Хто має прибирати хмельницькі дороги та тротуари від снігу

Хто має прибирати хмельницькі дороги та тротуари від снігу
  • Тільки 7% опитаних нами хмельничан задоволені станом доріг та тротуарів.

  • Розповідаємо, хто за що відповідає і чому в місті не все ідеально.

Останній тиждень у Хмельницькому видався по-справжньому зимовим. Це виявилося, зокрема, у снігопадах, які часом заставали хмельничан і вдень, і вночі. У соцмережах та наших опитуваннях містяни нарікали на те, що вулиці та тротуари не почищені.

Так, два дні тому тільки 7% опитаних Telegram-користувачів оцінили стан доріг і тротуарів як нормальний, а 62% були незадоволені. Розповідаємо, хто за це відповідає та що може бути за ігнорування обов’язку прибирання снігу.

У червні 2022 року міськрада вчергове ухвалила правила благоустрою. Ними й передбачене, зокрема, прибирання снігу у громадських місцях. Цей обов’язок покладений на:

Відео дня

Всі вони є відповідальними за приміщення, якими володіють або користуються (зокрема орендують або утримують на балансі).

Тепер же з посиланням на ті ж правила конкретизуємо сфери відповідальності організацій:

У випадку порушення правил благоустрою на відповідного можуть скласти адмінпротокол. У Хмельницькому такі повноваження мають працівники двох організацій — комунального підприємства «Муніципальна дружина» та управління екології та контролю за благоустроєм. Складені протоколи розглядають на засіданні адмінкомісії у міськраді — вона ухвалює рішення щодо винуватості того, на кого склали протокол.

За порушення правил благоустрою кодекс про адміністративні правопорушення передбачає штраф:

Призначений адмінкомісією штраф можна оскаржити у суді. Так свого часу зробили двоє працівників ТОВ «Керуюча компанія „Домком Хмельницький“» — тимчасова виконувачка обов’язки директора та майстер.

Цього ж місяця за перші п’ять днів негоди склали 34 протоколи через невчасне очищення вулиць від снігу та льоду. Їх розглянуть на найближчій адмінкомісії — 30 січня. Про це повідомляє «Суспільне».

За спостереженнями журналістів vsim.ua, у Хмельницькому приватні підприємці краще справляються з прибиранням прилеглих територій та тротуарів, ніж комунальні служби. Як з’ясувалося, принаймні частково це може бути пов’язано з дефіцитом працівників.

Комунальне підприємство по будівництву, ремонту та експлуатації доріг відповідає за прибирання снігу на дорогах та часткового прилеглих до них тротуарах. Вчора, 14 січня, заступник міського голови Хмельницького Василь Новачок написав про те, що це підприємство шукає водіїв категорії «C», тобто вантажівок, додавши при цьому фото снігоприбиральної машини. Пропонована зарплата — до 25 тисяч гривень у зимовий період та до 15 тисяч гривень в інші пори року.

І цьому комунальному підприємству не вистачає не тільки водіїв, а й фахівців інших спеціальностей. Про це журналісту vsim.ua розповіла виконувач обов’язки інспектора з кадрів Катерина Старцун. За її словами, загалом є до 40 вакансій.

Йдеться про прибиральників вулиць, дорожніх робітників, водіїв та трактористів. Дефіцит у трьох останніх категоріях пов’язаний з мобілізацією. Тим часом прибиральників вулиць не вистачало завжди, адже ці спеціалісти мають низьку зарплату. Все це впливає і на прибирання доріг та тротуарів. Аби компенсувати дефіцит, залучають наявних працівників на більшу кількість годин, а також залучають дорожніх робітників до прибирання.

Додамо, що з приводу працевлаштування у КП БРЕД можна звернутися на Ярослава Мудрого, 5, або за телефоном 0382641875.

Читайте також: Зима в Хмельницькому: ДТП, замети та -17 (ФОТО, ВІДЕО)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (31)
  • Саша Сом

    Стояли ж з табличками що всі гроші на ЗСУ. Можна взяти лопати і самим біля себе почистити, того снігу 5см. Кричали там а тепер тут ?
  • Андрій

    Зато бруківку є кому ложити(
  • Читач35

    Ніхто немає. Бо меру уже все одно на хмельниччан. Він схоже посаду очікує десь у Києві.
  • Андрей Маркитан

    ВСЯ техніка працює!😁

keyboard_arrow_up