Куди їдуть пенсіонери у годину пік. Опитування в тролейбусі

Куди їдуть пенсіонери у годину пік. Опитування в тролейбусі
  • Надлюдські здібності та нереальна витримка знадобляться пасажирам, які хочуть проїхати в хмельницькому тролейбусі в “години пік”.
  • Молодь скаржиться, що пенсіонери займають всі місця, а діти не можуть нормально доїхати до школи.
  • Куди їдуть пенсіонери в години пік журналісти vsim.ua дізнавалися протягом трьох робочих днів, курсуючи популярними тролейбусними маршрутами по місту.

Проблема переповненого громадського транспорту завжди турбує населення та викликає безліч суперечок. Хмельницькі тролейбуси та маршрутки в години пік - не виняток. Щоб дістатися на роботу іноді доводиться виходити на зупинку за годину-півтори. 

Сісти у тролейбус з 7.30 до 9.30 буває вкрай проблематично. Молодь скаржиться, що пенсіонери займають всі місця, а діти не можуть нормально доїхати до школи. Сварки на цю тему в тролейбусах не рідкість. Неодноразово свідками конфліктних ситуацій були і журналісти vsim.ua, тому вирішили дізнатися куди ж насправді їдуть пенсіонери.

Відео дня

З 7.30 ранку на тролейбусних зупинках завжди людно. Хто поспішає на роботу, хто до школи чи на навчання до університету, хто в поліклініку, на ринок чи у соціальних справах. Їхати потрібно всім. Особливо завантажені тролейбуси, які курсують через центр, на речовий ринок.

В 7-А з першого разу можна і не потрапити, журналісти змогли сісти лише на третій тролейбус в районі залізничного вокзалу, в два попередніх о 8.08 та 8.15 зайти, через переповненість, не вдалося. Наступний прийшов із запізненням в 12 хвилин.

Найцікавіше починається вже в салоні. Триматися за поручень тут змоги немає, зазвичай, вас просто притискають так, що рухатися взагалі неможливо. Тому кошти на проїзд варто готувати заздалегідь, ще на зупинці. Тролейбус повний, проте роботи для кондуктора не так вже й багато, більша частина пасажирів - пільговики. В основному їдуть у поліклініку, на ринок, до дітей або онуків, в Пенсійний фонд або у справах соцзахисту. Зазвичай в державних установах черги, тому займати місце потрібно заздалегідь.

“Їду няньчити онуків”

Сергій Олександрович, 70 років

Сергій Олександрович – колишній військовий. На пенсії вже 8 років. Але продовжує працювати – дідусем. Через день з самого ранку він їздить із мікрорайону Ракове на Зарічанську до своєї доньки няньчити маленьких онуків.

DSCN7305

- Дочка одна не справляється, онуки – бешкетники ще ті. З двома важко от я і допомагаю як можу, - говорить чоловік. В ранковий час тролейбус завжди повний, їхати потрібно всім.

Та чоловік не скаржиться, охоче поступається місцем бабусям та вагітним жінкам. На молодь не ображається, хоч часто доводиться слухати нарікання на пенсіонерів. 

- Раніше, коли ще не було онуків, часто сідав у полу пустий тролейбус та катався містом, вивчав вулиці, історичні місця та новобудови. Багато ходив пішки, цікавився архітектурою. Зараз моє найбільше захоплення – онуки.

“Їду лікувати зуби”

Ольга Михайлівна, 65 років

Пані Ольга говорить, що заходить у тролейбус не часто. Зранку намагається взагалі не їздити громадським транспортом. Розуміє, що працюючим потрібно на роботу, а дітям до школи.

IMG_20180306_094005

- Вранці тролейбуси повні дуже, я не їжджу так рано. Хоча іноді доводиться. Ось сьогодні записали на прийом до стоматолога на 9.00, довелося їхати. Вчора зламала зуб, болить, їду лікувати.

“Їду за субсидією”

Бабуся Галина, 69 років

Бабуся Галина теж не частий гість у тролейбусі, їздить лише до поліклініки або, рідко, до Управління праці та соціального захисту населення. Щоб зайняти чергу, доводиться їхати в години пік.

IMG_20180306_093205

- Викликали в СОБЕС, треба довести документи по субсидії. А то не дадуть з цього місяця, що тоді робити. Пенсія така, що без допомоги не можна прожити. Більша половина йде на ліки, якщо не буде субсидії, то й без хліба залишимось. А сьогодні ще й подругу зустріти треба, приїхала з іншого міста до мене в гості. Тому їду зранку, - пояснює бубуся.

“Їду на роботу”

Ігор Євгенович, 69 років

Ігор Євгенович, в свої 69 років ще працює. Не на камеру говорить, що на пенсію не проживеш, тому спочивати ніколи. Щодня їздить на роботу. Скаржиться, на маршрут №3 і №10.

- Рано ще їхати можна, особливо якщо тролейбус іде за графіком без запізнень. А от ввечері додому повертатися важко. Тролейбуси №3 і №10 ходять рідко, завжди забиті. Після 20.00 дістатися з роботи додому проблематично.

Їхати в громадському транспорті в години пік, пенсіонерів, переважно, штовхає життєва необхідність. Потрібно пам'ятати, що рано чи пізно ми всі будемо старенькі і ставитися до них більш стримано і з повагою.

"У нас постійні клієнти" 

Кондуктор Наталія розповідає, що на її маршруті № 7-а є і постійні “клієнти”.

