На Хмельниччині закінчили ремонт дороги, який тривав понад 4 роки (ФОТО)

На Хмельниччині закінчили ремонт дороги, який тривав понад 4 роки (ФОТО)
Тут і далі — фото з блогу Андрія Івка
  • На стан дороги в бік Вінниччини нарікало багато водіїв.

  • Її взялися ремонтувати, залучивши підрядника з Китаю.

  • Згодом його довелося змінювати через повільну роботу.

На Хмельниччині завершили капітальний ремонт частини дороги М-30, який тривав чотири роки. Йдеться про ділянку від Голоскова Меджибізької ОТГ до межі з Вінницькою областю у Летичівській ОТГ. Вона має протяжність майже 41 кілометр. Так довго ремонт тривав не через складність ремонту, а через проблеми з підрядником. Розповідаємо деталі.

Зробити ремонт на згаданій дорозі запланували ще 2015 року. Тоді «Укравтодор» уклав угоду про співпрацю з Міжнародним банком реконструкції та розвитку. 2017 року тендер виграла китайська компанія «Xinjiang Communication Construction Group Co.» Через це, до слова, ділянку й почали називати «китайською». Фірма мала виконати роботи за півтора року.

Почали ремонт навесні 2018 року. З самого початку темпи виконання робіт були дуже низькими. У травні того року на ділянку приїжджав тодішній прем’єрміністр України Володимир Гройсман. Він говорив, що занепокоєний обсягами робіт, та висловлював своє незадоволення працівникам китайської фірми.

Відео дня

Станом на травень 2019 року, тобто через рік після того, підрядник виконав 1% робіт замість 70% запланованих. Про це у своєму блозі на сайті «Центр транспортних стратегій» написав перший заступник голови «Укравтодору» Андрій Івко. Відтак договір з китайською компанією розірвали й за погодженням з МБРР розпочали новий тендер у травні 2020 року.

Переможцем у закупівлі стала турецька «Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret ve Sanayi A.S.» Сума контракту склала 54,62 мільйона доларів. Такі дані журналісту vsim.ua повідомила фахівець зі зв’язків з громадськістю та пресою Служби автомобільних доріг у Хмельницькій області Юлія Манзяк. Гроші надали у вигляді кредиту. Ще дві іноземні компанії, з Туреччини та Південної Кореї, займалися технічним наглядом. До кінця 2021 року більша частина робіт були виконана.

З початком російського вторгнення всі ремонти припинили. Водночас недоремонтована ділянка на Хмельниччині стала одним з головних евакуаційних шляхів для українців у західному напрямку. Поблизу Летичева утворювалися багатогодинні затори. Коли тимчасові рішення себе вичерпали, в «Укравтодорі» вирішили відновити роботи. МБРР, підрядник та технічні спостерігачі на це погодилися.

Тепер же перший заступник голови «Укравтодору» Андрій Івко повідомив, що роботи на ділянці завершені:

— У рамках контракту частину ділянки реконструювали під параметри 1 категорії, що передбачає чотири смуги руху. Решту капітально відремонтували з улаштуванням третьої смуги руху. Також капітально відремонтували два 71-метрові мости — через річки Південний Буг та Вовк — і 77 водопропускних труб. Роки дискомфорту водіїв та сповільненого трафіку позаду.

М-30_1

М-30_4

Читайте також: У Хмельницькому стали випускати більше тролейбусів. Які маршрути працюють

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Вадимич Спец

    Якщо чесно то немає дотримання норм безпеки руху автобусні зупинки це просто жах хоч і є багато місця щоб їх зробити ширину дороги вкрали відбійниками а зебра в ночі як наворічна ялинка,розвантаження дороги з даною розміткою жахливе + розв'язка на переїздах,у мене одне питання ви що в космосі народились?
  • Ruslan Martyniuk

    А чому ж ви авторе, не пишете , як китайцям заважали працювати ?! Сцикотно??? Зробіть статтю , як їм палили,  ламали техніку, не продавали та не виділяли потрібні буд матеріали , та тому подібне ....

    Александр Антонюк reply Ruslan Martyniuk

    Ruslan Martyniuk згоден з вами,.як розповідали самі китайці, цитірою, це щоб було в нас тоїсть в Китаї, то пів України чиновників розстріляли, куди некинся кругова корупція, дай, дай і дай.А турки догадайтесь самі шо вони зробили

    Оля Надовська reply Ruslan Martyniuk

    Ruslan Martyniuk так, я чула, що вони перестали лагодити дорогу через якісь конфлікти, але я не думала, що все наскільки серйозно 😱
  • Viktor Palamarchuk

    Ой, та її не 4 роки ремонтували. Її ще починали робити до Євро-2012. Тоді трохи розчистили, насипали щебеню, а потім все благополучно заросло чагарниками і залишилися ті самі дві розбиті смуги.
  • Анатолій Гулько

    Чому річку  біля мосту , який реконструювали, у с. Голосків, не почистили хоча б до того вигляду який був до початку робіт?

keyboard_arrow_up