Ціни на яйця у Хмельницькому: де вигідніше (ІНФОГРАФІКА)

Ціни на яйця у Хмельницькому: де вигідніше (ІНФОГРАФІКА)
  • Продовжуємо моніторити ціни на продукти у Хмельницькому.
  • Дізнавайтесь, як змінилась вартість курячих яєць. 
  • Підготували інфографіку.

Минулого року українців сколихнули ледь не “космічні” ціни на яйця. Десяток купували за 70, а то й 80 гривень. Тенденція здорожчання традиційно спостерігалась і перед Великоднем. Наразі поголів’я курей-несучок поступово відновлюється, тому і ціна знижується. 

До слова, в березні вартість курячих яєць по Україні вже знизилась на 10-15%. Після Пасхи теж спостерігається падіння цін. Як зазначають експерти, основні причини: збільшення пропозиції від домогосподарств через теплішу погоду, а також зменшення попиту населення після свят. Тому додають, що в цей період можна очікувати ціну на 35-40% нижче від поточної. 

Отож, як змінилась вартість яєць у Хмельницькому? Журналісти vsim.ua регулярно слідкують за цінами на продукти харчування. Щомісяця ми аналізуємо ціни на м’ясо і сало, овочі та соціально важливі продукти. Востаннє ми моніторили вартість яєць у березні. Як змінились ціни з теплом і після Великодніх свят? 

Відео дня

Ми відвідали три продовольчі ринки Хмельницького, а також супермаркет мережі “АТБ”. Дивіться, де вигідніше і переглядайте інфографіку.

Отож, за нашими спостереженнями, за курячими яйцями слід йти на ринок. До прикладу, на ринку “Дубове” роздрібні ціни коливаються від 30 до 40 гривень. Оптові - від 25 до 35. 

В межах 30-35 гривень можна придбати яйця і на ринку в центрі міста. 

Чого чекати від цін далі: прогноз експертів

Науковці Інституту аграрної економіки спрогнозували, що буде з цінами на продовольство в останній місяць весни. 

Зокрема, кажуть, що період максимального попиту на курячі яйця вже пройшов. Тож традиційно після Великодня починається поступове зниження цін на яйця через зменшення попиту і збільшення їх пропозиції. Це пов’язано з приходом на ринок продукції приватних господарств, які виробляють приблизно половину всього обсягу яєць в Україні. 

Світлана Пашко, старший науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Інституту аграрної економіки:

  • Слід також пам’ятати, що поголів’я курей-несучок оновлюється щовесни. Втім, у 2022 році сталася технологічна перерва, яка була спричинена важкою воєнною ситуацією в країні. Тож, нині вже почали нестися ті курки-несучки, поголів’я яких було відновлене на підприємствах восени минулого року. Отже, виробництво яєць зростатиме, а ціна на яйця буде падати.

За прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, поступове зниження ціни триватиме до середини літа, якщо не погіршиться ситуація на ринку кормів, яка також впливає на ціну яєць. Очікується, що до червня – липня ціна на яйця зменшиться на 20–30%.

Що ж до фруктів і овочів, то тут фахівці навпаки прогнозують здорожчання. До прикладу, огірки і помідори можуть вирости в ціні через високу собівартість вирощування та зберігання. Тому можливе їх здорожчання на 5–10%.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (13)
  • Юрій Юк

    Яйца как у Китайца.
  • Вика Бойчук

    50 - 55
  • Иван Соколов

    Тримайте курей на балконах.
  • Валентина Кміта

    Домашні яйця по 40 грн.фермерські по 35 грн.вибір є.

keyboard_arrow_up