В ЄС змінили правила щодо українських посвідчень водія для біженців

В ЄС змінили правила щодо українських посвідчень водія для біженців

Українці зможуть користуватися посвідченням водія навіть у разі закінчення терміну його дії.

Українці, які змушені були покинути свої домівки через війну та отримали в ЄС статус тимчасового захисту, офіційно можуть користуватися українським посвідченням водія без необхідності його обміну упродовж усього періоду перебування під захистом. Про це інформують в Сервісному центрі МВС

Там зазначають, що в кінці липня набув чинності Регламент користування українськими національними посвідченнями водія в країнах ЄС. Зміни стосуються лише осіб, які користуються тимчасовим або належним захистом в країнах Євросоюзу.

Цей документ встановлює спеціальні правила щодо протермінованих, втрачених або викрадених українських посвідчень водія. Все, аби зменшити адміністративний тиск.

Відео дня

Отже, від кінця липня у 27 країнах Європи можна: 

У переліку такі країни:

Як це працює наводять на прикладі двох життєвих ситуацій. 

Скажімо, людина виїхала під час війни до Польщі та отримала тимчасовий захист. В цей час в неї закінчився термін дії посвідчення водія, яке було видано вперше. Таке посвідчення є дійсним впродовж 2 років і згодом підлягає обміну. 

В Україні на час дії воєнного стану такі протерміновані посвідчення водія вважаються дійсними. А відтепер і на території країн-членів ЄС вони теж будуть дійсними. Не треба витрачати свій час отримання польського посвідчення водія або їхати до України задля обміну.

Однак, в сервісному центрі нагадують, якщо термін дії посвідчення, виданого в Україні, закінчився до початку 2022 року, то його все ж треба обміняти. Оскільки до початку війни у водія була можливість потурбуватися про належний стан своїх документів.

Людина виїхала потягом до Угорщини і в неї було з собою українське посвідчення водія старого зразка — оформлене лише кирилицею і без зазначення терміну дії. Вона отримала тимчасовий захист і бажає водити авто в Угорщині. 

З липня відповідно до нового Регламенту вона може користуватись у ЄС посвідченням оформленим лише кирилицею. Більше немає вимоги мати з собою завірений переклад або додаток у формі книжечки — міжнародне посвідчення водія. Достатньо мати документ, що посвідчує особу.

Нагадаємо, раніше в Україні спростили процедуру навчання та отримання посвідчення водія у Сервісних центрах МВС. Також додали можливість повернути свідоцтво про реєстрацію автомобіля, виданого за заявою його власника на ім’я особи, яка їде за кордон, протягом десяти днів з дня повернення цієї особи з-за кордону до будь-якого СЦ МВС.

А українські посвідчення водія повністю наблизили до європейського зразка. Оновлені посвідчення мають коди замість піктограм. Відтепер замість окулярів стоїть код. Саме так зазначено в європейському водійському посвідчені. Також у посвідченнях водія є відмітка про складання практичного іспиту на авто з автоматичною коробкою передач у вигляді коду «78». Детальніше про це та як обміняти старе посвідчення на оновлене читайте за посиланням.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up