П’яні за кермом: аналіз 450 рішень Хмельницького міськрайонного суду (ІНФОГРАФІКА)

П’яні за кермом: аналіз 450 рішень Хмельницького міськрайонного суду (ІНФОГРАФІКА)
  • Щотижня хмельницьких водіїв оформляють за статтею 130 КУпАП.

  • Покарання отримують не всі.

  • Когось просто виправдовують, а когось визнають винним, але не карають.

  • Ми вирішили дізнатися, Хмельницький міськрайонний суд розглядає справи за 130-ою.

  • За даними 450 рішень склали для вас інфографіки.

Кожного тижня у нашій щотижневій рубриці «Хроніка ДТП» ви можете побачити інформацію про хмельницьких водіїв, на яких склали протоколи за статтею 130 КУпАП. Вона передбачає відповідальність за керування транспортним засобом у стані сп’яніння — алкогольного, наркотичного або будь-якого іншого, а також після вживання засобів, що спричиняють зниження уваги й швидкості реакції. Крім того, відповідальність передбачена й за відмову від проходження огляду, а також вживання таких засобів після ДТП.

Після складання протоколу за статтею 130 провину водія має підтвердити суд. Справи більшості оформлених хмельницькими патрульними розглядає Хмельницький міськрайонний суд. Адміністративне законодавство передбачає, що покарати водія можна впродовж трьох місяців. Ми вирішили дізнатися, чим закінчується розгляд цих справ, та які рішення виносять судді.

Для цього ми склали інфографіки за даними 450 рішень. Вони винесені суддями Хмельницького міськрайонного суду у перші п’ять місяців 2019 року. Всі рішення ми об’єднали у три групи:

Відео дня
  • визнання водія винним з призначенням покарання (на інфографіках червоний колір)

  • визнання водія винним та закриття справи без призначення покарання, або ж закриття справи без визнання винним (жовтий колір)

  • виправдання водія (зелений колір)

До другої категорії належать переважно випадки закриття справи через закінчення терміну притягнення до відповідальності. Також ми долучили випадки, коли водія визнають винним, але не карають з інших причин, наприклад, через вік.

Варто відзначити, що закриття справ через закінчення терміни притягнення до відповідальності можна поділити на два типи. Перший — це закриття справи з визнанням водія винним. Другий — закриття справи без визнання водія винним. В обох випадках водії покарання не отримують. Як пояснила журналістам vsim.ua речник управління патрульної поліції у Хмельницькій області Людмила Чернилевська, між цими видами рішень все ж таки є різниця. Якщо водія визнають винним, то це врахують при складанні протоколу за цією статтею менш ніж протягом року після винесення рішення.

Приклад 1. Суд визнає водія винним за частиною 1 статті 130. Через закінчення терміну притягнення до відповідальності покарання він не отримує. За два місяці його знову оформляють за статтею 130. Цього разу протокол складатимуть вже за частиною 2, оскільки він скоює порушення вдруге протягом року. Частина 2 передбачає жорсткіше покарання, аніж частина 1.

Приклад 2. Суд розглядає справу за частиною 1 статті 130. Через закінчення терміну притягнення до відповідальності водій покарання не отримує. Винним його не визнають. За два місяці його знову оформляють за статтею 130. Цього разу протокол знову складатимуть частиною 1.

Про статистику винесення рішень суддями дізнавайтеся з наших інфографік. У них внесені дані про винесення рішень суддями окремо, за п’ятьма місяцями 2019 року — разом та окремо, а також відокремлено рішення про закриття справ через закінчення терміну притягнення до відповідальності. Після інфографік є витяг зі статті 130 КУпАП.

Стаття 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції

Частина 1. Керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, а також передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп'яніння чи під впливом таких лікарських препаратів, а так само відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, —

тягнуть за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік і на інших осіб — накладення штрафу в розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Частина 2. Повторне протягом року вчинення будь-якого з порушень, передбачених частиною першою цієї статті, —

тягне за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі однієї тисячі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування транспортними засобами на строк три роки і на інших осіб — накладення штрафу у розмірі однієї тисячі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

Частина 3. Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яка двічі протягом року піддавалася адміністративному стягненню за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують її увагу та швидкість реакції, за відмову від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, —

тягнуть за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі двох тисяч чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування транспортними засобами на строк десять років і на інших осіб — накладення штрафу у розмірі двох тисяч чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

Частина 4. Вживання водієм транспортного засобу після дорожньо-транспортної пригоди за його участю алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (крім тих, що входять до офіційно затвердженого складу аптечки або призначені медичним працівником), або після того, як транспортний засіб був зупинений на вимогу поліцейського, до проведення уповноваженою особою медичного огляду з метою встановлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують його увагу та швидкість реакції, чи до прийняття рішення про звільнення від проведення такого огляду, —

тягне за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі однієї тисячі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк п’ятнадцять діб, з позбавленням права керування транспортними засобами на строк три роки.

Частини 5 та 6 стосуються морських та річкових суден.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води 21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа у Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up