“Треба було бачити їхні очі і радість, коли їм привезли поїсти”: про життя малозабезпечених на Хмельниччині

“Треба було бачити їхні очі і радість, коли їм привезли поїсти”: про життя малозабезпечених на Хмельниччині
Фото зі сторінки "Хмельниччина без сиріт" у Facebook
  • “Хмельниччина без сиріт” - організація, що допомагає малозабезпеченим сім’ям.
  • Нещодавно вони врятували дівчинку, яка залишилася без ока. 
  • Наразі збирають кошти на житло для вагітної жінки й мами 4 дітей.
  • Про життя малозабезпечених сімей читайте на нашому сайті.

“Коли ми прийшли взимку до цієї родини, в них був лише пакетик чаю, який вони декілька днів запарювали, а в хаті не було чим топити піч. Треба було бачити їхні очі і радість, коли ми їм привезли поїсти”, - це опис візиту до однієї із малозабезпечених сімей, що проживає у Хмельницькій області. 

У складних життєвих обставинах люди опиняються через різні причини. Скажімо, бідність чи безробіття батьків. Тож часто-густо вони змушені віддати власне чадо на виховання до спеціалізованих закладів. Йдеться про інтернати і дитячі будинки. Втім таке рішення впливає на життя маля не найкращим чином. У цьому впевнені представники громадської організації “Хмельниччина без сиріт”. Саме тому вони допомагають знедоленим сім’ям, які проживають на території області. Мета - створити умови, аби дитина росла в родині.

Волонтери навідуються до сімей, обстежують умови їхнього проживання й надають відповідну допомогу. Часто побачене у домівках вражає. Бо життєві ситуації змушують мешкати у надзвичайно скрутних умовах. 

Відео дня

Все про життя малозабезпечених сімей, розповіла голова ГО “Хмельниччина без сиріт” Тетяна Воронцова. 

Врятували дівчинку, що залишилася без ока

Громадська організація має власну сторінку в соцмережі Facebook. Час від часу там публікують дописи, в яких розповідають про знедолені сім’ї. Всі вони мешкають на території області. Однією із останніх публікацій є розповідь про дівчинку Крістіну. Проживає вона у родині, де 11 дітей. Так сталося, що Крістіна залишилася без ока. Рятувати дівчинку довелося громадській організації. Їй поставили протез й тепер вона може повноцінно бачити. 

“Знайшли цю сім’ю випадково”, - розповідає голова ГО “Хмельниччина без сиріт” Тетяна Воронцова. Попри скрутні умови життя, віддати дітей до інтернату ця сім’я відмовляється. “За” таку ініціативу і громадська організація. Бо метою їхньої діяльності є створення таких умов у сім’ї, за яких потреба віддати дитину на виховання до закладу зникне. 

Вагітна жінка й мама 4 дітей потребує дах над головою

Більшість малозабезпечених сімей проживає у районах області. Зазвичай - це села, у яких обмежена кількість комунікацій, а також відсутність робочих місць. Це відображається на способі життя людей. Часто волонтери громадської організації стають свідками того, як діти залишаються голодними й залишаються без необхідних їм речей. Саме тому й доводиться контролювати та виправляти подібні ситуації. Як розповідає Тетяна Воронцова, відповідні служби на запити таких сімей не реагують. 

Загострилася ситуація і під час карантину. Через спалах коронавірусної хвороби із інтернатів, що на Хмельниччині, до своїх батьків повернулися 3 300 дітей. Через неготовність батьків прийняти їх назад, сім’ї опинилися на порозі бідності. Під час карантину ГО “Хмельниччина без сиріт” відвідала таких більше сотні. Допомогли їм індивідуальними засобами захисту й продуктами харчування. У команді “Хмельниччина без сиріт” працюють і юристи, і психологи. Разом вони надають комплексну допомогу тим, хто цього потребує. 

Тетяна Воронцова розповідає, що кілька днів тому вони навідалися до вагітної жінки й мами 4 дітей, яка практично залишилася без даху над головою. Представники організації вже знайшли для неї будинок. Наразі збиратимуть кошти задля його купівлі.

Інтернат: добре чи погано?

Причинами потрапляння дітей у так звані інтернатні заклади є бідність, асоціальність, безробіття батьків, стан здоров’я дітей чи інвалідність. Однак зростання в інтернаті впливає на майбутнє самого вихованця. Тетяна Воронцова розповідає, що таким чином утворюється замкнуте коло. У дорослому віці такі люди не знають, як виховувати власних дітей. В результаті, поміщають своє чадо в інтернат. “Так відбувається з покоління в покоління”, - каже голова ГО “Хмельниччина без сиріт”. 

Про несприятливе середовище інтернатних закладів йдеться і на сайті ОДА. 

Ще у 2017 році в Україні розпочалася реформа інтернатних закладів. Інша її назва деінституціалізація. Суть полягає в тому, аби допомогти малозабезпеченим сім’ям, залишаючи дитину зростати в родині. Стратегія передбачає три етапи проходження реформи. Детальніше про це дивіться далі.

Подібних історій як про дівчинку Крістіну чи вагітну жінку й маму 4 дітей є чимало. Та всі вони мають мати один кінець, впевнена голова громадської організації. Йдеться про щастя і дитячі посмішки. Нині допомагають цьому небайдужі люди. Щоб це зробити, можна долучитися до сторінки “Хмельниччина без сиріт” у Facebook. Там розміщують інформацію про тих, кому необхідна допомога. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Оксана Береза

    Можете закидати мене камінцями але дуже сумно таке бачити і чути, так шкода діточок бо вони не винні. Але четверо +1 ,агов схаменіться, треба допомогти але не тягнути весь час, бо буде ще одне дитя, а потім ще, і ще. І щоразу хтось буде прагнути допомогти. Є багато благополучних сімей які працюють майже цілодобово щоб придбати житло, дати дітям все необхідне - чому їм не допомагають.
    Раніше дуже часто по ТВ транслювали передачі де ось такі «бідові сім*ї» доводили що держава зобов*зана надати їм житло, тому що їх 10 осіб в кімнаті гуртожитку. Можливо колись так і було, але вже давно   ніхто не отримує квартири просто так, окрім деяких виключень( погоджусь досить часто не заслуженно та законно).
    Чому відповідні служби не контролюють такі сім*ї, як використовуються кошти що виділяються для дітей,  такі матусі ДУЖЕ часто мають статус одиноких, малозабезпечених і отримують в рази більше ніж інші, досить вагомі суми для села, плюс всі стараються допомогти, хто одяг, хтось ліжечка, візочки.
    Якось так,  знаю що багато хто не погодиться зі мною, але серйозно, люди треба не просто допомагати таким матусям((( а доносити до них що їх не будуть тягнути все життя. А службам контролювати в дійсності а не на папері такі сім*ї, і психічний стан мами, адже часто буває що вона не дуже здорова психічно, а народжує і народжує,і народжує.
  • Izabel Adam

    Знаешь что бедность беспробудная,зачем обрекать на тоже самое детей,куда рожать ещё ?
  • Людмила Мазур

    Зате мама героїня. Давай 16 штук. Діти то радість.

    Лариса Масилюк reply Людмила Мазур

    Людмила Мазур я теж такої думки, що потрібно планувати народження дітей, а не розмножувати злидні... В таких ситуаціях жаль дітей, які стають заручниками ситуації...
  • Віра Крива

    Ми також може приєднатись напишіть
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up