Велолічильники у Хмельницькому: як працюють і навіщо вони

Велолічильники у Хмельницькому: як працюють і навіщо вони
Фото Сергія Толстіхіна
  • Датчики руху фіксують велосипедистів, які проїжджають повз. 

  • Із трьох табло, повноцінно працює одне. На Прибузькій велолічильник ще тестують, а на проспекті Миру його вже пошкодили вандали. 

  • В чому специфіка роботи оригінальних гаджетів та навіщо вони взагалі у Хмельницькому, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Вже кілька тижнів місто обговорює “чудернацькі штуки”, які поставили у парку Чекмана, на проспекті Миру та на Прибузькій. Мова про велолічильники, що рахують велосипедистів, які проїжджають повз гаджети. Встановили їх не лише, щоб виділитися та здивувати хмельничан. За словами начальника управління ЖКГ Василя Новачка, лічильники мають конкретну функцію. 

Щороку на розвиток велоінфраструктури в місті виділяють кошти із бюджету. Архітектори розробляють проєкти, а комунальники втілюють їх у життя. Відтак у місті з’явилася доволі розгалужена система велодоріжок. 

  • Відео дня
    /li>

Гаджети встановили за кошти “Нової пошти”. Розробили їх винахідники, які працюють на базі місцевої фірми “Кристал”. На створення таких інформативних табло витратили менше ніж місяць.

Як працюють лічильники

Табло показує час, кількість велосипедистів, які проїхали з часу його встановлення і кількість за день. Працюють велолічильники завдяки електронному механізму. Всередину табло вбудовані два датчики, які реагують на рух та швидкість велосипеду, що проїжджає. Щоб на табло засвітилася позначка “+1”, роверист має проїхати повз швидше ніж йде пішохід. 

Днями в мережі з’явилося відео від відомого хмельницького веломандрівника Сергія Толстіхіна. Велосипедист вирішив протестувати роботу табло. Але вони не спрацювали. Враженнями мандрівник поділився із журналістами vsim.ua. 

Василь Новачок розповів, що такі неточності в роботі табло тимчасові. Річ у тім, що на повну велолічильник працює поки лише у парку Чекмана. Два інші - діють у тестовому режимі. Точніше діяли, поки до одного з них, не дісталися вандали. 

Поки ж наші велолічильники вже обговорюють усі велоспільноти України. 

Сергій Толстіхін розповів, що його друзі по веломандрах із різних міст дивуються такій ініціативі та скаржаться, що в них навіть кількох кілометрів нормальних велодоріжок немає. 

Друзі, а як вам такі велолічильники? Діліться думками та враженнями у коментарях на нашому сайті. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (11)
  • Маічка Падалко

    Люди з радістю купують електросамокати від 8000 грн Пересування на таких новинках стало модним не лише для молоді, але й тим кому за 35 Нехватає в місті не лише велодоріжок, але і велопарковок з камерами Якщо більше таких зробити, то люди почнуть більше їздити на роботи на велосипедах і електросамокатах Це іноваційно модно круто креативно!!!

    Іван Петренко reply Маічка Падалко

    Маічка Падалко маячня

    Vitaly Davidovich reply Іван Петренко

    Маячня пересуватися на громадському транспорті.
  • Elena Dostavka

    Василий,скорее по другому можно сказать - “нащо ви ті велодоріжки робите,якщо все рівно по тротуарах їздять!"
      Только потеплело ,как отбитые на весь кумпол велосипедисты,начали летать по тротуарам. Притом явно старше 14-летнего возраста.  Две недели наз такое притрушенное на нас с детьми неслось возле кортов вдоль речки,еле отскочили!
    Сегодня около поворота от Эпицентра к Заречанской еще одно оголтелое животное,чуть девочку не сбило ,еле успел ребенок отскочить.
     ВОПРОС - сколько еще пешеходы должны бояться перемещаться по улицам????
      Может полиция вместо шашлычников занялась бы велосипедистами??? Или им не комильфо?

    вася пупкин reply Elena Dostavka

    "Может полиция вместо шашлычников занялась бы велосипедистами???" - Поддерживаю полностью. Наличие или отсутствие велодорожек не влияет на этих животных.  А вот зарядить с ноги в бочину едущему хрусту - это самый внушительный метод воспитания.

    Ніхто Петрович reply вася пупкин

    Где вы видели велодорожки(во множественном числе!) в Хмельницком? Одна куцая по прибужской и то по ней как бараны ходят пешеходы! Далеко нам ещё до цивилизации, ой далеко...
  • Лена Дддддд

    Я думаю що потрібно робити доріжки тоді люди почнуть їздити більше
  • Лена Дддддд

    А я би їздила на велосипеді тільки страшно що немає доріжок і немає де залишати велосипед поки ти роботі чи ще десь
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up