, який має підписати закон. 

Яка ситуація в Хмельницькому

Причин скоєння таких порушень є декілька. Одна з головних – мала кількість місць для паркування в місті. Особливо у центрі міста. Та навіть це не дозволяє будь-якому водієві поставити авто, до прикладу, на пішохідному переході і заважати цим іншим учасникам руху. 

Ще одна причина – прогалини в законодавстві. Патрульні не мають права штрафувати порушника, якщо його немає на місці. А чекати на водія припаркованого автомобіля копи не можуть. Тому часто порушники підсумку залишаються безкарними.

Відео дня

Евакуацією авто хмельницькі патрульні практично не користуються. За словами речника управління патрульної поліції Хмельницької області Романа Мартинюка, забирають лише ті автівки, які надто суттєво перекшоджають руху, а таких, вочевидь, не багато. На штрафмайданчик відправляють і машини водіїв «під мухою», після ДТП. Зрідка евакуатор викликають до тих, хто без права залишив автівку на місці для інвалідів.

Авто заберуть, якщо... 

На підписі у президента України уже лежить закон, який дозволить патрульним більш радикально діяти з порушниками правил паркування. Проект №5364 дозволяє правоохоронцям забирати автомобілі, які перешкоджають руху транспорту. Це стосуватиметься машин, які поставлено на:

• на проїзній частині у два і більше рядів;
• на залізничних переїздах;
• на трамвайних коліях;
• на естакадах, мостах, шляхопроводах і під ними, у тунелях;
• на пішохідних переходах і ближче 10 метрів до них з обох боків, крім випадків зупинки для надання переваги в русі;
• на перехрестях та ближче 10 метрів від краю перехрещуванної проїзної частини за відсутності на ній пішохідного переходу, за винятком зупинки для надання переваги в русі та зупинки проти бокового проїзду на Т-подібних перехрестях, де є суцільна лінія розмітки або розділювальна смуга;
• на проїзній частині, де відстань між суцільною лінією розмітки чи протилежним краєм проїзної частини і транспортним засобом, що зупинився, менше 3 метрів;
• ближче 30 метрів від посадкових майданчиків для зупинки маршрутних транспортних засобів, а за їх відсутності - ближче 30 метрів від дорожнього знаку такої зупинки з обох боків;
• ближче 10 метрів від позначеного місця виконання дорожніх робіт і в зоні їх виконання;
• у місцях, де буде неможливим зустрічний роз'їзд або об'їзд транспортного засобу, що зупинився;
• ближче 10 метрів від виїздів з прилеглих територій і безпосередньо в місці виїзду;
• своїм розташуванням робить неможливим рух інших транспортних засобів або створює перешкоду для руху пішоходів, зокрема осіб з інвалідністю на спеціальних засобах пересування та пішоходів із дитячими колясками;
• розташовано на виділеній смузі для руху громадського маршрутного транспорту;
• розташовано на позначеній відповідними дорожніми знаками та/або дорожньою розміткою велодоріжці;
• перешкоджає руху або роботі снігоприбирального та іншого технологічного комунального транспорту у разі запровадження надзвичайного стану або у разі оголошення окремої місцевості зоною надзвичайної екологічної ситуації;
• порушує схему паркування транспортних засобів таким чином, що він блокує проїзд по двох або більше смугах руху.

Як інформуватимуть водія 

Усі обставини, які стали причиною евакуювання автомобіля, мають зафіксувати в режимі фотозйомки або відеозапису та у протоколі про адміністративне правопорушення. Але поки що камер у місті для цього немає. Тож, як саме працюватиме ця система - невідомо. 

При цьому власнику авто повинна відразу ж передаватися інформація про евакуацію на мобільний номер та електронну пошту. Повернення затриманого транспортного засобу відбуватиметься після сплати штрафу і вартості послуги з його транспортування та зберігання.

