Безкоштовне навчання для хмельничан. Як здобути нову професію?

Безкоштовне навчання для хмельничан. Як здобути нову професію?
Центр зайнятості
  • Є бажання працювати, але здобута раніше спеціальність не користується попитом на ринку праці?
  • У центрі зайнятості на замовлення підприємства, яке шукає працівників зараз активно реалізує соціальну послугу – навчання безробітних, що стоять на обліку.
  • Потрібно лише трохи вільного часу і бажання.

Підвищити кваліфікацію або ж зовсім змінити професію. Хмельницький обласний центр зайнятості допомагає знайти роботу безробітним не тільки за вільними вакансіями. Служба покриває всі витрати на навчання, якщо людина вирішила зовсім змінити свій фах. В основному навчають робітничим професіям, але саме вони, за даними центру зайнятості, є найбільш затребуваними на ринку праці.

На вибір - 69 професій

Навчання безробітних. Професійне навчання пропонує центр зайнятості для тих, хто стоїть на обліку. Також є можливість підвищення кваліфікації.

Професійне навчання проводилося на замовлення 818 підприємств Хмельниччини. До навчання безробітних було залучено 16 навчальних закладів області, 4 центри професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості та виробничу базу 517 підприємств.

Відео дня
blockquote>

Манікюрник, перукар, адміністратор, швачка, агент з організації туризму та ще багато інших професій пропонує Хмельницький обласний центр зайнятості.

Такою можливістю може скористатись будь-хто: людина, професія якої не актуальна на ринку праці, випускники ПТНЗ, ВНЗ, особи без професії та навіть випускники загальноосвітніх шкіл. На вибір - 69 професій. Можна вивчитися на майстра манікюру, перукаря або ж адміністратора.

- Зрозуміло, - це мають бути актуальні професії, які потрібні на ринку праці. На сьогодні ми вчимо і охоронників, і перукарів, підвищуємо кваліфікацію бухгалтерів, багато вчимо швачок, тому що вони потрібні, вчимо трактористів, машиністів сільськогосподарського виробництва, тому що є замовлення від таких підприємств і багато інших професій. Також організовуємо курси цільового призначення, наприклад, коли людина йде на сільське господарство виконувати роботи з хімікатами, вона має обов‘язково пройти курси і отримати посвідчення про те, що вона має право працювати з такими речовинами, - розповідає заступник директора Хмельницького обласного центру зайнятості Сергій Залуський. 

Компенсують усі витрати

Оскільки служба зайнятості організовує процес навчання безробітних, вона бере на себе витрати всього, аби людина здобула ту професію і була працевлаштована. Служба фінансує саме навчання чи курси, покриває витрати за матеріал, який використовує при навчанні безробітній. Навіть бере на себе витрати за проїзд до навчального закладу і якщо потрібно навіть витрати на проживання.

- Коли ми організовуємо навчання, йде договір з навчальним закладом. Там проплачує служба зайнятості вартість навчання, матеріал, який витрачає навчальний заклад на те, щоб навчити. Якщо шити, то треба купити тканини, ниток, голок. Створюється кошторис, узгоджується навчальний план. Хочу зазначити, що якщо це підготовка тієї самої швачки, то стандартний навчальний план. Є державний стандарт, ми не можеш від нього відійти. Але якщо це якісь окремі курси цільового призначення, то там робочий план розробляється на місці і обов‘язково погоджується з роботодавцем. Він може внести корективи в цей план. Обов‘язково там є центр зайнятості, який погоджує, є навчальний заклад, який здійснює і є обов‘язково роботодавець, - розповів Сергій Залуський.

Після навчання було влаштовано на роботу 99% безробітних. За перше півріччя 2018 року 3008 жителів області пройшли навчання, з яких 2652 закінчило його. А влаштувалось на роботу з цієї кількості 2625.

Або відпрацьовуй, або вертай гроші

Людина, яка йде на навчання, несе відповідальність за своє послідуюче працевлаштування. Тому що, як правило, професійне навчання організовується під конкретне замовлення роботодавця і під гарантією людини, що вона потім працевлаштується по закінченню навчання.

Але зобов‘язанням безробітного є те, що він повинен працевлаштуватися після навчання, щоб ті кошти, які затратила служба зайнятості на здійснення навчального процесу, не були витрачені марно.

- Якщо людина закінчила навчання і відмовилася від працевлаштування, тоді вона мусить повернути вартість витрачених коштів, які були використані під час навчання. Якщо ж в безробітного змінились життєві обставини і він виїжджає звідси, чи стан здоров‘я змінився за період навчання, то тоді він має право не працевлаштуватися. Це дороговартісне навчання і людині, буває, важко повернути кошти, але ми мусимо діяти в рамках законодавства. Така ж відповідальність і роботодавця. Якщо він відмовляється працевлаштувати - відмовити умови договору, який був укладений з ним, значить мусить повернути кошти, затрачені на професійне навчання. І такі випадки в нас були, що повертали гроші і безробітні, і роботодавці,  - розповів Сергій Залуський.

На кого можна вчитися

№             

Назва професії

1

Агент з організації туризму

2

Адміністратор

3

Апаратник оброблення зерна

4

Апаратник хімводоочищення

5

Бармен

6

Водій автотранспортних засобів категорії "С"

7

Водій навантажувача

8

Водій тролейбуса

9

Газорізальник

10

Електрогазозварник

11

Електрозварник на автоматичних та напівавтоматичних машинах

12

Електрозварник ручного зварювання

13

Електромеханік з ліфтів

14

Електромеханік з ремонту та обслуговування лічильно-обчислювальних машин

15

Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування

16

Закрійник

17

Коваль ручного кування

18

Кондитер

19

Контролер-касир (модульна система)

20

Кочегар технологічних печей

21

Кравець

22

Кухар

23

Кухар (модульна система)

24

Лицювальник-плиточник

25

Ліфтер

26

Маляр

27

Манікюрник

28

Машиніст автогрейдера

29

Машиніст бульдозера (будівельні роботи)

30

Машиніст бурової установки

31

Машиніст змішувача асфальтобетону пересувного

32

Машиніст екскаватора

33

Машиніст компресорних установок

34

Машиніст (кочегар) котельні

35

Машиніст котка самохідного з рівними вальцями

36

Машиніст крана автомобільного

37

Машиніст крана (кранівник)

38

Машиніст парових турбін

39

Машиніст укладача асфальтобетону

40

Машиніст холодильних установок

41

Монтажник гіпсокартонних конструкцій

42

Монтажник санітарно-технічних систем і устаткування

43

Монтажник систем утеплення будівель

44

Муляр

45

Налагоджувальник устаткування у виробництві харчової продукції

46

Оператор заправних станцій

47

Оператор котельні

48

Оператор лінії у виробництві харчової продукції (молочне виробництво)

49

Оператор пульта керування

50

Оператор поштового зв'язку

51

Офіціант

52

Охоронник

53

Пекар

54

Перукар (перукар-модельєр)

55

Плодоовочівник

56

Продавець продовольчих товарів

57

Рихтувальник кузовів

58

Слюсар з експлуатації та ремонту газового устаткування

59

Слюсар з ремонту автомобілів

60

Слюсар-електрик з ремонту електроустаткування

61

Соціальний робітник

62

Столяр (модульна система)

63

Стропальник

64

Токар

65

Тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва категорії "A1"

66

Фрезерувальник

67

Швачка

68

Швачка (модульна система)

69

Штукатур

Куди звертатися

  • Хмельницький, пров. Шевченка, 10, 
  • Телефон: 0382 764 642

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up