Обов’язкові кондиціонери в громадському транспорті: яка позиція міськради

Обов’язкові кондиціонери в громадському транспорті: яка позиція міськради
Ілюстративне фото
  • Хмельничани підтримали обов’язкове впровадження кондиціонерів у тролейбусах, автобусах та маршрутках.

  • У міськраді розглянули пропозицію та готуються прийняти остаточне рішення.

«Хмельницькі автобуси та маршрутки перетворились на справжнє пекло» — з таких слів починається звернення до міської влади, розміщене на порталі місцевих петицій. У тексті пропонується запровадити обов’язкове встановлення кондиціонерів та систем опалення в транспорті Хмельницького. Петиція набрала необхідну для розгляду кількість голосів, тому в міськраді її розглянули та готуються прийняти щодо неї остаточне рішення. Розповідаємо, що ще запропонував автор петиції та яку відповідь підготували чиновники.

Що пропонується у петиції?

Автор петиції, вказаний як «Хмельницький LIVE», пропонував заборонити придбання для міста автобусів, тролейбусів та маршруток, у яких немає заводської системи опалення та кондиціонування. Крім того, автор пропонував зобов’язати перевізників обладнати свій транспорт такими системами до 1 травня 2020 року. А від 1 травня 2020 року, згідно з текстом петиції, в місті мали б застосовувати знижувальні коефіцієнти на вартість проїзду для транспортних засобів, у яких немає кондиціонування чи опалення.

Петиція оприлюднена 3 вересня 2019 року. Відтоді її підтримали 530 людей. Тому звернення розглянули у міськраді та підготували відповідь, яку мають схвалити на засіданні виконавчого комітету.

Відео дня

Що вирішили у міськраді?

Чиновники вирішили петицію відхилити, спираючись на ряд обставин. У проєкті рішення пояснюється, що законодавство України не передбачає встановлення для перевізників вимоги щодо наявності системи кондиціонування в салоні транспортного засобу.

У документі визнається, що у разі встановлення кондиціонерів у транспорті могли би бути позитивні ефекти — від комфорту пасажирів до зниження ризику виникнення теплового удару. Разом з тим кондиціонери осушують повітря, що шкідливо для слизових оболонок та дихальних шляхів.

Також у відповіді зазначається, що принцип роботи кондиціонера полягає в охолодження повітря, яке є у салоні транспортного засобу. Для досягнення цієї мети салон має бути закритим. Однак у Хмельницькому відстань між зупинками є невеликою. Через це охолоджене повітря виходитиме назовні щоразу, коли пасажири виходитимуть з транспорту.

«В салонах транспортних засобів, які використовуються для перевезення пасажирів на маршрутах нашого міста, де відстань між зупинками становить 400-600 метрів, а максимальна — не більше 800 метрів, досягнути бажаного результату досить складно: як тільки температура в салоні після посадки/висадки пасажирів нормалізується, на наступній зупинці двері знову відчиняються і щойно охолоджене повітря виходить назовні. Також, в спекотну погоду пасажири, не відчуваючи бажаного охолодження повітря, відкривають вікна. При цьому об’єм теплого повітря в салоні транспортного засобу знову збільшується, що призводить до неефективної роботи кондиціонера та збільшенню енерговитрат», — сказано у проєкті рішення виконкому.

Також у документі зазначено, що транспортні засоби з системою кондиціонування є дорожчими, аніж без них. Тому впровадження обов’язкової системи кондиціонування може суттєво збільшити на вартість проїзду. В проєкті рішення також йдеться, що системи опалення встановлені у всьому громадському транспорті міста.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (24)
  • Александр Дорофий

    бред) ради пару жарких дней ставить кондишены ?)))) может быть поставим еще уборные ? и пару кроватей ?
  • Анонім

    Дуже пани тут у Плоскомурові. У нас у Синяві туалет у кущах і всім добре. А тут їм ще цідіонери подавай.
  • Катерина Зет

    Краще б перенесли пільговикам проїзд з 10-їранку,а то на роботу немає як добратися працюючим людям.При теперишній ситуації з транспортом всеодно-чи з кондиціонером,чи без-щастя що ти сів у цей транспорт і їдеш!!!
  • Тетяна Чернова

    Краще б повимивали транспорт, а кондиціонери то тільки балачки.

    Oto reply Тетяна Чернова

    Ну да от таких тупых точно краше бы повымывали
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:22 У Хмельницькому районі зіткнулись трактор і «BMW». Є постраждалий 10:19 Смертельна ДТП на Хмельниччині: чоловік випав з мотоблоку 09:31 У Хмельницькому районі засудили «закладчицю» з Полтавщини 20:55 Наймолодшому було 20. На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками Від читача 18:28 Актуально про серцево-судинні захворювання | завідувач ВІКІР №1 КНП "ХОССЦ" Юлія САВІЦЬКА (відео) 20:09 Хто зможе отримати «бронь» за новим законом про мобілізацію 19:37 Родинам полеглих на війні захисників із Хмельниччини вручили державні нагороди 19:14 Лікар до 30: інтерв’ю із ревматологом Дар’єю Голованчук photo_camera 18:41 У міськраді провели засідання виконкому. Які результати? 18:02 Залишилася дружина та донька: у Хмельницькому попрощалися із Героєм Віктором Марценюком photo_camera 17:27 Ціни на квартири у Хмельницькому та зміни за рік (ІНФОГРАФІКА) 17:03 Московський піп з Хмельниччини постане перед судом за підтримку агресії росії 16:34 На Хмельниччині зіткнулися легковик і трактор: водія авто затиснуло в салоні 16:33 «Батьківщина» проти чергового збільшення ціни на електроенергію (пресслужба ВО «Батьківщина») 16:06 Йому було 18. Хмельницький прощатиметься з «азовцем» Павлом Фостиком photo_camera 15:31 «Укрпошта» продаватиме на аукціонах посилки, які не забрали за пів року 14:55 У Хмельницькій АЕС прокоментували ситуацію з мертвою рибою у водоймі-охолоджувачі 14:11 Керівник Кам’янець-Подільського музею сам собі призначав доплати і премії, – Держаудитслужба 13:38 Пожежа на Грушевського: з багатоповерхівки рятували людей і кота photo_camera 13:02 Хмельницькі підприємці отримали по 250 тисяч гривень мікрогрантів photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up