На дорогах Хмельниччини проводять техобслуговування WIM-комплексів. З якої причини?

На дорогах Хмельниччини проводять техобслуговування WIM-комплексів. З якої причини?
  • Днями в сусідній області невідомі вирвали датчики WIM з дорожнього покриття.

  • З цієї причини дорожники почали перевіряти вагові комплекси в Хмельницькій області.

З 1 жовтня 2021 року в Україні працює автоматична система штрафування перевантаженого транспорту. Це відбувається за допомогою спеціальних WIM-комплексів, через які проїжджають автівки. В Укравтодорі кажуть, що така автоматизація збору даних мінімізує корупційні ризики та усуває вибіркове зважування автомобілів. 

Нещодавно на Житомирщині пошкодили один із таких комплексів. Це сталося на трасі М-21 Виступовичі – Житомир – Могилів-Подільський поблизу села Сінгури. Невідомі вирвали датчики WIM з асфальту. Вандали завдали державі багатомільйонні збитки та вивели з ладу майданчик, повідомляють дорожники. 

Фото Укравтодор

Відео дня

Після цього в Хмельницькій області почали оглядали WIM-комплекси. Згідно даних Укртрансбезпеки, на сьогодні в регіоні є 5 таких систем. Вони розташовані на трасах Н-03, М-30 та Н-25. 

В Службі автодоріг кажуть, що техобслуговування проводять на тлі нещодавніх повідомлень про умисне пошкодження елементів системи Weight-in-motion на Житомирщині та в зв’язку із планом експлуатаційного утримання цього обладнання.

Обслуговує ці комплекси підрядник «Вінком Україна». Вони перевіряють цілісність та справність систем габаритно-візуального зчитування вантажівок та відновлюють належний експлуатаційний стан датчиків вагового контролю системи WIM-50. Вона знаходиться на 277+427 кілометрах траси М-30 сполученням Стрий — Ізварине. Наразі, кажуть, даний комплекс працює в штатному режимі.

Фото зі сторінки САД у Хмельницькій області

Що таке WIM?

Система зважування в русі Weigh-in-motion (WIM) – це розумна система, яка збирає інформацію про транспортні засоби, які рухаються автошляхами. Під час проїзду автівки через рамку відбувається фіксація: дати та часу проїзду, температури повітря та дорожнього покриття, смуги та напрямку руху, швидкість руху та державний номерний знак, загальну масу транспортного засобу та її розподіл по осях.

WIM-системи є «ворогом» для перевантажених фур, адже за порушення габаритних норм доводиться сплачувати штрафи. Система працює безконтактно і, кажуть, унеможливлює корупцію, а зібрані дані автоматично передають в програмний Центр обробки інформації.

За структурою, майданчик WIM є своєрідним апаратним комплексом, який складається з датчиків, вбудованих у дорожнє покриття, камери для автоматичного розпізнавання номерних знаків, камер загального огляду та лазерних сканерів.

Також додамо, що нині на дорогах країни працюють 40 WIM-майданчиків. В Хмельницькій області вони розташовані на таких автошляхах:

Штрафи за порушення вагових норм

Нагадуємо, що штрафи за порушення габаритно-вагових норм складають:

— Закликаємо учасників дорожнього руху дбайливо та відповідально ставитися до обладнання, що встановлене на дорогах державного значення, адже воно утримується та ремонтується, як і власне, дороги, за кошти платників податків-водіїв, — додають в Службі автодоріг області.

Також на дорогах області працює цілодобова гаряча лінія Укравтодору +38 067 400 60 80. Водіїв просять бути уважними та обережними в місцях проведення дорожніх робіт. Особливо поблизу техніки та персоналу.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Віктор Оседця

    Потрібно охорону.
  • Василий Розуман

    Руки вирвати йому
  • Віталій Шмига

    Поставити камери
  • Romeo Gasilio

    Невідомі ссикливі підараси, думаю, так буде краще опис тих недоносків💁🏻‍♂️🤣

keyboard_arrow_up