Нові правила перереєстрації авто. Розповідаємо деталі

Нові правила перереєстрації авто. Розповідаємо деталі
Ілюстративне фото
  • Експертний висновок тепер не є обов’язковим.

  • Втім, є виключення.

  • Розповідаємо деталі та чому експертизу все ж радять зробити.

В Україні змінили правила перереєстрації автомобілів. Раніше під час цієї процедури потрібна була технічна експертиза. Під час неї визначається, чи не має авто будь-яких ознак підробки, як от перебитого номера кузова чи підроблених документів.

Тепер же висновок експертної служби під час перереєстрації авто не є обов’язковим. Виключення — відбувається перша в Україні реєстрація вживаної машини, ввезеної з-за кордону. До слова, за рік в Україні проводили близько 1,5 мільйона експертиз, серед яких лише 0,08% виявляли проблеми. Про це під час пресконференції розповів регіонального сервісного центру МВС у Хмельницькій області Володимир Степанов.

Разом з тим залишається можливість провести експертизу при перереєстрації за власним бажанням.

Відео дня

— Зараз кожен повинен чітко усвідомити для себе ризики, які він покладає на себе, не користуючись цим правом. На жаль, нечесні продавці-ділки отримали довгоочікуваний шанс скористатися можливістю ошукати наших громадян при купівлі автомобіля. Оскільки без проведення експертного дослідження підроблені документи, вузли й агрегати автомобілів виявити пересічному громадянину практично неможливо. Як наслідок, виникла висока ймовірність того, що продавець і покупець залишаться без авто й без грошей, а автомобіль вирушить на штрафмайданчик системи МВС, — розповів Тарас Лейбенко, заступник завідувача відділу криміналістичного дослідження транспортних засобів Хмельницького науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС.

Він також зазначив, що найбільші проблеми у випадку придбання «фальсифікованого» авто чекають саме на покупця. Адже у випадку проїзду блокпоста, запинки патрульними чи техогляду автомобіль-двійник стовідсотково буде виявлений. Відповідно, відповідальність за все це нестиме покупець.

Тарас Лейбенко розповів, що експертиза у його центрі коштує 350 гривень, що дешевше за страховку і тим паче дешевше за саме авто. При цьому експерти несуть кримінальну відповідальність за надання завідомо неправильних висновків.

Протягом 2022 року в Україні виявили близько 1200 випадків підробки автомобілів та/або документів на них. У більшості випадків це були вживані авто з-за кордону, тому для них експертизу лишили обов’язковою, про що зазначалося вище.

Найближчими місяцями, ймовірно, вже восени, в Україні планують запровадити перереєстрацію авто за допомогою двох смартфонів. Тобто покупець та продавець зможуть провести угоди самостійно, послуговуючись тільки «Дією». Про це під час пресконференції розповів начальник відділу організації реєстраційної діяльності сервісного центру Віктор Пищенюк.

Відповідно, скасування обов’язкової експертизи є одним із рішень до впровадження перереєстрації за допомогою двох смартфонів. Крім того, в Україні планують запровадити можливість перереєстровувати авто у місцевих органах влади, зокрема у ЦНАПах.

Також Віктор Пищенюк нагадав і про інші новації, які вже доступні для хмельницьких водіїв:

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Yuriy Gumenuk

    Хлопці , молодці! Не пішли на поводу, начальника РСЦ , !)

keyboard_arrow_up