Будинкові лічильники на воду. До кінця року їх ставлять безкоштовно

Будинкові лічильники на воду. До кінця року їх ставлять безкоштовно
  • За два роки у всіх “висотках” в місті мають поставити загальнобудинкові лічильники на воду.
  • Поки їх встановлюють безкоштовно. А от з 2018 року мешканці мусять скидатись на нього з власної кишені.
  • Як ставлять лічильник на будинок та по скільки платитимуть мешканці, дізнавалися журналісти vsim.ua.

У найближчі два роки мешканці мають поставити у своїй багатоповерхівці загальнобудинковий лічильник на воду. Відповідний закон про комерційний облік комунальних послуг почав діяти з 2 серпня. Таким чином, хочуть контролювати, скільки насправді води споживають мешканці. Ставити загальнобудинковий лічильник споживачі мають за свої гроші. Та до кінця 2017 року ще діє інвестиційна програма “Хмельницькводоканалу”, за якою прилади ставлять безоплатно.

Як встановлюють лічильник

Журналісти vsim.ua поїхали разом з бригадою комунальників на чергову адресу. Цього разу працювали на Перемоги, 10А.

Тут людей попередили оголошенням за декілька днів, повідомили нам у підприємстві. Листи мали розклеїти під під’їздами.

Відео дня
Працівники "Хмельницькводоканалу" спочатку підготували труби

Отож, ми приїхали на місце об 11:00. Бригада, яка складається із 6 чоловік, взялася до роботи. Розпочали з обстеження труб. В “Хмельницькводоканалі” кажуть, ЖЕК або ОСББ мають спочатку перевірити мережі водопостачання, а лише тоді кликати ставити лічильника. Поки робітники встановлювали прилад обліку, водопостачання було відключене.  

Труби у багатоповерхівках ржаві. Та поки воду не пропускають

Спочатку працівники перекрили воду по всьому будинку. Потім генератором спустили її залишки з труб. Далі взялися за підготовку до встановлення лічильника. “Переварили” труби, аби вкрутити будинковий прилад обліку.

Поки одні "переварюють" труби, інші викачують залишки води

Лічильник встановлюють у підвалі, де знаходиться вхідна труба. Доступ туди має ЖЕК та старший по будинку.

Лічильник хмельницького виробництва коштує близько 1500-2000 гривень

Які можуть бути варіанти оплати

Кабмін має за півроку розробити роз’яснення про оплату водопостачання за будинковим лічильником. Вже говорять за декілька варіантів того, як будуть сплачувати мешканці. Поки ж все залишається, як і було:

  1. Якщо всі квартири у будинку мають індивідуальні лічильники

Спочатку збиратимуться показники квартирних приладів обліку. Потім визначатиметься різниця між показниками квартирних і загальнобудинкового лічильників. Цю різницю платитимуть мешканці будинку пропорційно до частки споживання. Тобто якщо весь будинок за місяць використав 10 кубометрів води, а один споживач - лише 1 куб. То його частка становитиме 0,1.

  1. Якщо в будинку частина квартир не має лічильників

Може бути ситуація, що половина мешканців має лічильник у квартирі, а половина - немає. То в цьому разі різницю між показниками квартирних лічильників і загальнобудинкового сплачуватимуть мешканці без лічильника. Сума залежатиме від прописаних жильців.  А ті, у кого є квартирний прилад обліку будуть сплачувати за його показниками.

  1. Якщо в будинку ні в кого з мешканців немає лічильників

У цьому випадку загальний обсяг спожитої в будинку води за показниками загальнобудинкового лічильника розподіляється між мешканцями пропорційно до кількості осіб, які зареєстровані у будинку.

Хто не встиг, той запізнився

До серпня 2019 року будинковими лічильниками мають бути обладнані 1755 багатоповерхівок міста. Зараз прилади є у 400 будинках. Більшість з них встановлювали у новобудовах за кошти мешканців. 56 поставили безкоштовно за інвестиційною програмою 2016 року.

Цього року програмою передбачили 302 лічильники. Третину з них вже встановили. Інші мають поставити до кінця року. Безкоштовно.

- Будинки у список на 300 безкоштовних лічильників ми обирали самостійно. Взяли вибірково мікрорайон “Виставка”, це вулиці проспект Миру, Бандери, Перемоги, Зарічанська. Але це нас не обмежує, якщо до нас зараз звернуться з Південно-Західного чи з Дубового, ми можемо їм встановити лічильник безкоштовно, - каже Степан Кушлак.

Проте наступного року в інвестиційну програму загальнобудинкові лічильники закладатись не будуть. Так вирішила Нацкомісія. Тому вже з січня прилади обліку треба буде купувати споживачам з власної кишені.

І якщо мешканці влаштовували скандали з загальнобудинковими лічильниками на газ, то з приладами на воду поки тихо. Ймовірно, до тих пір, поки не доведеться викладати свої гроші.

“Але на всіх лічильників не вистачить. В програмі вказано, що лише 300 будинків обладнають приладами обліку за кошти комунального підприємства. Скидатись на лічильник доведеться тим, хто ставитиме його вже у 2018 році”

Як поставити лічильник

У комунальному підприємстві кажуть, ЖЕКи або ОСББ, які утримують багатоповерхівки, можуть звернутися із заявою у “Хмельницькводоканал”. Таким чином, тим, хто встигне це зробити до кінця року, поставлять будинковий прилад обліку задарма.

Якщо це ЖЕК, то за клопотанням жителів його керівництво має звернутися до комунального підприємства з листом про бажання поставити лічильник на певний будинок.

Якщо це ОСББ, то має бути рішення загальних зборів, де йтиметься про те, що мешканці хочуть виконати роботи зі встановлення будинкового лічильника на воду.

Лічильники “Хмельницькводоканал” закупляє у ДП “Новатор”. Пояснюють, що сам прилад обліку коштує приблизно 1500-2000 гривень. Ще таку ж суму платять за автоматичну систему, яка дозволяє комунальному підприємству дистанційно знімати показники лічильника.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Анонім

    Якщо будинок, наприклад, має 100 квартир, із них 70 мають лічильники води, а 30 не мають. То різницю між показами загальнобудинкових і квартирних розкинуть на всіх чи лише на тих 30, що без лічильників???



    Це так виходить.

    Чи можливо я помиляюся???? В газовиків різницю розкидають на тих, хто не має квартирного лічильника.

    Хорий reply Анонім

    Там, похоже, весело другое. Представьте, например, что __во_всех__ квартирах есть счётчики. Так вот, если сумма квартирных счётчиков будет меньше домового (где-то протечки в подвале или кто-то мимо счётчика своего что-то в квартире пустил), то эту разницу разбросают дополнительно всем (мол, мы дому-то подали этот объём, значит за него весь и платите). Т. е. даже владельцы квартирных счётчиков будут платить сверх своего счётчика.

    Анна Островська reply Хорий

    так і буде.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
15:35 Великогабаритні автобуси замінять «маршрутки» у Хмельницькому 15:02 Йому було 24: загинув доброволець з Хмельницького Тарас Мельник photo_camera 14:38 Графік стоянок екобуса в квітні: що й куди приносити хмельничанам 14:03 Військові силою затримали чоловіка в Хмельницькому. Що про це каже адвокат Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 13:42 350 тисяч за електроенергію стягнув хмельницький суд з двох жителів будинку 13:00 На Хмельниччині п’яний водій автобуса в’їхав у стовп і втік. Його оштрафували 12:11 Через ворожу атаку на Хмельниччині постраждали шість будинків, – ОВА 11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up