Наїхав на аварійний люк і відсудив 102 тисячі в дорожників: деталі справи

Наїхав на аварійний люк і відсудив 102 тисячі в дорожників: деталі справи
Фото ілюстративне
  • У Хмельницькому судились з комунальним підприємством по будівництву, ремонту і експлуатації доріг.
  • Мовляв, причиною аварії став аварійний люк на Пілотській. 
  • Розповідаємо деталі судової справи. 

У Хмельницькому з дорожників стягнули компенсацію за пошкоджений автомобіль. Все сталося у червні на Пілотській. Саме аварійний люк став причиною ДТП, в якій було пошкоджено автівку хмельничанина. Він і подав до суду на дорожників. Розповідаємо подробиці. 

Деталі судової справи

Інцидент трапився 5 червня минулого року. Водій автомобіля «Ford Fusion» наїхав на пошкоджений люк оглядового колодязя мережі водопостачання. Розташований він на проїзній частині. Сталося це поблизу будинку №111 на Пілотській. 

Як наслідок - ДТП, автомобіль з механічними пошкодженнями  і ремонт. Про це йдеться у матеріалах справи в судовому реєстрі. 

Відео дня

Інформації про позивача там немає. Однак відомо, що він подав позов до суду на комунальне підприємство по будівництву, ремонту і експлуатації доріг, яке є балансоутримувачем цієї ділянки. 

Позивач вимагав у комунальників компенсації за пошкоджену автівку. 

Як йдеться у рішенні Хмельницького міськрайонного суду, вартість ремонту оцінили у понад 290 тисяч гривень, а матеріальний збиток - у майже 102 тисячі. 

На суді представник водія озвучив, що саме КП «БРЕД» є балансоутримувачем цієї дороги, відтак несе відповідальність за шкоду. Мовляв, пошкодження автомобіля трапилось внаслідок незадовільного стану люка. 

Місце ДТП обстежували й поліцейські. Встановили недоліки утримання цього відрізку дороги - пошкоджену кришку оглядового колодязя. Вказану ділянку дороги, на якій сталася ДТП, назвали непридатною для руху автомобілів. 

Обов’язки з утримання та забезпечення експлуатаційного стану дороги покладено на «БРЕД». Щоправда, комунальники на суді не визнали позов. 

Пояснювали це тим, що кришка, на яку наїхала автівка, дійсно була пошкоджена. Мовляв, на балансі «БРЕД» перебуває лише поверхневий шар дороги з асфальтобетонним покриттям, а підземні комунікації - то до інших підприємств. І самі вони не несуть відповідальності за цю несправність і саму аварію 

Окрім цього, на суді розглянули й письмові пояснення від МКП «Хмельницькводоканал». Ті теж сказали, що люк не перебуває у їх власності, а належить іншим особам. Сама ж кришка люка - аварійному стані та потребує заміни. 

- Згідно положень Закону України «Про автомобільні дороги» саме на власників приватних територій, на яких розміщені автомобільні дороги лежить відповідальність за збитки, які спричинені учасникам дорожнього руху, які виникли внаслідок незадовільного стану автомобільних доріг на приватних територіях, - йдеться у рішенні суду.

Відомо, що після ДТП водоканалівці направили приписи щодо заміни люку його власникам. 

Що вирішив суд?

У суді визнали, що ДТП, під час якої було пошкоджено автівку, сталася внаслідок наїзду на пошкоджений люк. Він знаходився на проїзній частині.  

Люк, в свою чергу, є елементом автомобільної дороги. Відтак саме на КП «БРЕД» покладається обов’язок щодо належного контролю за станом цієї ділянки, а також усунення пошкодження або інших перешкод. 

Тобто, дорожники мали своєчасно виявити і усунути цю проблему. В іншому випадку - позначити аварійну ділянку знаками й огородити. 

Дорожники це не зробили, що і призвело до аварії. Відтак суд визнав позов хмельничанина обґрунтованим. 

Із комунального підприємства стягнули майже 102 тисячі гривень матеріальної шкоди за ДТП. Окрім цього, на комунальників поклали і судовий збір. 

Додамо, що це рішення можуть ще оскаржити в апеляційному суді. Однак станом на сьогодні, 15 лютого, в судовому реєстрі інформації про апеляційну скаргу немає. 

Друзі, а які ви знаєте аварійні ділянки в нашому місті, що потребують ремонту? Діліться в коментарях. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Валентина Цилепа

    А мій чоловік ще виплачував борг власнику буса, на якому вскочив в люк.

keyboard_arrow_up