Авто тепер розмитнюють безкоштовно. Розповідаємо деталі

Авто тепер розмитнюють безкоштовно. Розповідаємо деталі
Ілюстративне фото
  • На час війни за ввезення авто не стягуватимуть мито, акциз та ПДВ.

В Україні на час воєнного стану послабили податкове законодавство. Серед нововведень — повністю безкоштовне розмитнення машин, пригнаних з-за кордону. Зміни до законів раніше схвалили у парламенті, тепер їх підписав Володимир Зеленський. Пояснюємо деталі за інформацією сайту «Інститут досліджень авторинку».

Чи дійсно 0?

Так, дійсно нуль. Повний нуль на мито, акциз і ПДВ. Саме так прописано в законі.

Відео дня

На скільки часу нові умови?

До закінчення воєнного стану. Проте, на думку експертів «Інституту досліджень авторинку», до старої системи розмитнення ми уже не повернемось. Повного нуля не буде, проте лібералізація — точно. Це вимога часу.

Це лише для автомобілів на потреби для ЗСУ?

Ні, для всіх. Умови ввезення авто для потреб ЗСУ спростили ще раніше, набір документів мінімальний, а процедура максимально спрощена. Йдеться саме про розмитнення автомобілів для особистого використання. Обмежень щодо використання машини після розмитнення немає.

Точно для всіх?

Так. Але повністю платежі скасовуються для фізичних осіб. Тобто розмитнення «на фірму» не потрібне.

Чи змусять заплатити потім «по повній»?

Ні, зворотної сили закон не має. Це не відтермінування платежів, а скасування. Обов’язку щось доплачувати немає.

Чи є якісь обмеження?

Станом на сьогодні діє обмеження щодо екологічних стандартів — не нижче «Євро-2» на легковики та не нижче «Євро-5» для вантажівок та автобусів.

Чи треба сертифікат відповідності?

Так, цей документ потрібен.

Що ще потрібно платити?

Збір до пенсійного фонду в розмірі від 3% до 5% від ринкової вартості автомобіля, перед першою реєстрацією. А також оплатити вартість свідоцтва про реєстрацію та номерних знаків.

А як купити авто за кордоном, якщо чоловіки віком 18-60 років «невиїзні»?

Вимоги особисто перетнути кордон законом не встановлено. Автомобіль може ввезти для вас інша особа, яка має право виїзду. Достатньо буде нотаріального доручення від вас. Привезти машину може навіть іноземець. Ви також можете скористатися доставленням автовозом.

А як вибрати авто, купити та оплатити його?

Купити авто за кордоном, не виходячи з дому, дозволяють аукціони та інші ресурси. Можна попросити допомоги у знайомих іноземців чи українців, що тимчасово виїхали за кордон. Або допомогти можуть компанії, що професійно займаються цією справою.

Для чого таке рішення?

За попередніми оцінками експертів, через бойові дії в Україні безповоротно втрачено близько 500 тисяч авто. Ще близько 300 тисяч покинуло території України. Загалом близько мільйона машин вибуло з активної частини автопарку. Купівельна спроможність українців знизилась, а вітчизняні автовиробники в Україні відсутні. Закон дасть можливість українцям, котрі втратили авто, але його потребують, купити його за кордоном.

Чи подешевшають автомобілі в Україні?

Так. Але не всі моделі й не різко. Процес буде відбуватися поступово. Різкого обвалу не буде. Поступово стара частина автопарку замінюватиметься новішою.

А як же втрати бюджету?

Це питання було актуальним раніше. Сьогодні питання полягає в тому, як вижити в умовах війни та відновити економічну активність. Як виявилося, часто автомобілі — це можливість вижити та заробити на життя. Податки необхідно стягувати із прибутків, а не підняттям «шлагбаума» на кордоні.

Які ще переваги закону?

Зниження корупції на митниці. Більше не буде за що давати та вимагати хабарі, адже митна вартість ні на що не впливатиме. А також відсутність потреби в інших «послугах», типу виготовлення фіктивних договорів купівлі-продажу та інших послугах різноманітних «рішал».

То вже можна везти автомобіль?

Станом на 1 квітня 2022 року законопроєкт № 7190 ухвалено парламентом та сьогодні, 5 квітня, підписано президентом. Нові умови почнуть діяти на наступний день після офіційної публікації тексту закону.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ‼️Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vsimnews

  • Михаил Полевой

    А після війни спитають…
  • Іван Косин

    А воно вже нах кому потрібно.

keyboard_arrow_up