- Є бабуся, яка їздить з нами тролейбусом разів зо три точно, а то й, буває, 4-5 на день. Одного разу я вже набралася сміливості, та запитала “Куди ви їдете?”. На що вона відповіла: “В мене є сусідка, яка торгує молоком на ринку, от я і їду подивитися чи вона щось продала чи ні. Якщо продала, то я повернуся додому, та й прокляну її добряче. Якщо ж не продала, зі спокійною душею вип'ю чаю, і знов поїду за нею слідкувати.” Буває й так, - сміється Наталія.

Кондуктор розповідає, що нещодавно була у Львові і там, говорить, проблем із переповненими тролейбусами в години пік немає.

- Діти спокійно собі їдуть до школи, немає штовханини. А все тому, пояснює, що обмежили години пільгового проїзду. Тобто з 7.00 до 10 чи 11 зранку і з 17-ї години ввечері немає соціальних пільг для населення. Пенсіонери без необхідності в транспорті не катаються, бо за це доведеться тоді платити. Таким чином розвантажили тролейбуси і людям, як на мене, краще. От би і у нас так зробили, - говорить Наталія.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (26)
  • ksjd Л

    ага так я і повірила в причину куди всі їдуть. Якби прозд зробили хоч наполовину платним, то б напівпусті троллейбуси були вранці. Я теж не можу сісти в троллейбус, зупинка Легпром забита. Тут і в марштурку не сядеш. Їдуть всі як товар якийсь на продаж\ Так дико в нас таке багате місто а ніхто нічого не робить в транспортній сфері\ платити 4 грн дуже дорого стоячи на сходинці, в мене вегето-сосудиста дистонія і кожен ранок в маршрутці я борюсь в приступами , що зараз впаду. А водії не хочуть зробити менше пічку\ Ось таке місто. В Києві зовсім не такий сервіс\ хоча\... так що їдемо всі в Європу. )))
  • Пасажир

    Велика подяка пенсіонерам. Якби не вони, то зараз би не було б навіть тих старих тролейбусів, лікарень, дитсадків, шкільних закладів, їдалень. державних установ і т.д. Все що вони будували, розвивали за час своєї праці і за що отримали мізерні пенсії тому що зараз усі їдуть працювати у Європу, Росію і т.д. і не платять у Пенсійний фонд або отримують зарплату у конвертах і сплачують або мізер, або нічого. Пенсіонери мають право їздити безкоштовно скільки завгодно і коли їм зручно. Бо це їхні тролейбуси. А кому не зручно, то можете переробити свій графік і їхати не у годину пік, або купіть своє авто, або ходіть пішки і т.д.  Або купіть нові тролейбуси. Не 1-2 у рік, а одразу 100-150 і тоді качайте права

    Dmitry Dzubak reply Пасажир

    А хто хоче платити всілякі податки до 30% своєї зарплати? Легко порахувавши, можна зрозуміти, що стільки грошей на пенсії тобі не видадуть.

    Скільки там в нас пенсія зараз?

    Ще "подобається" коли в траліках кондуктор видає квитки пільговикам, а вони їх шарахаються, ніби їм сибірську язву вручають.

    Мова не про те, щоб забрати пільги, а якось трохи обмежити це діло.

    ____

    Ага тако виглянеш на двір і прям дивуєшся наскільки в  нас "бідні" люди. Ще років 10 назад, двір майже пустий був, а зараз нема як пройти від машин...

    ksjd Л reply Пасажир

    ага. а в конвертах капец як багато отримують, бідні пенсіонери. Це ми мо ло дьож працюєм значить, бабло рубим, і не хочемо платити податки)  Щоб ви значи Мужчина, наш народ взагалі мало що зробив для країни. Троллейбуси дала влада 20 років назад. Більше! а пенсіонери їдуть і возмущаються. А чого ви не біля палацу президента? там скажіть своє фе, яка пенсія мала. Я вважаю, що проїзд і всі сервіси повинні бути платними за всіх.Ви рівняєетесь на Європу? Так там всі платять!!! і вони виборюють свої зарплати і пенсії. Тому поїхали всі в Європу/ а то там біженці все заполонили а ми знов як дурні.

    Александр Черненко reply Пасажир

    Наше Тролейбусне депо заробляє на тому що перевозить за ПЛАТНІ квитки людей - звідси і нові тролейбуси і зарплати і дт, так є державні квоти для пільговиків - за них платить державва, проте якщо пенсія буде набиватися в тролейбуси і постійно іздити просто так без потреби то в такому випадку всі без вийнятку будуть терпіти збитки і не буде розвитку,ремонту підвищенню зп і тд, до речі саме через пенсіонерів і пільговиків підіймають проізд....задумайтесь і введіть для пільговиків нрдини проізду де для них проізд буде платним
  • Valeriy Savenko

    Якби тролейбуси їздили за графіками(які гарно повісили на зупинках)то ці питання взагалі не піднімалися. В Дубове після19вечора доїхати проблема.І що теж пенсіонери винуваті?Пане Паламарчук  навиліт лад.А не шукайте причину.

    )
  • Jar Kordon

    Ми не "будемо старенькі", бо до їхнього віку не доживем, адже наші організми сформувалися вже на антибіотиках, консервантах та Чорнобилі. Нинішні "старенькі" ще нас всіх переживуть.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up