Смертельна ДТП на Тернопільській: які причини аварії називають експерти

Смертельна ДТП на Тернопільській: які причини аварії називають експерти
  • Водій “Opel” збив на Тернопільській поліцейську та двох військових.
  • Один з військовослужбовців помер на місці.
  • Відео моменту аварії переглянули експерти. 
  • Як все коментують?

Вчора, 1 травня, на Тернопільській сталася смертельна аварія. А саме - напроти магазину меблів “Оріт”. Там близько 13 години рухалися троє пішоходів - двоє військових та одна працівниця поліції. Як журналістам vsim.ua розповіли свідки події, вони роздавали повістки. 

Тим часом дорогою їхав автомобіль “Opel”. За кермом був чоловік, в салоні - жінка та дитина. В результаті наїзду на пішоходів, один із них від отриманих травм помер на місці. Це 45-річний військовослужбовець. Інших двох постраждалих доправили із травмами в медзаклад. 

Правоохоронці затримали водія автомобіля “Opel”. Наразі тривають слідчі дії. 

Відео дня

У мережі з’явилося відео моменту аварії. Журналістка vsim.ua звернулася до адвоката Вадима Володарського, який спеціалізується по ДТП, й запитала його думку про ДТП. За словами експерта, із відео можна зробити декілька висновків: 

- По-перше, пішоходи, наскільки можна побачити, рухаються переходом, у темпі звичайного кроку, вони не вискакують на проїзну частину, й порушень як таких з їхнього боку не вбачається. По-друге, швидкість автомобіля не виглядає високою, і з моменту виходу пішоходів на проїзну частину, скоріше за усе, у водія була можливість відреагувати на їхню появу. 

Вадим Володарський додає, що робити остаточні висновки про ДТП, не бачачи усіх матеріалів справи - важко. Мовляв, у таких випадках призначається низка експертиз. Зокрема - щодо технічного стану транспортного засобу. Наприклад, якщо відмовили або працювали менш ефективно гальма - може означати, що водій не міг уникнути наїзду. У цьому випадку, каже експерт, встановлюється, чи водій спочатку експлуатував несправне авто, чи несправність виникала раптово.

Серед ймовірних причин ДТП, Вадим Володарський називає й інші. Серед яких - погана видимість пішоходного переходу.

- Такі справи є досить складними як для розслідування, так і для захисту, з технічної точки зору. Хоча у цьому випадку позиції підозрюваного ми не знаємо також, можливо, він вину визнає.

- У цій справі потрібно дослідити ще й те, яким чином були (якщо були) встановлені знаки пішохідного переходу, та чи бачив їх водій. На відео перед переходом по ходу руху припарковано мікроавтобус, і, якщо знак був, цей мікроавтобус міг обмежувати його оглядовість. 

- У будь-якому випадку, явна невідповідність стану розмітки стандартам у даній ситуації також мала б бути предметом розслідування, зокрема, за статтею 288 КК України: "Порушення нормативно-правових актів, норм і правил, що стосуються убезпечення дорожнього руху". Проте, на практиці, у таких випадках кримінальне провадження за цією статтею навіть не відкривають, а розслідування проводиться виключно з точки зору винуватості водія, - пояснює адвокат Вадим Володарський.

Також ми звернулися за коментарем до блогера та журналіста Костянтина Андріюка. Він сказав наступне:

- Винним буде водій. Він мав технічну змогу зупинитися і уникнути наїзду. Йому нічого не заважало помітити пішоходів. Пішоходи йшли повільно, а не вибігли з-за перешкоди. Водій теж їхав нешвидко і для нього це теж недобре. От і вийде, що буде винуватим.

Всі обставини, за яких виникла аварія, встановлюватимуть слідчі. Якщо водій виявиться підозрюваним - справу передадуть до суду. Там мають довести його винуватість або визнати невинним. 

Ми будемо стежити за перебігом у цій справі. Слідкуйте за оновленнями на нашому сайті. 

Читайте також: Ціни на яйця у Хмельницькому: де вигідніше (ІНФОГРАФІКА)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (151)
  • Андрей Гришнюк

    Нам уже такі "експерти" ророчили швидке закінчення війни!

    От якби на місці того водія були ці "експерти",я б подивився яку "пісню" вони співали!....
  • Тая Костенко

    Дуже шкода,що ми звинувачуємо" КОГОСЬ" ....винен водій???((((,в кого забрали життя? Пішохід відповідає ,насамперед за свою безпеку ...не за безпеку водія!!!
    Судячи з відео,з пішоходів ніхто не сповільнив шаг,ніхто не повернув голову в сторону руху транспорту...дуже шкода😰,але ми самі насамперед,маємо дбати про свою безпеку,навіть,якщо в нас перевага((
  • Андрей Ник

    Читайте уважно ПДР!  Вся вина 90% на самих пішоходах при нерегульованому пішохідному переході.  В даному випадку 100% винні самі пішоходи, як за правилами правил дорожнього руху, так і в людському форматі.  Правила говорять --- Заборонено виходити на проїжджу частину, не переконавшись, що тебе бачать і пропускають...
  • Ксенія Семенюта

    Гидко читати....ви такі грамотні, поки....

keyboard_arrow_up