 - Поки ми співпрацюємо із ДП «Інформ-ресурси». Викликаємо їх при потребі евакуювати авто. Якщо закон вступить в силу, то, напевно, шукатимемо інші фірми, які цим займаються. Евакуювати тоді потрібно буде більше автомобілів, а в «Інформ-ресурсів» техніки для цього замало, - каже Роман Мартинюк. 

Куди евакуатор забирає автомобілі 

Патрульні в плані евакуації співпрацюють із державним підприємством при МВС «Інформ-ресурси». Мають два штрафмайданчики. Один - на Купріна, інший - у Лісових Гринівцях.

Майданчик по Купріна, 48/1, площею 0,1827 га, який знаходиться в постійному користуванні ДАІ (тепер Нацполіції), перейшов «Інформ-Ресурсам» у 2012 році. Тоді колишнє ДАІ уклало з підприємством Договір про співпрацю.

Згідно даного Договору, ДП «Інформ-Ресурси» взяло на себе зобов'язання утримувати спеціальний майданчик і надавати безкоштовно послуги ДАІ зі зберігання авто. А утримувати їх ДП має за рахунок плати, яка надходить від юридичних та фізичних осіб за тимчасове зберігання транспортних засобів. Тобто, по факту, ні патрульна поліція, як і колишні ДАІшники, відповідальність за зберігання затриманих ТЗ не несуть, як і не беруть плати за їх транспортування та утримання.  

Майданчик в Лісових Гринівцях  також обслуговується ДП «Інформ-Ресурси». Дану земельну ділянку орендують, так само як і 2 евакуатори та кран-маніпулятор . Але уже у приватних підприємців. Отож, сьогодні, якщо авто суттєво перешкоджає дорожньому руху і його потрібно тимчасово затримати, поліція викликає «Інформ-Ресурси», які на орендованому транспорті везуть авто на орендовану землю.

Скільки беруть за "послугу"

Керуються у підприємстві наказом МВС, Мінфіну та Мінекономіки України «Про затвердження розмірів плат за транспортування і зберігання тимчасово затриманих транспортних засобів на спеціальних майданчиках (стоянках)» № 967/1218/869 від 10.10.2013 року. Відповідно до наказу, плата здійснюється виключно за транспортування і зберігання транспортного засобу на спеціальному майданчику чи стоянці, а не за його завантаження.

За наказом трьох Міністерств ДП «Інформ-Ресурси» працює з 2013 року. Розміри плат за транспортування і зберігання транспортного засобу на спеціальному майданчику чи стоянці є єдиними по всій Україні. Більше, аніж вказано у документі, стягнути з водія ніхто не має права.  Згідно прейскуранту,  евакуація автомобіля вагою до 2 тонн коштуватиме 600 гривень. Від 2 до 3 тонн – 700. І неважливо, звідки його везуть.

Із першої до сьомої доби зберігання автомобіля  коштуватиме 120 гривень. Кожна наступна доба – 20 гривень.  До цих сум додається також ПДВ  - 20%. Відповідно, загалом транспортування легковика коштуватиме 720 гривень і 144 гривні вартуватиме один день простою. Такі суми автолюбитель мусить сплатити за послуги «Інформ-Ресурсів». 

Нехай водій шукає патрульних, а не навпаки

Сергій Коваль, Керівник проекту "Безпека дорожнього руху" Соціальної ініціативи УГКЦ «Хтось не зробить» (Хмельницький)

  • - Перевагою законопроекту є те, що поліцейським не потрібно очікувати водія, який запаркувався з порушенням і тим самим ускладнив пересування іншим учасникам дорожнього руху. Окрім того, була пропозиція використання "блокуючих пристроїв" і поки водії не сплатить штраф рушити з місця він не зможе. Зараз патрульні мають чекати водія, а так водій буде шукати їх.. Недоліком, проекту в реаліях Хмельницького бачу те, що на балансі патрульних немає евакуаторів і цю функцію виконують підрядні організації. Тому час очікування евакуатора може складати понад одну годину. Також не всі види транспортних засобів він здатен евакуювати.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up